Dallime mes rishikimeve të "Sindroma Tourette"

Jump to navigation Jump to search
U kthye versioni 770157 i bërë nga 72.13.95.184 (diskutimet)
No edit summary
(U kthye versioni 770157 i bërë nga 72.13.95.184 (diskutimet))
{{sëmundje
| Emri = Sindroma Tourette
| Foto = Georges Gilles de la Tourette cleanup.jpg
| Foto = Gajtur ndryshe edhe Sindroma e Tourettit, Çrregullimi Tourette, Sindroma Gilles de la Tourette, GTS, ose thjesht Tourette) është një çrregullim [[neurologjik]] i trashëguar me fillesë në fëmijëri, e karakteirzuar nga shumë tike motorike dhe të paktën një tik zanor.Tourette konsiderohet vetëm si një pjesë e spektrit të çrregullimeve të tikeve, e cila përfshin edhe ato kronike.
 
Tourette konsiderohej dikur si një sindromë e rrallë dhe bizarre. Tourette nuk konsiderohet më si një sindromë e rrallë, por nuk mund të indentifikohet gjithmonë në mënyrë të saktë. Midis 1 dhe 10 fëmijë në 1.000 jnë më Toueorges Gilles de la Tourette cleanup.jpg
| Caption = Georges Gilles de la Tourette
| ICD10 = F95.2
}}
[[Skeda:Tourette's tic long medium 192kbps.OGG|thumb|left|200px|Sindroma Tourette]]
|Sindroma FotoTourette (e = Gajturquajtur ndryshe edhe Sindroma e Tourettit, Çrregullimi Tourette, Sindroma Gilles de la Tourette, GTS, ose thjesht Tourette) është një çrregullim [[neurologjik]] i trashëguar me fillesë në fëmijëri, e karakteirzuar nga shumë tike motorike dhe të paktën një tik zanor.Tourette konsiderohet vetëm si një pjesë e spektrit të çrregullimeve të tikeve, e cila përfshin edhe ato kronike.
Sindroma Tourette (e qurette; ashtu siç 10 në 1.000 persona kanë tike si përplasja e syve, kollitja, lëvizjet medikamentet janë të panevojshme.
 
Tourette konsiderohej dikur si një sindromë e rrallë dhe bizarre. Tourette nuk konsiderohet më si një sindromë e rrallë, por nuk mund të indentifikohet gjithmonë në mënyrë të saktë. Midis 1 dhe 10 fëmijë në 1.000 jnë më ToueorgesTourette; Gillesashtu desiç la10 në 1.000 persona kanë tike si përplasja e syve, kollitja, lëvizjet e fytyrës etj. Personat me Tourette cleanupknë jetëgjatësi dhe inteligjecë normale. Tiket pakësohen ndërsa fëmijët hyjnë në adoleshencë dhe Tourette ekstrem në moshë madhore është shumë i rrallë.jpg
 
Faktorë gjenetikë dhe mjedisorë luajnë rol në etiologjinë e sindromës, por shkaqet e sakta janë të panjohura. Në shumicën e rasteve medikamentet janë të panevojshme.
 
==Referencat==
<div class="references-small references-column-width" style="-moz-column-width:30em; column-width:30em;">
* Bagheri MM, Kerbeshian J, Burd L. [http://www.aafp.org/afp/990415ap/2263.html "Recognition and management of Tourette's syndrome and tic disorders".] ''American Family Physician''. 1999; 59:2263–74. PMID 10221310 Retrieved on October 28, 2006.
* Leckman JF, Cohen DJ. ''Tourette's Syndrome—Tics, Obsessions, Compulsions: Developmental Psychopathology and Clinical Care.'' John Wiley & Sons, Inc., New York, 1999. ISBN 0-471-16037-7 [http://books.google.com/books?id=rZ-qKfBhQvIC&dq=Tourette's+Syndrome%E2%80%94Tics,+Obsessions,+Compulsi e fytyrës etjCompulsions:+Developmental+Psychopathology+and+Clinical+Care+Leckman+Cohen+Yale.edu&printsec=frontcover&source=bn&hl=en&ei=G5jRS_uPL8H38Aamzdm3Dw&sa=X&oi=book_result&ct=result&resnum=5&ved=0CBcQ6AEwBA#v=onepage&q&f=false PersonatGoogle me Tourette knë jetëgjatësi dhe inteligjecë normalebooks.] Tiket pakësohen ndërsa fëmijët hyjnë në adoleshencë dhe Tourette ekstrem në moshë madhoreRetrieved ështëon shumëApril i23, rrallë2010.
 
