Jump to content

Spitali psikiatrik

Nga Wikipedia, enciklopedia e lirë
Spitali Shtetëror Danvers, Danvers, Masaçusets, Kompleksi Kirkbride, rreth 1893
Spitali NiuvanniemiNiuva, Finlandë
Ndërtesa e administratës së Spitalit McLeanBelmont, Masaçusets; spitali trajtoi disa banorë të shquar të Anglisë së Re, duke përfshirë guvernatorin e Massachusetts, Nathaniel P. Banks, muzikantin James Taylor dhe poeten Anne Sexton

Spitalet psikiatrike, të njohura gjithashtu si spitale të shëndetit mendor, spitale të shëndetit të sjelljes, janë spitale ose reparte të specializuara në trajtimin e çrregullimeve të rënda mendore, duke përfshirë skizofreninë, çrregullimin bipolar, çrregullimet e të ngrënit, çrregullimin e identitetit disociativ, çrregullimin e madh depresiv dhe të tjera.

Spitalet psikiatrike ndryshojnë shumë në madhësinë dhe shkallën e tyre. Disa spitale psikiatrike mund të specializohen vetëm në terapi afatshkurtër ose ambulatore për pacientët me rrezik të ulët. Të tjerë specializohen në izolimin e përkohshëm ose të përhershëm të pacientëve që kanë nevojë për ndihmë rutinë, trajtim ose një mjedis të specializuar dhe të kontrolluar për shkak të çrregullimit psikiatrik të pacientit. Pacientët shpesh zgjedhin angazhimin vullnetar, por ata që psikiatër besojnë se paraqesin rrezik të konsiderueshëm për veten ose të tjerët mund t'i nënshtrohen angazhimit të pavullnetshëm dhe trajtimit të pavullnetshëm. [1] [2] Spitalet psikiatrike nganjëherë quhen reparte/njësi psikiatrike, psikiatrike, reparte ose njësi kur ato ndodhen në një spital.

Spitalet moderne psikiatrike evoluan dhe zëvendësuan përfundimisht azilin më të vjetër të të çmendurve. Trajtimi i të burgosurve në azilet e hershme të çmendurive ishte ndonjëherë brutal dhe i fokusuar në kontroll dhe kufizim. [3] [4]

Me valët e njëpasnjëshme të reformave dhe prezantimin e trajtimeve efektive të bazuara në prova, shumica e spitaleve psikiatrike moderne theksojnë trajtimin, zakonisht duke përfshirë një kombinim të medikamenteve psikiatrike dhe psikoterapisë, që ndihmojnë pacientët të funksionojnë në botën e jashtme. Shumë vende kanë ndaluar përdorimin e kufizimeve fizike për pacientët, që përfshin lidhjen e pacientëve psikiatrikë në shtretërit e tyre për ditë apo edhe muaj në të njëjtën kohë, [5] [6] edhe pse kjo praktikë ende përdoret periodikisht në Indi, Japoni dhe vende të tjera. [7]

Historia[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

York Retreat, e ndërtuar në fund të shekullit të 18-të nga William Tuke, një pionier në trajtimin moral të të sëmurëve mendorë

Spitalet moderne psikiatrike evoluan nga, dhe përfundimisht zëvendësuan, azilin më të vjetër të të çmendurve. Zhvillimi i tyre sjell edhe ngritjen e psikiatrisë së organizuar institucionale. Spitalet e njohura si bimaristane u ndërtuan në Lindjen e Mesme në fillim të shekullit të nëntë; i pari u ndërtua në Bagdad nën udhëheqjen e Harun al-Rashid. Ndonëse nuk ishin të përkushtuara vetëm për pacientët me çrregullime psikiatrike, spitalet e hershme psikiatrike shpesh përmbanin reparte për pacientët që shfaqnin mani ose shqetësime të tjera psikologjike. [8]

Për shkak të tabuve kulturore kundër refuzimit për t'u kujdesur për anëtarët e familjes, pacientët me sëmundje mendore do të dorëzoheshin në një bimaristan vetëm nëse pacienti demonstronte dhunë, sëmundje kronike të pashërueshme ose ndonjë sëmundje tjetër jashtëzakonisht dobësuese. [9] Repartet psikologjike zakonisht ishin të mbyllura me shufra hekuri për shkak të agresionit të disa prej pacientëve. [10]

