Ndryshimi mes inspektimeve të "Nata e dymbëdhjetë"

Jump to navigation Jump to search
ska përmbledhje të redaktimeve
(U kthye versioni 826443 i bërë nga 82.114.94.219 (diskutimet))
'''Nata e dymbëdhjetë''' është një komedi nga [[William Shakespeare]].
 
Në komedinë Illyria, Duka i Illyrise, Orsinua shpreh qe ai eshteështë i semuresëmure ne dashuri me Olivian. Valentini e njofton ateatë, sidoqoftesidoqoftë, qe ajo nuk do ta shohi ateatë ose ndonjendonjë burreburrë tjetertjetër perpër shtate vite rresht ndersandërsa ajo do jete duke mbajtur zi perpër vdekjen e atit dhe vellaitvëllait te saj (qe te dy i vdiqenvdiqën brenda gjashte muajve te fundit). Ne bregdet, Viola dhe kapiteni i anijes se saj dalin ne breg pasi anija e tyre mbytet. Viola ka frike se vellaivëllai i saj binjak Sebastiani eshteështë mbytur, por kapiteni mendon se ai shpetoishpëtoi veten duke u mbajtur ne njenjë direk pluskues. NdersaNdërsa qe duke mesuarmësuar qe ajo eshteështë ne Illyria, vend i qeverisur prej Orsinos, ajo bind kapitenin qe ta ndihmoje te maskohet si njenjë mashkull keshtukështu qe ajo te mund te behej njenjë sherbetor te Orsinua, dhe me sa shihet, perndoshta qe te orvatet te fitoje dashurinedashurinë e tij.
 
Në shtepine e Olivias, ungji i saj, Zoti Tobi Belch, vjen ne shtepi vone, i dehur si zakonisht, ndersandërsa zonja-ne-pritje e Olivias’ Maria e lejon ateatë brenda. Shume shpejt, ortaku pijanec i Tobit’ Zoti Andrea Faqeethuri shfaqet. Andrea i thotethotë Tobit qe ai do te niset perpër ne shtepi te nesermen, meqensemeqenëse Olivia nuk do ta lejoje ateatë qe ti vij rrotull, por Tobi e bind ateatë te qendrojeqëndroje me ata edhe njenjë muaj me shume dhe i premton qe do mundohet me tepertepër qe ta bej Olivian qe ta pelqejpëlqej.
Pas te pallati i Dukes, Duka pyet Violen (e cila eshte duke pretenduar te jete nje sherbyes mashkull me emrin Cezario) qe ti afrohet Olivias dhe orvatet asaj nga ana e tij. Viola (si Chezario) premton te beje keshtu, por privatisht zbulon qe ajo nuk do te orvatet forte, meqense ajo vete deshiron Orsinon.
 
Pas te pallati i DukesDukës, Duka pyet ViolenViolën (e cila eshteështë duke pretenduar te jete njenjë sherbyesshërbyes mashkull me emrin Cezario) qe ti afrohet Olivias dhe orvatet asaj nga ana e tij. Viola (si Chezario) premton te beje keshtukështu, por privatisht zbulon qe ajo nuk do te orvatet forte, meqensemeqenëse ajo vete deshirondëshiron Orsinon.
Te shtëpia e Olivias, Olivia dhe sherbyesi i saj Feste (kllouni) kembet menchuri kur Maria dhe Toby (i dehur si zakonisht) i thote asaj qe Viola (si Cezario) eshte te porta. Dude mesuar qe Viola ka ardhur prej Orsinos, Olivia i thote sherbyesit te saj Malvolio qe ta largoj prej portes. Finalisht, sidoqofte, ajo pranon te shohi Violen. Viola i flet Olivias per Orsinon dhe aktualisht perpiqet ti thote asaj qe si ta distancoje veten e saj prej tij. Ndersa Viola flet, Olivia aktualisht fillon te bie ne dashuri me ate (si Chesario). Kur Olivia ben nje kalim te Viola, ajo shpejt e shmang Olivian prej vetes. Mbasi Viola largohet, Olivia dergon Malvolion ti choje unazen e saj mbas saj (si Chezario).
 