Faktorë gjenetikë dhe mjedisorë luajnë rol në etiologjinë e sindromës, por shkaqet e sakta janë të panjohura. Në shumicën e rasteveons:+Developmental+Psychopathology+and+Clinical+Care+Leckman+Cohen+Yale.edu&printsec=frontcover&source=bn&hl=en&ei=G5jRS_uPL8H38Aamzdm3Dw&sa=X&oi=book_result&ct=result&resnum=5&ved=0CBcQ6AEwBA#v=onepage&q&f=false Google books.] Retrieved on April 23, 2010.
* Robertson MM. [http://brain.oxfordjournals.org/cgi/reprint/123/3/425.pdf "Tourette syndrome, associated conditions and the complexities of treatment"] (PDF). ''Brain''. 2000;123 Pt 3:425–62. PMID 10686169 Retrieved on January 25, 2007.
* [http://web.archive.org/web/20060106020124/http://www.tsa-usa.org/what_is/Faqs.html Tourette Syndrome: Frequently Asked Questions.] [[Tourette Syndrome Association]]. Retrieved on January 6, 2006.
* [http://web.archive.org/web/20060524115004/http://www.tsa-usa.org/what_is/whatists.html What is Tourette syndrome?] Tourette Syndrome Association. Archived May 24, 2006.
* [http://web.archive.orgs & Wilkins, Philadelphia, PA, 2006. ISBN 0-7817-9970-8
* The Tourette Syndrome Classification Study Group. [http://web.archive.org/web/20060426232033/http://www.tsa-usa.org/research/definitions.html "Definitions and classification of tic disorders".] ''Arch Neurol.'' 1993 Oct;50(10):1013–16. PMID 8215958 Archived April 26, 2006.
* Walkup, JT, Mink, JW, Hollenback, PJ, (eds). ''Advances in Neurology, Vol. 99, Tourette syndrome.'' Lippincott, Williams & Wilkins, Philadelphia, PA, 2006. ISBN 0-7817-9970-8
* Zinner SH. "Tourette disorder". ''Pediatr Rev''. 2000;21(11):372–83. PMID 11077021
</div>
*{{dmoz|Health/Conditions_and_Diseases/Neurological_Disorders/Tourette_Syndrome/}}
*[http://www.tourette-confusion.blogspot.com/ Tourette's Syndrome: minimizing confusion]—a blog by Roger Freeman, MD, clinical head of the Neuropsychiatry Clinic, [[British Columbia's Children's Hospital]], professional advisory board member of the [[Tourette Syndrome Foundation of Canada]], and former member of the [[Tourette Syndrome Association]] Medical Advisory Board. Dr. Freeman has over 180 journal-published articles on [http://www.ncbi.nlm.nih.gov/entrez/query.fcgi PubMed.]
*[http://tsa-usa.org/ZNewDiag01/content.html Tourette syndrome: Newly diagnosed]—a 3-hour video/slide presentation by Joh/web/20060524115004/http://www.tsa-usa.org/what_is/whatists.htmlJohn WhatWalkup, isMD, Tourettedeputy syndrome?director of the Division of Child and Adolescent Psychiatry, [[Johns Hopkins Hospital]] and 2007 Chair of the [[Tourette Syndrome Association.]] ArchivedMedical MayAdvisory 24,Board 2006.
* The Tourette Syndrome Classification Study Group. [http://web.archive.org/web/20060426232033/http://www.tsa-usa.org/research/definitions.html "Definitions and classification of tic disorders".] ''Arch Neurol.'' 1993 Oct;50(10):1013–16. PMID 8215958 Archived April 26, 2006.
* Walkup, JT, Mink, JW, Hollenback, PJ, (eds). ''Advances in Neurology, Vol. 99, Tourette syndrome.'' Lippincott, Williamn Walkup, MD, deputy director of the Division of Child and Adolescent Psychiatry, [[Johns Hopkins Hospital]] and 2007 Chair of the [[Tourette Syndrome Association]] Medical Advisory Board
 
[[ar:متلازمة توريت]]

Menyja e lëvizjeve