Evropën Perëndimore, ideja e parë dhe ngritja e një spitali të duhur mendor hyri përmes Spanjës. Një anëtar i Urdhrit Mercedarian i quajtur Juan Gilaberto Jofré udhëtoi shpesh në vendet islame dhe vëzhgoi disa institucione që mbyllnin të çmendurit. Ai propozoi themelimin e një institucioni ekskluziv për “të sëmurët që duhej të trajtoheshin nga mjekët”, diçka shumë moderne për kohën. Themelimi u krye në 1409 falë disa burrave të pasur nga Valencia që kontribuan me fonde për përfundimin e tij. Ai konsiderohej si institucioni i parë në botë në atë kohë i specializuar në trajtimin e sëmundjeve mendore.

Më vonë, mjekët, duke përfshirë Philippe PinelSpitalin Bicêtre në Francë dhe William TukeYork Retreat në Angli, filluan të avokojnë për shikimin e sëmundjes mendore si një çrregullim që kërkon trajtim të dhembshur që do të ndihmonte në rehabilitimin e viktimës. Në botën perëndimore, ardhja e institucionalizimit si një zgjidhje për problemin e çmendurisë ishte një ardhje e shekullit të nëntëmbëdhjetë. Azilet e para publike mendore u krijuan në Britani; miratimi i Aktit për Azilet e Qarkut 1808 i fuqizoi gjyqtarët të ndërtonin azile të mbështetura me norma në çdo qark për të strehuar shumë 'të çmendur të varfër'. Nëntë qarqe aplikuan për herë të parë, hapja e parë e azilit publik në 1812 në Nottinghamshire. Në 1828, Komisionerët e sapoemëruar në Lunacy u autorizuan për të licencuar dhe mbikëqyrur azilet private. Akti i Çmendurisë 1845 e bëri ndërtimin e azileve në çdo qark të detyrueshëm me inspektime të rregullta në emër të Sekretarit të Brendshëm dhe kërkonte që azilet të kishin rregullore të shkruara dhe një mjek rezident. [11]

Në fillim të shekullit XIX kishte disa mijëra njerëz të vendosur në një sërë institucionesh të ndryshme në të gjithë Anglinë, por deri në vitin 1900 kjo shifër ishte rritur në rreth 100,000. Kjo rritje përkoi me rritjen e alienizmit, i njohur më vonë si psikiatri, si një specializim mjekësor. [12] Trajtimi i të burgosurve në azilet e hershme të çmendurive ishte ndonjëherë shumë brutal dhe i fokusuar në kontroll dhe kufizim. [3] [4]

Në fund të shekullit XIX dhe në fillim të shekullit XX, institucionet psikiatrike pushuan së përdoruri terma të tillë si "çmenduri" ose "marrëzi", të cilat supozuan një psikozë unitare dhe filluan të ndaheshin në sëmundje të shumta mendore, duke përfshirë katatoninë, melankolinë dhe çmendurinë praekoks, e cila tani njihet si skizofreni. [13]

Në vitin 1961, sociologu Erving Goffman përshkroi një teori [14] [15] të "institucionit total" dhe procesit me të cilin duhen përpjekje për të mbajtur sjellje të parashikueshme dhe të rregullt nga ana e "rojës" dhe "rrëmbyesve", duke sugjeruar që shumë nga tiparet e institucioneve të tilla i shërbejnë funksionit ritual për të siguruar që të dy klasat e njerëzve të njohin funksionin dhe rolin e tyre shoqëror, me fjalë të tjera të "institucionalizimit" të tyre. Azilet si tekst kyç në zhvillimin e deinstitucionalizimit. [16]

Me valët e njëpasnjëshme të reformave dhe prezantimin e trajtimeve efektive të bazuara në prova, spitalet moderne psikiatrike japin një theks parësor në trajtimin; dhe më tej, ata përpiqen - aty ku është e mundur - të ndihmojnë pacientët të kontrollojnë jetën e tyre në botën e jashtme me përdorimin e një kombinimi të barnave psikiatrike dhe psikoterapisë. [17] Këto trajtime mund të jenë të pavullnetshme. Trajtimet e pavullnetshme janë ndër praktikat e shumta psikiatrike që vihen në dyshim nga lëvizja për çlirimin e pacientit mendor. [citim i nevojshëm]