Te shtëpia e Olivias, Olivia dhe sherbyesi i saj Feste (kllouni) kembet menchuri kur Maria dhe Toby (i dehur si zakonisht) i thotethotë asaj qe Viola (si Cezario) eshteështë te porta. Dude mesuarmësuar qe Viola ka ardhur prej Orsinos, Olivia i thotethotë sherbyesit te saj Malvolio qe ta largoj prej portesportës. Finalisht, sidoqoftesidoqoftë, ajo pranon te shohi ViolenViolën. Viola i flet Olivias perpër Orsinon dhe aktualisht perpiqetpërpiqet ti thotethotë asaj qe si ta distancoje veten e saj prej tij. Ndersa Ndërsa Viola flet, Olivia aktualisht fillon te bie ne dashuri me ateatë (si Chesario). Kur Olivia benbën njenjë kalim te Viola, ajo shpejt e shmang Olivian prej vetes. Mbasi Viola largohet, Olivia dergon Malvolion ti choje unazenunazën e saj mbas saj (si Chezario).
Kur Viola merr unazen prej Malvolios, ajo realizon te kuptoje dashurine e re te Olivias per te dhe parashikon se si gjerat do te rrjedhin tani qe Orsino dashuron Olivian, Olivia dashuron Violen (si Chesario), dhe Viola dashuron Orsinon.
Ne bregun e detit, Sebastiani i thote Antonit (kapiteni qe shpetoi,por jo Viola) per parandjenjen dhe friken e tij qe Viola eshte mbytur. Sebastiani niset per ne Oborrin e Orsinos, dhe, edhe pse Antoni e di qe ai ka armiq aty, ai i shkon pas Sebastianit duke patur keqardhje per veshtiresinte e tij.
 
Kur Viola merr unazenunazën prej Malvolios, ajo realizon te kuptoje dashurinedashurinë e re te Olivias perpër te dhe parashikon se si gjerat do te rrjedhin tani qe Orsino dashuron Olivian, Olivia dashuron ViolenViolën (si Chesario), dhe Viola dashuron Orsinon.
Ne shtepine e Olivias, Tobi dhe Andrea pine gjate gjithe nates, ndersa Kllouni i argeton ata. Maria shfaqet dhe Tobi fillon te flirtoje me te. Malvolio, sidoqofte, vjen dhe mundohet qe te zbute defrimin. Pasi ai iken, Maria i thote Tobit, Andreut, dhe Kllounit se si ajo planifikon ti bej dredhi Malvolios qe te mendoje qe Olivia eshte ne dashuri me ate. Dhe keshtu ajo i penshkruan letra dashurie atij si me doren e Olivias. Vechas, Andreu i thote Tobit qe atij po i mbarohen leket ndersa ai eshte duke u munduar te fitoje zemren e Olivias, dhe nese ai humbet, ai do te fajesonte Tobin.
 
Ne bregun e detit, Sebastiani i thotethotë Antonit (kapiteni qe shpetoishpëtoi,por jo Viola) perpër parandjenjenparandjenjën dhe friken e tij qe Viola eshteështë mbytur. Sebastiani niset perpër ne Oborrin e Orsinos, dhe, edhe pse Antoni e di qe ai ka armiq aty, ai i shkon pas Sebastianit duke patur keqardhje perpër veshtiresinte e tij.
Ne pallatin e Dukes, kllouni kendon kenge dashurie, ndersa Viola dhe Orsinua diskutojne kualitetet e dashurise. Orsinua porosit Violen qe ti afrohet Olivias serisht me urimet e tij, edhe pse Viola ngulmon qe Olivia nuk do qe te levizi prej shtepise se saj.
 
Ne shtepine e Olivias, Tobi dhe Andrea pine gjate gjithegjithë natesnatës, ndersandërsa Kllouni i argetonargëton ata. Maria shfaqet dhe Tobi fillon te flirtoje me te. Malvolio, sidoqoftesidoqoftë, vjen dhe mundohet qe te zbute defrimindëfrimin. Pasi ai ikenikën, Maria i thote Tobit, Andreut, dhe Kllounit se si ajo planifikon ti bej dredhi Malvolios qe te mendoje qe Olivia eshteështë ne dashuri me ateatë. Dhe keshtukështu ajo i penshkruan letra dashurie atij si me dorendorën e Olivias. Vechas, Andreu i thotethotë Tobit qe atij po i mbarohen leket ndersandërsa ai eshteështë duke u munduar te fitoje zemrenzemrën e Olivias, dhe nesenëse ai humbet, ai do te fajesontefajësonte Tobin.
Ne kopshtin e Olivias, Tobi, Andreu, sherbyesi i Olivias Fabiani, dhe Maria fshihen dhe degjojne endrren pompoze te Malvolios per martesen e tij ne “pritje te afert” me Olivian, ide kjo e vendosur ne mendjen e tij prej letrave mashtruse te Marias.
Viola vjen pas te shtepia e Olivias te flasi me te per Orsinon, por Olivia i deklaron Violes qe ajo e dashuron ate (si Chesario). Andreu serisht njofton qe ai eshte duke ikur, por Tobi dhe Fabiani serisht e bindin ate qe te rrije, dhe i mbushin mendjen qe ai duhet te dueloj Violen (si Chesario) per ti lene mbresa Olivias dhe per te fituar zemren e saj. Vechas, Tobi i pohon Fabianit qe ai e mban Andreun rrotull vetem e vetem qe te perdore leket e tij per alkool.
 
