Ndryshimi mes inspektimeve të "Ruhollah Homeini"

Jump to navigation Jump to search
1.846 bytes added ,  10 vjet më parë
 
==Revulucioni Islamik i Iranit==
 
Më 1 Shkurt 1979 u kthye në [[Irani|Iran]] dhe u prit në një mënyrë madhështore.Homeini u zgjedh lideri religjioz i Revolucionit,dhe pas 4 dite ai caktoi një qeveri, dhe më 1 Mars 1979 prap u vendos në [[Kum]]. Me Referandumin Kushtetues u vendos të formohet '''Republika Islamike e Iranit''', dhe Homeini u zgjodh si lideri politikor dhe religjioz i përjetshëm.
Homeini ishte serioz për krijimin e një [[Irani]] Shtet Islamik Teokratik. Përcaktimin e politikave shtetërore u morën sipër nga Imamët e vendit. Ndërsa Homeini luante rolin e arbitrit ndërmjet grupeve revolucionaliste, dhe në raste ku duhej të përdorte peshën e tij, ai ishte vendimmarrës. Regjimi i Homeinit hapën e parë e bëri duke u hakkmarrur nga opozitarët.Anëtarët e grupeve opozitare u arrestuan dhe u vritën sistematikisht. Mbulesa për flokët e grave u bë i detyrueshëm, muzika perëndimore dhe alkooli u ndalua, dhe u egzegutuan dënimet në bazë të Sheriatit Islam. [[Shtetet e Bashkuara]] dhe [[Izraeli|Izraelin]] e quajti '''Shejtan''' dhe i ndërpreu të gjitha marrëdhëniet me këto dy shtete<ref>http://www.yenidendogus.net/forum/bueyuek-thahsiyetler/19451-humeyni-kimdir.html</ref>. [[Irani]] ende nuk e njeh shtetin e [[Izraeli|Izraelin]], por e emërton si '''Regjim Sionist'''.
Një grup militant më 4 Nëntor 1979 në Tehran hyrën në Ambasadën Amerikane, dhe e murën peng 66 punëtorë të Ambasadës të shtetësisë Amerikane.
Me sulmin e [[Sadam Huseini|Sadam Huseinit]] në [[Irani|Iran]] filloi lufta Irako-Iraniane.Gjatë luftës Irako-Iraniane Homeini ishte refuzues për një zgjidhje paqësore deri në vitin 1988. Krahas dobësimit të ekonomisë së Iranit gjatë luftës, dhe josuksesi për të korrur fitore në luftë, Homeini deri në vdekje ishte një figurë karizmatike në popullatën shiite.
 
==Veprat==
107

edits

Menyja e navigimit