Llojet[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Vilnius Psychiatric Hospital 1 The Republican Vilnius Psychiatric Hospital in Naujoji Vilnia (Parko g. 15), is one of the largest health facilities in Lithuania; built in 1902, official opening on 21 May 1903
Spitali Psikiatrik Republikan Vilnius në Naujoji Vilnia, një nga objektet më të mëdha shëndetësore në Lituani, i ndërtuar në 1902
Spitali Röykkä i stilit të Art Nouveau, i njohur më parë si Nummela Sanatorium, në Röykkä, Finlandë

Ka disa lloje të ndryshme të spitaleve psikiatrike moderne, por të gjitha strehojnë njerëz me sëmundje mendore me ashpërsi të ndryshme. Në Mbretërinë e Bashkuar, si pranimet në krizë ashtu edhe kujdesi afatmesëm ofrohen zakonisht në pavijonet e pranimeve akute. Repartet e të miturve ose të të rinjve në spitalet psikiatrike ose në repartet psikiatrike janë të veçuara për fëmijët ose të rinjtë me sëmundje mendore. Objektet e kujdesit afatgjatë kanë për qëllim trajtimin dhe rehabilitimin brenda një afati të shkurtër kohor (dy ose tre vjet). Një institucion tjetër për të sëmurët mendorë është një shtëpi gjysmë e rrugës me bazë në komunitet.

Stabilizimi i krizës[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Njësitë e Stabilizimit të Krizave (CSU) janë objekte të vogla me shtretër minimal që përdoren për njerëzit në krizë, nevojat e të cilëve nuk mund të plotësohen në mënyrë të sigurt në mjediset e shërbimit rezidencial.

Njësitë e hapura[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Njësitë e hapura psikiatrike nuk janë aq të sigurta sa njësitë e stabilizimit të krizave. Ato nuk përdoren për personat me vetëvrasje akute; në vend të kësaj, fokusi në këto njësi është që të bëhet jeta sa më normale për pacientët duke vazhduar trajtimin deri në pikën ku ata mund të shkarkohen. Megjithatë, pacientët zakonisht nuk lejohen të mbajnë ilaçet e tyre në dhomat e tyre për shkak të rrezikut të një mbidoze impulsive. Ndërsa disa njësi të hapura janë të zhbllokuar fizikisht, njësitë e tjera të hapura ende përdorin hyrje dhe dalje të mbyllura, në varësi të llojit të pacientëve të pranuar.

Afatmesëm[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Një tjetër lloj spitali psikiatrik është afatmesëm, i cili ofron kujdes disajavor. Shumica e barnave të përdorura për qëllime psikiatrike kërkojnë disa javë për të hyrë në fuqi, dhe qëllimi kryesor i këtyre spitaleve është të monitorojnë pacientin për javët e para të terapisë për të siguruar që trajtimi të jetë efektiv.

Repartet e të miturve[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Repartet e të miturve janë seksione të spitaleve psikiatrike ose reparteve psikiatrike të caktuara për fëmijët me sëmundje mendore. Megjithatë, ka një sërë institucionesh të specializuara vetëm në trajtimin e të miturve, veçanërisht kur kanë të bëjnë me abuzimin me drogën, vetëdëmtimin, çrregullimet e të ngrënit, ankthin, depresionin ose sëmundje të tjera mendore.

Objektet e kujdesit afatgjatë[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

NarrenturmVjenë, i ndërtuar në 1784, është emëruar për një frazë në gjuhën gjermane, që do të thotë "kulla e budallenjve"; spitali ishte ndër ndërtesat më të hershme të projektuara posaçërisht për të sëmurët mendorë.

Në Mbretërinë e Bashkuar, objektet e kujdesit afatgjatë tani po zëvendësohen me njësi më të vogla të sigurta, disa brenda spitaleve. Ndërtesat moderne, siguria moderne dhe vendosja në vend për të ndihmuar riintegrimin në shoqëri pasi mjekimi të ketë stabilizuar gjendjen [18] [19] janë shpesh tipare të njësive të tilla. Shembuj të kësaj përfshijnë Njësinë e Tre Urave në Spitalin e Shën BernarditLondrën Perëndimore dhe Spitalin John Munroe në Staffordshire. Këto njësi kanë qëllimin e trajtimit dhe rehabilitimit për të lejuar kalimin në shoqëri brenda një afati të shkurtër kohor, që zakonisht zgjat dy ose tre vjet. Jo trajtimi i të gjithë pacientëve e plotëson këtë kriter, megjithatë, duke bërë që spitalet më të mëdha të ruajnë këtë rol.