Ne pallatin e DukesDukës, kllouni kendonkëndon kengekënge dashurie, ndersandërsa Viola dhe Orsinua diskutojnediskutojnë kualitetet e dashurisedashurisë. Orsinua porosit ViolenViolën qe ti afrohet Olivias serisht me urimet e tij, edhe pse Viola ngulmon qe Olivia nuk do qe te levizilëvizi prej shtepise se saj.
Sebastiani dhe Antoni arrine ne Illyri dhe Sebastiani vendos qe te shetise qytezen, pastaj me vone e takon Antonin te Hani i Elefantit.
Te shtepia e Olivias, Malvolio i afrohet Olivias dhe ben avancime ndaj saj, por ajo e mendon ate te marre. Kur u shfaqen Tobi, Maria, dhe Fabiani, Malvoliua i trajton ata si te jene me anen e tij dhe sillet si fisnik, duke i shkatuar ata te qeshin me te madhe prapa kraheve te tij. Andreu shfaqet me fjalet e tij te pahijshme dhe sfiduese ndaj Violes por Tobi premton qe do ta shpetoje prej tij. Tobi vjen te Viola (e cila kishte folur me Olivian) dhe i thote asaj (si Chesario) qe Andreu, nje kalores nga me te egrit dhe me te temerrshmit, ka nje sherr me ate dhe do ti beje duel. Kjo frikeson se shumti Violen, por Fabiani premton qe do perpiqet ta qetesoje Andreun. Vechas, Tobi i thote Andreas qe Viola eshte e eger dhe e pandalshme. Tobi i merr qe te dy ne duel, dhe ndersa qe te dy te frikesuar prej njeri tjetrit, shfaqet Antoni dhe e thyen situaten, duke menduar se Viola qe Sebastiani. Pastaj shfaqen oficeret e Dukes dhe arrestojne Antonin me urdher te Orsinos. Antoni, duke e menduar Violen si Sebastianin , pyet per leket pas qe ai i kish dhene hua me pare. Viola, duke mos ditur se chfare mendonte ai, mohon qe e njihte ate (megjithate i ofron atij leke hua), duke e inatosur dhe duke e quajtur jo fisnik. Oficeret marrin Antonin, ndersa Viola kupton pak a shume ngaterresen dhe ka shprese te re qe Sebastiani eshte gjalle. Pasi largohet Viola, Tobi dhe Fabiani kurdisin Andreun dhe nje here serisht qe te dueloje Violen (si Cesario).
 
Ne kopshtin e Olivias, Tobi, Andreu, sherbyesi i Olivias Fabiani, dhe Maria fshihen dhe degjojne endrren pompoze te Malvolios perpër martesenmartesën e tij ne “pritje te afert”afërt” me Olivian, ide kjo e vendosur ne mendjen e tij prej letrave mashtruse te Marias.
Jashte shtepise se Olivias, kllouni ndjek pas Sebastianin varavingo (duke e menduar si Violen) duke ngulmuar qe emri i tij eshte Chezario dhe qe Olivia deshiron ta shohi ate. Kjo shqeteson Sebastianin dhe ai i thote kllounit qe te largohet. Pastaj shfaqet Andreu dhe godet Sebastianin (duke menduar se qe Viola/Chezario), por Sebastiani godet pas Andreun, dhe Andreu trembet. Tobi, duke u perpjekur ta mbante Sebastianin prej Andreut ai vete duelon Sebastianin, derisa nderhyn Olivia. Sebastiani menjehere bie ne dashuri me ate dhe ata nisen sebashku per ne shtepine e saj. Ne nje dhome tjeter te shtepise, Malvoliua mbahet rob ne qilar ne bazament prej Tobit dhe Marias. Kllouni pretendon te jete prift dhe e viziton ate, por jo qe ta ndihmoje ate, dhe, parapelqen, te beje shaka me te dhe e quan ate te marre.
 
