Dallime mes rishikimeve të "Lëvizja Anti-Duhan në Gjermaninë Naziste"

Jump to navigation Jump to search
 
===Politikat riprodhuese===
Politikat riprodhuese të Nazistëve ishin një faktor i rëndësishëm prapa fushatës anti-duhan të tyre.<ref name="BMJGDS"/> Femrat që pinin duhan konsideroheshin të brishta ndaj plakjes së parakohshme dhe humbjes së tërheqjes fizike; ato shiheshin si të papërshtatshme për të qenë gra dhe nëna në një familje gjermane. Werner Huttig i Zyrës për Politikat RacialeRacore në Partinë Naziste tha se qumështi i gjirit i një mamaje që pi duhan përmban nikotinë,<ref name="NWC187">{{Harvnb|Proctor|1999|p=187}}</ref> një deklaratë që kërkimi shkencor modern e ka provuar të saktë.<ref>{{citation|url=http://www3.interscience.wiley.com/journal/120122530/abstract |title=Nicotine in breast milk influences heart rate variability in the infant |author=Anders Dahlström, Christina Ebersjö, Bo Lundell|accessdate=2008-11-15|journal=Acta Pædiatrica |volume=97 |issue=8 |pages=1075–1079 |year=2008 |month=August |pmid=18498428 |pmc= |doi=10.1111/j.1651-2227.2008.00785.x }}</ref><ref>{{citation|url= |title=Liquid chromatography/electrospray ionization tandem mass spectrometry assay for determination of nicotine and metabolites, caffeine and arecoline in breast milk |author= M Pellegrini, E Marchei, S Rossi, F Vagnarelli, A Durgbanshi, O García-Algar, O Vall, S Pichini|accessdate=2008-11-15|journal=[[Rapid Communications in Mass Spectrometry]] |volume=21 |issue=16 |pages=2693–2703 |year=2007 |month= |pmid=17640086 |pmc= |doi=10.1002/rcm.3137 }}</ref><ref>{{citation|url=http://pediatrics.aappublications.org/cgi/content/abstract/120/3/497 |title=Breastfeeding and Smoking: Short-term Effects on Infant Feeding and Sleep |author=Julie A. Mennella, Lauren M. Yourshaw, and Lindsay K. Morgan|accessdate=2008-11-15|journal=Pediatrics |volume=120 |issue=3 |pages=497–502 |year=2007 |month=September |pmid=17766521 |pmc= |doi=10.1542/peds.2007-0488 }}</ref><ref>{{citation|url=http://www.nature.com/clpt/journal/v74/n6/abs/clpt2003517a.html |title=Use of nicotine patches in breast-feeding mothers: transfer of nicotine and cotinine into human milk |author=Kenneth F. Ilett, Thomas W. Hale, Madhu Page-Sharp, Judith H. Kristensen, Rolland Kohan, L.Peter Hackett |accessdate=2008-11-17|journal=Clinical Pharmacology & Therapeutics |volume=74 |issue=6 |pages=516–524 |year=2003 |month=December |pmid=14663454 |pmc= |doi= 10.1016/j.clpt.2003.08.003}}</ref> Martin Staemmler, një mjek i rëndësishëm gjatë Rajhut të Tretë, mendonte se duhanpirja prej grave shtatzëna rezultonte në shkallë më të larta të abortit dhe të vdekjes së fetusit. Ky opinion u mbështet edhe higjenistja racialeracore Agnes Bluhm, libri i publikuar i të cilës shprehte të njëjtin mendim. Lidershipi Nazist ishte i shqetësuar mbi këtë çështje sepse ata donin që gratë gjermane të ishin sa më riprodhuese të ishte e mundur. Një artikull i publikuar në një revistë gjinekologjike gjermane më 1943 thoshte se femrat që pinin tre ose më shumë cigare në ditë kishin mundësinëmundësi më të madhe për të ngelur pa fëmijë krahasuar me gratë që nuk pinin duhan.<ref name="NWC189">{{Harvnb|Proctor|1999|p=189}}</ref>
 
==Kërkimi shkencor==
1.822

edits

Menyja e lëvizjeve