Këto spitale ofrojnë stabilizim dhe rehabilitim për ata që po përjetojnë në mënyrë aktive simptoma të pakontrolluara të çrregullimeve mendore si depresioni, çrregullimet bipolare, çrregullimet e të ngrënit etj.

Shtëpi në gjysmë të rrugës[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Një lloj institucioni për të sëmurët mendorë është një shtëpi gjysmë e rrugës me bazë në komunitet. Këto lehtësira ofrojnë jetesë të asistuar [20] për një periudhë të gjatë kohore për pacientët me sëmundje mendore dhe shpesh ndihmojnë në kalimin drejt vetë-mjaftueshmërisë. Këto institucione konsiderohen si një nga pjesët më të rëndësishme të një sistemi të shëndetit mendor nga shumë psikiatër, megjithëse disa lokalitete nuk kanë fonde të mjaftueshme.

Burg politik[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Në disa vende, institucioni mendor mund të përdoret për burgosjen e të burgosurve politikë si një formë dënimi. Një shembull historik i dukshëm ishte përdorimi i psikiatrisë ndëshkuese në Bashkimin Sovjetik [21] dhe Kinë. [22] Ashtu si ish-Bashkimi Sovjetik dhe Kina, Bjellorusia gjithashtu ka përdorur psikiatrinë ndëshkuese ndaj kundërshtarëve politikë dhe kritikëve të qeverisë aktuale në kohët moderne. [23] [24]

Njësi të sigurta[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Në Mbretërinë e Bashkuar, gjykatat penale ose Sekretari i Brendshëm, sipas seksioneve të ndryshme të Aktit të Shëndetit Mendor, mund të urdhërojnë ndalimin e shkelësve në një spital psikiatrik, por termi "i çmendur penalisht" nuk njihet më ligjërisht apo mjekësisht. Njësi të sigurta psikiatrike ekzistojnë në të gjitha rajonet e MB për këtë qëllim; Përveç kësaj, ka disa spitale të specializuara që ofrojnë trajtim me nivele të larta sigurie. Këto objekte ndahen në tre kategori kryesore: Siguria e lartë, e mesme dhe e ulët. Edhe pse shprehja “Siguria maksimale” përdoret shpesh në media, nuk ka një klasifikim të tillë. "Siguria lokale" është një emërtim i gabuar i zakonshëm për njësitë me siguri të ulët, pasi pacientët shpesh mbahen atje nga gjykatat penale lokale për vlerësim psikiatrik përpara se të dënohen.

Të drejtuara nga Shërbimi Shëndetësor Kombëtar, këto objekte që ofrojnë vlerësime psikiatrike mund të ofrojnë gjithashtu trajtim dhe akomodim në një mjedis të sigurt spitalor që parandalon arratisjen. Kështu ka shumë më pak rrezik që pacientët të dëmtojnë veten ose të tjerët. Në Dublin, Spitali Mendor Qendror kryen një funksion të ngjashëm. [25] [26]

Shfrytëzimi i spitalit komunitar[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Spitalet komunitare anembanë Shteteve të Bashkuara shkarkojnë rregullisht pacientë të shëndetit mendor, të cilët më pas zakonisht i referohen trajtimit dhe terapisë ambulatore. Megjithatë, një studim i të dhënave të shkarkimit nga spitali komunitar nga viti 2003 deri në vitin 2011, zbuloi se shtrimet në spital të shëndetit mendor ishin rritur si për fëmijët ashtu edhe për të rriturit. Krahasuar me përdorimin e spitaleve të tjera, shkarkimet e shëndetit mendor për fëmijët ishin më të ulëtat, ndërsa shtrimet në spital me rritje më të shpejtë ishin për të rriturit nën 64 vjeç [27] Disa njësi janë hapur për të ofruar Trajtim të zgjeruar terapeutik, një nënkategori e tre llojeve kryesore të njësive spitalore. [citim i nevojshëm]

