Dallime mes rishikimeve të "Teatri Kombëtar"

Jump to navigation Jump to search
ska përmbledhje të redaktimeve
No edit summary
No edit summary
'''Teatri Kombëtar''' është titull i cili ju jepet teatrove lokale profesionale që janë ngritur në nivel kombëtarë.
 
Për shkakë të ndikimeve të ndryshme politike dhe të politikës ditore kuptimi i titullit shpeshë është ngatërruar. Zakonisht në të kalurën me këtë titull janë emërtuar teatrot nga ana e shtetit. Për dallim nga titulli ''Teatri shtetrorë'' përkatësisht ''Teatri nacional'' të cilët janë zakonisht pronë e shtetit përkatës, teatrot kombtare po ashtu janë pronë shtetrore mirëpo veprimtaria e tyre nuk është e kufizuar brenda kufinjëve të interesave shtetrore. Kështu në historin e teatrit tek ne shqiptarët hasim në titullime të ndryshme të teatrove të kryeqyteteve. Përderisa teatri i qytetit në Prishtinë u themelua si ''teatër popullor rajonal''<ref>[http://www.teatrikombetar.eu/cm/historiku-i-teatrit-kombetar/ Sipas, historikut të TK në Prishtinë]</ref> , në anën tjetër në Tiranë, teatri i qytetit u ngrit në ''teatër profesionist të shtetit''.<ref>[http://www.teatrikombetar.gov.al/index.php?option=com_content&view=article&id=2%3Ahistoriku-i-teatrit-kombetar&catid=2%3Ateatri&Itemid=3&lang=al Sipas, historikut të TK në Tiranë]</ref> Si do që të jetë, artikullimi i qartë ende nuk është bërë, por një gjë dihet që këto teatro kanë një llojë statuti më të ngritur se teatrot e qyteteve apo teatrot e hapur rishtazi nga shoqëri artistësh të cilat kanë paraqitur jo vetëm kërkesa por edhe vlera dhe veti që e meritojnë këtë titull. Tekë teatrot që mbajnë titullin kombëtar zakonisht financuesi i tyre mund të jetë edhe jashtë shtetit përkatës dhe duhet të përmbushen disa parakushte teknike.
4.725

edits

Menyja e lëvizjeve