Ndryshimi mes inspektimeve të "Politika"

Jump to navigation Jump to search
123 bytes added ,  9 vjet më parë
ska përmbledhje të redaktimeve
v (roboti shtoj: ba:Сәйәсәт)
'''Politika''', fjala vijenvijën nga grekishtjagreqishtja ''pólis'', "shtet qytet" apo "bashkësi e shumëfisht". Politika eshteështë pergjigjepërgjigje ndaj problemeve te shoqeriseshoqërisë me ane te vendimeve te detyrueshme perpër gjithegjithë shoqerineshoqërinë, eshteështë marredheniemarrëdhënie ndermjet njerezvenjerëzve, grupeve a shoqeriveshoqërive lidhur me vendime a mosvendime te detyrueshme perpër gjithegjithë shoqerineshoqërinë ose ndermjet shoqeriveshoqërive si dhe perpër zbatimin dhe ndryshimin e ketyrekëtyre vendimeve.
Konceptimi i politikes sipas Max Weber: "synimi per pjesmarje ne pushtet ose per ndikim ne shperndarjen e pushtetit qofte nepermjet shteteve, qofte brenda nje shteti ndermjet grupeve me pushtet te cialt i perfshin ai...kush bene politike synon pushtet."
 
Konceptimi i politikes sipas Max Weber : "synimi perpër pjesmarjepjesëmarrje ne pushtet ose perpër ndikim ne shperndarjenshpërndarjen e pushtetit qofte nepermjet shteteve, qofte brenda nje shteti ndermjet grupeve me pushtet te cialtcilat i perfshinpërfshin ai... kush bene politike synon pushtet.".
Politika është një proces me të cilin grupe të njerëzve të marrin vendime kolektive. Termi është aplikuar në përgjithësi sjelljen brenda qeverive civile, por politika ka qenë vëzhguar në ndërveprime të tjera të grupit, duke përfshirë institucionet e korporatave, akademike dhe fetare. Ai përbëhet nga "marrëdhëniet shoqërore duke përfshirë autoritetin ose fuqinë" dhe i referohet për rregullimin e një njësie politike,dhe në metodat dhe taktikat e përdorura për të formuluar dhe zbatuar politika.
 
Fjala "Politika" vjen nga fjala greke Πολιτικά (Politika) nga i mençur (adj.), modeluar mbi punët "e Aristotelit e shtetit", emri i të librit të tij për qeverisjen dhe qeverive, që ishte dhënë në mesin e shekullit të 15-anglisht Polettiques Latinised "." Në latinisht, kjo ishte "politicus" dhe në frëngjisht politique ". Kështu ajo u bë "politikë" në anglishten e Mesme.
Politika është një proces me të cilin grupe të njerëzve të marrin vendime kolektive. Termi është aplikuar në përgjithësi sjelljen brenda qeverive civile, por politika ka qenë vëzhguar në ndërveprime të tjera të grupit, duke përfshirë institucionet e korporatave, akademike dhe fetare. Ai përbëhet nga "marrëdhëniet shoqërore duke përfshirë autoritetin ose fuqinë" dhe i referohet për rregullimin e një njësie politike,dhe në metodat dhe taktikat e përdorura për të formuluar dhe zbatuar politika.
 
Fjala "Politika" vjen nga fjala greke Πολιτικά (Politika) nga i mençur (adj.), modeluar mbi punët "e Aristotelit e shtetit", emri i të librit të tij për qeverisjen dhe qeverive, që ishte dhënë në mesin e shekullit të 15-anglisht ""Polettiques Latinised "." Në latinisht, kjo ishte "politicus" dhe në frëngjisht "politique ". Kështu ajo u bë "politikë" në anglishten e Mesme.
 
== Shiko edhe ==
* [[Fjalori juridik]]
* [[Politikan]]
 
[[Kategoria:Politikë|*]]
 
[[af:Politiek]]

Menyja e navigimit