Në MB, ekzistojnë spitale me siguri të lartë, duke përfshirë Spitalin AshworthMerseyside, [28] Spitalin BroadmoorCrowthorne, Rampton Secure HospitalRetford dhe Spitalin ShtetërorCarstairs, Skoci. [29]Irlandën e Veriut, Ishullin e Manit dhe Ishujt Kanal ekzistojnë njësi me siguri të mesme dhe të ulët, por njësi me siguri të lartë në territorin e MB-së përdoren për pacientët që kualifikohen për trajtimin sipas dispozitës së Referimeve jashtë zonës (Vendosje jashtë ishullit) të Ligjit për Shëndetin Mendor 1983. Midis tre llojeve të njësive, pajisjet me siguri mesatare janë më të përhapurat në MB. Që nga viti 2009, kishte 27 njësi vetëm për femra në Angli. [30] Njësitë irlandeze përfshijnë ato në burgjet në Portlaise, Castelrea dhe Cork.

Kritika[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Psikiatri Thomas SzaszHungari ka argumentuar se spitalet psikiatrike janë si burgjet, ndryshe nga llojet e tjera të spitaleve, dhe se psikiatër që i detyrojnë njerëzit (në trajtim ose angazhim të pavullnetshëm) funksionojnë si gjyqtarë dhe si roje burgu, jo si mjekë. [31] Historiani Michel Foucault është gjerësisht i njohur për kritikën e tij gjithëpërfshirëse të përdorimit dhe abuzimit të sistemit të spitalit mendor në Çmenduri dhe Qytetërim. Ai argumentoi se azili i Tuke dhe Pinel ishte një rikrijim simbolik i gjendjes së një fëmije nën një familje borgjeze. Ishte një mikrokozmos që simbolizonte strukturat masive të shoqërisë borgjeze dhe vlerat e saj: marrëdhëniet familje-fëmijë (autoriteti atëror), faj-dënim (drejtësi e menjëhershme), çmenduri-çrregullim (rend social dhe moral). [32] [33]

Erving Goffman shpiku termin "Institucioni Total" për spitalet mendore dhe vende të ngjashme, të cilat pushtuan dhe kufizuan tërë jetën e një personi. [34] :150[35] :9Goffman i vendosi spitalet psikiatrike në të njëjtën kategori si kampet e përqendrimit, burgjet, organizatat ushtarake, jetimoret dhe manastiret. [36] Në librin e tij Asylums Goffman përshkruan se si procesi i institucionalizimit i socializon njerëzit në rolin e një pacienti të mirë, dikujt "të shurdhër, të padëmshëm dhe që nuk bie në sy"; nga ana tjetër, ajo përforcon nocionet e kronizmit në sëmundjet e rënda mendore. [37] Eksperimenti Rosenhan i vitit 1973 tregoi vështirësinë e dallimit të pacientëve të shëndoshë nga pacientët e çmendur.

Franco Basaglia, një psikiatër kryesor që frymëzoi dhe planifikoi reformën psikiatrike në Itali, e përkufizoi gjithashtu spitalin mendor si një institucion shtypës, të mbyllur dhe total, në të cilin zbatohen rregulla ndëshkuese të ngjashme me burgun, në mënyrë që të eliminohet gradualisht përmbajtja e tij. Pacientët, mjekët dhe infermierët të gjithë i nënshtrohen (në nivele të ndryshme) të njëjtit proces institucionalizmi. [38] Psikiatri amerikan Loren Mosher vuri re se vetë institucioni psikiatrik i dha atij klasa master në artin e "institucionit total": etiketimin, varësinë e panevojshme, nxitjen dhe përjetësimin e pafuqisë, ceremoninë e degradimit, autoritarizmin dhe përparësinë e nevojave institucionale mbi pacientëve, të cilëve gjoja ishte aty për t'u shërbyer. [39]

Lëvizja kundër psikiatrisë që erdhi në plan të parë në vitet 1960 ka kundërshtuar shumë nga praktikat, kushtet ose ekzistencën e spitaleve mendore; për shkak të kushteve ekstreme në to. Lëvizja e konsumatorëve/të mbijetuarve psikiatrikë shpesh ka kundërshtuar ose ka bërë fushatë kundër kushteve në spitalet mendore ose përdorimit të tyre, vullnetarisht ose pa dashje. Lëvizja për çlirimin e pacientit mendor kundërshton prerazi trajtimin e pavullnetshëm, por në përgjithësi nuk kundërshton asnjë trajtim psikiatrik që është konsensual, me kusht që të dyja palët të mund ta tërheqin pëlqimin në çdo kohë. [citim i nevojshëm]

