Ndryshimi mes inspektimeve të "Lemza"

Jump to navigation Jump to search
177 bytes added ,  10 vjet më parë
ska përmbledhje të redaktimeve
[[Skeda:lemza.gif|right]]
Lemza eshteështë kontraktimi i pavullnetshempavullnetshëm i musculitmuskulit te diafragmes, qe sjell daljedaljen e njenjë sasie ajri dhe ne te njejtennjëjtën kohekohë mbylljen e epiglotesepiglotës( haperisahapësira e laringut qe kufizohet nga kordat e zeritzërit dhe indit kercorkërcor i aritenoideve).
Kur marrim frymefrymë, diafragma kontraktohet, duke hapur kafazin e kraharoritdukekraharorit, duke ndihmuar mushkritemushkritë qe te zgjerohen. Nervat qe kontrollojnekontrollojnë kontraktimet e diafragmesdiafragmës janejanë nervat frenik(pleks i nervave periferik te palcespalcës se kurrizit) qe niset nga zona e e qafesqafës dhe perfundonpërfundon ne diafragme. NeseNëse ketokëto nerva irritohen ne nje pikenjë cfarepikë doçfarëdo pergjatepërgjatë rrugesrrugës mund te sjellesjellë lemzelemzë.
Lemza mund te shkaktohet nga njenjë operacion kirurgjikal ne kolon, prostat, temth oose ne stomak, kryesisht perpër pacientepacientët mbi 45 vjecarvjeç.
Ne raste te tjera lemza mund te shkaktohet nga njenjë infeksioni i njenjë pjese te trurit oose te sistemit nervor qendrorqëndror. Lemza e perseriturpërsëritur shumeshumë hereherë mund te jetejetë simptomesimptomë e shqetesimeveshqetësimeve te stomakut, veshkave, zemreszëmrës, mushkrive.
RitmiRritmi i lemzeslemzës mund te jetejetë i shpejt ose i avashteavashtë.
Ne rastet e rrezikshme ajo eshteështë e shpeshteshpeshtë dhe e shpejteshpejtë, dhe pacienti shfaq shenjashënja lodhje.
MenyratMënyrat e ndalimit te lemzeslemzës pa shkuar tek mjeku janejanë te shumta sidomos perpër rastet ku nuk paraqet probleme anesoreanësore.
Te pish ujeujë ose te hashehash njenjë lugelugë sheqer. Edhe faktori psikologjik arrin te ndalojendalojë lemzenlemzën si psh: me aneanë te terheqjestërheqjes se vemendjesvëmëndjes, benbën qe te ndalojendalojë shtellungashtëllunga e ajrit. Ndalesa e frymemarrjesfrymëmarrjes, pirja e ujit te ftohteftohtë me gllenka te vogla, vendosja ne qafeqafë e njenjë copecopë akulli, vendosja e njenjë borseqese akulli ne bark, gudulisja e hundeshundës perpër te provokuar njenjë teshtime[[tështime]], marrja e frymesfrymës thellethellë duke ndjekur njenjë ritemrrihtem te rregullt janejanë disa nga menyratmënyrat e ndalimit te lemzeslemzës.Disa nga ketokëto menyramënyra janejanë perdorurpërdorur qe ne kohenkohën e Platonit, ku lemza largohej duke provokuar teshtimat[[tështima]]t.
Lemza mund te zerezërë edhe njenjë femijefëmijë te porsalindur dhe mund te ndalohet duke e marremarrë ne krah, i mbeshtetmbështet kokenkokën ne shpatull dhe i bie lehtelehtë ne kurriz, ne menyremënyrë qe tia nxjerrshnxjerrësh ajrin qe ndoshta i ka dilatuarbllokuar stomakunosestomakun ose esofagun.
NjeNjë menyremënyrë tjetertjetër shtepiakeshtëpiake eshteështë edhe frymemarrjafrymëmarrja dhe nxjerrja ne njenjë qese letrejeletre . Ne ketekëtë menyremënyrë rritet sasia e CO2 ne organizemorganizëm.
MjeketMjekët kryesisht rekomandojnerekomandojnë ngrenjenngrënien e njenjë luge sheqer pa ujeujë.
Kur lemza paraqet karakteristika shqetesueseshqetësuese mjeku rekomandon antispasmodici qetesuesqetësues dhe ne disa raste nderhyhetndërhyhet kirurgjikisht duke prekur nervat frenik.
110

edits

Menyja e navigimit