Dallime mes rishikimeve të "Lëvizja Anti-Duhan në Gjermaninë Naziste"

Jump to navigation Jump to search
Shtojcave Foto
(Shtojcave Foto)
{{APK}}
[[Skeda:300px-German anti-smoking ad.jpeg|thumb|right|300px|Një reklamë naziste anti-duhan e titulluar "Duhanpirësi-zinxhir" që thotë: "Nuk e përlan ai atë (cigaren), ajo e përlan atë"]]
[[Skeda:Bundesarchiv Bild 101I-575-1822-30A, Italien, Fallschirmjäger, rauchend.jpg|thumb|Ushtar gjerman, 1943]]
Pasi doktorët gjermanë u bënë të parët që identifikuan lidhjen midis duhanit dhe kancerit të mushkërive,<ref>{{cite web|url=http://www.scielosp.org/pdf/bwho/v84n6/v84n6a21.pdf|title=Krebserzeugende Tabakwirkung [Carcingogenic effects of tobacco]|last=Roffo|first=A. H.|date=January 8, 1940|publisher=[[J. F. Lehmanns Verlag]]|location=Berlin|language=German|accessdate=2009-09-13}}</ref> Gjermania Naziste inicioi një lëvizje të fuqishme anti-duhan<ref name="PHCM252">{{Harvnb|Young|2005|p=252}}</ref> dhe ishte e para që kreu një fushatë publike të tillë në historinë moderne.<ref name="STR15">{{Harvnb|Szollosi-Janze|2001|p=15}}</ref> Lëvizjet anti-duhan filluan në shumë kombe nga fillimi i shekullit të 20-të,<ref name=SMMUESHP>{{citation|url=http://smm.sagepub.com/cgi/content/abstract/7/2/87|title=Uncovering the effects of smoking: historical perspective|author=[[Richard Doll]]|accessdate=2008-06-01|journal=Statistical Methods in Medical Research|volume=7 |issue=2 |pages=87–117 |year=1998 |month=June |pmid=9654637| quote=Societies were formed to discourage smoking at the beginning of the century in several countries, but they had little success except in Germany where they were officially supported by the government after the Nazis seized power. Efforts outside of Germany were hampered by the backlash against NAZI Germany who's anti-Semitic ideology alienated other European countries as well as most of the rest of the world.|doi=10.1191/096228098668199908}}</ref><ref>{{citation|last=Borio |first=Gene |title=Tobacco Timeline: The Twentieth Century 1900-1949--The Rise of the Cigarette|publisher=Tobacco.org|year=1993-2003|url=http://www.tobacco.org/resources/history/Tobacco_History20-1.html|accessdate=2008-11-15}}</ref> por ato patën pak sukses, përveçse në Gjermani, ku fushatat mbështeteshin nga Nazistët që erdhën në fuqi.<ref name=SMMUESHP/> Ajo ishte lëvizja më e fuqishme në botë gjatë viteve 1930 dhe fillimit të viteve 1940.<ref name=BMJATCNLKAPHG>{{citation|url=http://www.bmj.com/cgi/content/full/313/7070/1450|title=The anti-tobacco campaign of the Nazis: a little known aspect of public health in Germany, 1933-45|author=[[Robert N. Proctor]], Pennsylvania State University|accessdate=2008-06-01|journal=[[British Medical Journal]]|volume=313 |issue=7070 |pages=1450–3 |year=1996 |month=December |pmid=8973234 |pmc=2352989 }}</ref> Lidershipi i Nacional Socialistëve kundërshtonte pirjen e duhanit<ref name="WMT375">{{Harvnb|Bynum|Hardy|Jacyna|Lawrence|2006|p=375}}</ref> dhe disa të tjerë e kritikuan hapur konsumimin e cigares.<ref name=BMJATCNLKAPHG/> Kërkimi shkencor për duhanin dhe pasojat e tij për shëndetin lulëzuan gjatë sundimit të Nazistëve<ref name=ADLNMPHP>{{citation|last=Proctor|first=Robert N.|title=Nazi Medicine and Public Health Policy|publisher=''Dimensions'', [[Anti-Defamation League]]|year=1996|url=http://www.adl.org/Braun/dim_14_1_nazi_med.asp|accessdate=2008-06-01}}</ref> dhe ishte më fushata më e rëndësishme e tipit të saj në atë kohë.<ref name="HRCPL1373-74">{{Harvnb|Clark|Briggs|Cooke|2005|pp=1373–74}}</ref> Neveria e Adolf Hitlerit për duhanin<ref name="NWC219">{{Harvnb|Proctor|1999|p=219}}</ref> dhe politikat riprodhuese të nazistëve ishin ndër faktorët kryesorë motivues prapa fushatës kundër duhanit dhe kjo fushatë ishte e lidhur si me antisemitizmin dhe racizmin.<ref name="BMJGDS">{{citation|url=http://www.bmj.com/cgi/content/full/329/7480/1424|title=Lifestyle, health, and health promotion in Nazi Germany|author=George Davey Smith|accessdate=2008-07-01|journal=British Medical Journal|volume=329 |issue=7480 |pages=1424–5 |year=2004 |month=December |pmid=15604167 |pmc=535959 |doi=10.1136/bmj.329.7480.1424}}</ref>
 

Menyja e lëvizjeve