Viola vjen pas te shtepia e Olivias te flasi me te perpër Orsinon, por Olivia i deklaron Violes qe ajo e dashuron ate (si Chesario). Andreu serisht njofton qe ai eshteështë duke ikur, por Tobi dhe Fabiani serisht e bindin ateatë qe te rrije, dhe i mbushin mendjen qe ai duhet te dueloj ViolenViolën (si Chesario) perpër ti lenelëne mbresa Olivias dhe per te fituar zemrenzemrën e saj. Vechas, Tobi i pohon Fabianit qe ai e mban Andreun rrotull vetemvetëm e vetemvetëm qe te perdorepërdore leket e tij perpër alkool.
Ne kopshtin e Olivias, Sebastiani vret mendjen dhe habitet me gjetjen e dashurisë se tij te re Olivian, pastaj ai dhe ajo marrin një prift dhe shkojne sebashku ne kishe qe te martohen.
 
Sebastiani dhe Antoni arrinearrin ne Illyri dhe Sebastiani vendos qe te shetise qytezenqytezën, pastaj me vone e takon Antonin te Hani i Elefantit.
Te shtepia e Olivias, arrin Duka dhe i pergjerohet kllounit qe ta ler te shohi Olivian. Ndersa ishte duke pritur, shfaqen Antoni me oficeret dhe shpjegon se si ai e kishte shpetuar Sebastianin prej mbytjes dhe pastaj e ndihmoi (aktualisht Viola) ne duel. Orsinua i thote Antonit qe ai eshte nje pirat per tu mos i zene bese qe prej kohes qe ai e kish ndihmuar te vidhte nje nga luftanijet me te medha te Illyrise ne te shkuaren. Olivia arrin dhe menjehere fillon te marroset pas Violes (si Chezario), dhe perfundimisht e quan ate burrin e saj, duke shokuar Violen dhe terbuar Duken. Prifti arrin dhe konfirmon martesen midis Olivias dhe Chezarios (aktualisht Sebastiani). Pastaj shfaqet Andreu dhe betohet qe Chezariua kish goditur Tobin anash kokes, duke e plagosur ate, por Viola e mohon. Shfaqet Tobi, i terbuar ndaj Violes (duke e menduar ate si Sebastianin), por largohet qe te fashohet. Finalish, shfaqet Sebastiani dhe i pershendet te gjithe, ndersa qe te dy binjaket (ai dhe Viola) habiten dhe gezohen qe tjetri tjetri ishte duke jetuar. Sebastiani premton qe te mbaje martesen e tij me Olivian, dhe Duka ben-be qe te martohet me Violen. Malvolio nxirret prej qelise dhe te gjithe mesojne hilen e luajtur ndaj tij. Fabiani dhe Kllouni pranojne qe, Tobi, dhe Maria e kishin bere te gjithe per shaka, dhe si rikthim per ndihmen e Marias, Tobi u martua me Marian. Sidoqofte, Malvoliua ben-be qe do te hakmerret ndaj tyre te gjitheve. Duka therret sherbyesit e tij qe te qetesojne Malvolion, dhe qe te gjithe largohen te gezuar.
 
Te shtepiashtëpia e Olivias, Malvolio i afrohet Olivias dhe benbën avancime ndaj saj, por ajo e mendon ateatë te marre. Kur u shfaqen Tobi, Maria, dhe Fabiani, Malvoliua i trajton ata si te jene me anenanën e tij dhe sillet si fisnik, duke i shkatuar ata te qeshin me te madhe prapa krahevekrahëve te tij. Andreu shfaqet me fjaletfjalët e tij te pahijshme dhe sfiduese ndaj ViolesViolës por Tobi premton qe do ta shpetojeshpëtoje prej tij. Tobi vjen te Viola (e cila kishte folur me Olivian) dhe i thotethotë asaj (si Chesario) qe Andreu, njenjë kalores nga me te egrit dhe me te temerrshmit, ka njenjë sherr me ateatë dhe do ti beje duel. Kjo frikesonfrikëson se shumti ViolenViolën, por Fabiani premton qe do perpiqetpërpiqet ta qetesojeqetësoje Andreun. Vechas, Tobi i thotethotë Andreas qe Viola eshteështë e egeregër dhe e pandalshme. Tobi i merr qe te dy ne duel, dhe ndersandërsa qe te dy te frikesuarfrikësuar prej njeri tjetrit, shfaqet Antoni dhe e thyen situatensituatën, duke menduar se Viola qe Sebastiani. Pastaj shfaqen oficeret e DukesDukës dhe arrestojnearrestojnë Antonin me urdherurdhër te Orsinos. Antoni, duke e menduar ViolenViolën si Sebastianin , pyet perpër leket pas qe ai i kish dhenedhëne hua me pare. Viola, duke mos ditur se chfare mendonte ai, mohon qe e njihte ateatë (megjithatemegjithatë i ofron atij leke hua), duke e inatosur dhe duke e quajtur jo fisnik. Oficeret marrin Antonin, ndersandërsa Viola kupton pak a shume ngaterresen dhe ka shprese te re qe Sebastiani eshteështë gjalle. Pasi largohet Viola, Tobi dhe Fabiani kurdisin Andreun dhe njenjë here serisht qe te dueloje ViolenViolën (si Cesario).
 
