Dallime mes rishikimeve të "Lëvizja Anti-Duhan në Gjermaninë Naziste"

Jump to navigation Jump to search
 
==Efektiviteti==
Fushata e hershme anti-duhan u konsiderua një dështim dhe nga 1933 deri më 1937 pati një rritje ndjeshme të konsumit të duhanit në Gjermani.<ref name="NWC228"/> Shkalla e duhanpirjes në vend u rrit edhe më shpejt se në vendin fqinj Francë, ku fushata anti-duhan qe e vogël dhe shumë më pak ndikuese. Ndërmjet 1932 dhe 1939, konsumimi për banor në Gjermani u rrit nga 570 cigare në 900 cigare në vit, ndërsa shifrat korresponduese për Francën qenë nga 570 në 630.<ref name=BMJATCNLKAPHG/><ref name="LEE">{{Harvnb|Lee|1975}}</ref>
 
Kompanitë që prodhonin cigare në Gjermani bënë disa përpjekje për të dobësuar fushatën anti-duhan. Ata publikuanpublikonin revista të reja që tentonin ta shfaqnin lëvizjen anti-duhan si "fanatike" dhe "joshkencore".<ref name=BMJATCNLKAPHG/> Industria e duhanit gjithashtu provoi të kundërshtonte fushatën e qeverisë për t’i ndaluar femrat të pinin duhan dhe përdornin modele duhanpirëse në reklamat e tyre.<ref name="PCMCCEA169"/> Pavarësisht nga masat e qeverisë, shumë gra në Gjermani pinin rregullisht duhan, madje edhe gratë e shumë zyrtarëve të lartë nazistë. Për shembull, [[Magda Goebbels]] pinte duhan edhe kur intervistohej publikisht nga një gazetar. Revistat e modës shfaqnin shpesh herë gra që pinin duhan në kopertinat e tyre. Kënga e njohur ''Lili Marleen'' paraqiste këngëtaren Lale Andersen duke mbajtur një cigare.<ref name="NCFWTR108"/>
{| class="wikitable" style="text-align:center; margin-right:30px; margin-left:30px" align="right"
|+'''{{nowrap|Konsumi i cigares për person}}<br>në vit në Gjermani dhe SHBA'''<ref name="NWC228"/>
1.822

edits

Menyja e lëvizjeve