Dallime mes rishikimeve të "Lëvizja Anti-Duhan në Gjermaninë Naziste"

Jump to navigation Jump to search
==Lidhjet me antisemitizmin dhe racizmin==
 
Përveç shqetësimeve për shëndetin publik, nazistët u ndikuan shumë nga ideologjia e tyre;<ref name="INJPR98"/> specifikisht, lëvizja u ndikua prej koncepteve të higjienës racialeracore dhe pastërtisë trupore.<ref name="NWC174">{{Harvnb|Proctor|1999|p=174}}</ref> Liderët nazistë besojnëbesonin se qe e gabuar për racën superiore të pinte duhan<ref name="INJPR98"/> dhe se konsumi i duhanit ishte i barabartë me "degjenerimin racor".<ref name="NWC220">{{Harvnb|Proctor|1999|p=220}}</ref> Nazistët e shihnin duhanin si një "helm gjenetik".<ref name="NWC174"/> Higjienistët racialëracorë e kundërshtonin përdorimin e duhanit, duke u shqetësuar se do të "korruptonte" "plazmën e gjermanëve për mikrobet".<ref name="NWC179">{{Harvnb|Proctor|1999|p=179}}</ref> Aktivistët nazistë kundër duhanit shpesh provonin ta shfaqnin duhaninatë si një ves të zezakëve.<ref name="NWC174"/>
 
Nazistët deklaronin se hebrenjtë ishin të përgjegjshëm për prezantimin dhe paraqitjen e duhanit dhe dëmeve të tij në Gjermanai për herë të parë. Kisha Adventiste e Ditës së Shtatë në Gjermani tha publikisht se duhani ishte një ves i shpërndarë prej hebrenjve.<ref name="NWC179"/> Johann von Leers, redaktor ''Nordische ËeltWelt'' (Bota Nordike), gjatë hapjes së ceremonisë së ''Wissenschaftliches Institut zur Erforschung der Tabakgefahren'' në 1941, deklaroi se "kapitalizmi hebre" ishte i përgjegjshëm për përhapjen e përdorimit të duhanit në tërë Europën. Ai tha se cigaret e para në Gjermani, në tokën gjermane u sollën nga hebrenjtë dhe se ata kontrollonin industrinë e duhanit në Amsterdam, ku qe hyrja kryesore europiane e ''Nicotiana'' (bimës së duhanit).<ref name="NWC208">{{Harvnb|Proctor|1999|p=208}}</ref>
 
==Pas Luftë së Dytë Botërore==
1.822

edits

Menyja e lëvizjeve