JashteJashtë shtepise se Olivias, kllouni ndjek pas Sebastianin varavingo (duke e menduar si ViolenViolën) duke ngulmuar qe emri i tij eshteështë Chezario dhe qe Olivia deshirondëshiron ta shohi ateatë. Kjo shqetesonshqetëson Sebastianin dhe ai i thotethotë kllounit qe te largohet. Pastaj shfaqet Andreu dhe godet Sebastianin (duke menduar se qe Viola/Chezario), por Sebastiani godet pas Andreun, dhe Andreu trembet. Tobi, duke u perpjekurpërpjekur ta mbante Sebastianin prej Andreut ai vete duelon Sebastianin, derisa nderhynndërhyn Olivia. Sebastiani menjehere bie ne dashuri me ateatë dhe ata nisen sebashku per ne shtepine e saj. Ne njenjë dhome tjetertjetër te shtepise, Malvoliua mbahet rob ne qilar ne bazament prej Tobit dhe Marias. Kllouni pretendon te jete prift dhe e viziton ateatë, por jo qe ta ndihmoje ateatë, dhe, parapelqenparapëlqen, te beje shaka me te dhe e quan ateatë te marre.
 
Ne kopshtin e Olivias, Sebastiani vret mendjen dhe habitet me gjetjen e dashurisë se tij te re Olivian, pastaj ai dhe ajo marrin një prift dhe shkojneshkojnë sebashku ne kishe qe te martohen.
 
Te shtepiashtëpia e Olivias, arrin Duka dhe i pergjerohet kllounit qe ta ler te shohi Olivian. Ndersa ishte duke pritur, shfaqen Antoni me oficeret dhe shpjegon se si ai e kishte shpetuar Sebastianin prej mbytjes dhe pastaj e ndihmoi (aktualisht Viola) ne duel. Orsinua i thote Antonit qe ai eshte nje pirat per tu mos i zene bese qe prej kohes qe ai e kish ndihmuar te vidhte nje nga luftanijet me te medha te Illyrise ne te shkuaren. Olivia arrin dhe menjehere fillon te marroset pas Violes (si Chezario), dhe perfundimisht e quan ate burrin e saj, duke shokuar Violen dhe terbuar Duken. Prifti arrin dhe konfirmon martesen midis Olivias dhe Chezarios (aktualisht Sebastiani). Pastaj shfaqet Andreu dhe betohet qe Chezariua kish goditur Tobin anash kokes, duke e plagosur ate, por Viola e mohon. Shfaqet Tobi, i terbuar ndaj Violes (duke e menduar ate si Sebastianin), por largohet qe te fashohet. Finalish, shfaqet Sebastiani dhe i pershendet te gjithe, ndersa qe te dy binjaket (ai dhe Viola) habiten dhe gezohen qe tjetri tjetri ishte duke jetuar. Sebastiani premton qe te mbaje martesen e tij me Olivian, dhe Duka ben-be qe te martohet me Violen. Malvolio nxirret prej qelise dhe te gjithe mesojne hilen e luajtur ndaj tij. Fabiani dhe Kllouni pranojne qe, Tobi, dhe Maria e kishin bere te gjithe per shaka, dhe si rikthim per ndihmen e Marias, Tobi u martua me Marian. Sidoqofte, Malvoliua ben-be qe do te hakmerret ndaj tyre te gjitheve. Duka therret sherbyesit e tij qe te qetesojne Malvolion, dhe qe te gjithe largohen te gezuar.
 
== Aktorët ==

Menyja e navigimit