Gazetari e fshehtë[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Krahas hetimit akademik të vitit 1973 nga Rosenhan dhe eksperimenteve të tjera të ngjashme, disa gazetarë janë pranuar me dëshirë në spitale për të kryer gazetari të fshehtë. Kjo perfshin:

Shiko gjithashtu[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Referime[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

 1. ^ "White House Intruder Put in Mental Ward". New York Times. 1 qershor 1995. {{cite news}}: Mungon ose është bosh parametri |language= (Ndihmë!)
 2. ^ Mahomed, Faraaz; Stein, Michael Ashley; Patel, Vikram (18 tetor 2018). "Involuntary mental health treatment in the era of the United Nations Convention on the Rights of Persons with Disabilities". PLOS Medicine. Public Library of Science (PLoS). 15 (10): e1002679. doi:10.1371/journal.pmed.1002679. ISSN 1549-1676. PMC 6193619. PMID 30335757. {{cite journal}}: Mungon ose është bosh parametri |language= (Ndihmë!)
 3. ^ a b "Life Magazine". Arkivuar nga origjinali më 2012-11-30. Marrë më 2011-01-18. {{cite web}}: Mungon ose është bosh parametri |language= (Ndihmë!) Gabim referencash: Invalid <ref> tag; name "Life Magazine" defined multiple times with different content
 4. ^ a b "Life Magazine" (PDF). Arkivuar (PDF) nga origjinali më 9 tetor 2022. {{cite web}}: Mungon ose është bosh parametri |language= (Ndihmë!) Gabim referencash: Invalid <ref> tag; name "mnddc.org" defined multiple times with different content
 5. ^ "Number of patients physically restrained at psychiatric hospitals soars". The Japan Times Online. 9 maj 2016. {{cite news}}: Mungon ose është bosh parametri |language= (Ndihmë!)
 6. ^ 長谷川利夫. (2016). 精神科医療における隔離・ 身体拘束実態調査 ~その急増の背景要因を探り縮減への道筋を考える~. 病院・地域精神医学, 59(1), 18–21.
 7. ^ Khandelwal, SudhirK; Deb, KoushikSinha; Krishnan, Vijay (2015). "Restraint and seclusion in India". Indian Journal of Social Psychiatry (në anglisht). 31 (2): 141. doi:10.4103/0971-9962.173294. ISSN 0971-9962.
 8. ^ Miller, Andrew C (dhjetor 2006). "Jundi-Shapur, bimaristans, and the rise of academic medical centres". Journal of the Royal Society of Medicine. 99: 615–617. doi:10.1177/014107680609901208. PMC 1676324. PMID 17139063. Arkivuar nga origjinali më 1 shkurt 2013. Marrë më 26 gusht 2018. {{cite journal}}: Mungon ose është bosh parametri |language= (Ndihmë!)
 9. ^ Youssef, H. A., Youssef, F. A., & Dening, T. R. (1996). Evidence for the existence of schizophrenia in medieval Islamic society. History of Psychiatry, 7(25), 055–62. doi:10.1177/0957154x9600702503
 10. ^ Rooney, Anne (2009). The History of Medicine. Rosen Publishing. fq. 191. ISBN 978-1448872282. {{cite book}}: Mungon ose është bosh parametri |language= (Ndihmë!)
 11. ^ Unsworth, Clive."Law and Lunacy in Psychiatry's 'Golden Age'", Oxford Journal of Legal Studies. Vol. 13, No. 4. (Winter, 1993), pp. 482.
 12. ^ Porter, Roy (2006). Madmen: A Social History of Madhouses, Mad-Doctors & Lunatics. Tempus: p. 14.
 13. ^ Yuhas, Daisy. "Throughout History, Defining Schizophrenia Has Remained a challenge". Scientific American Mind (March 2013). Marrë më 2 mars 2013. {{cite web}}: Mungon ose është bosh parametri |language= (Ndihmë!)
 14. ^ Goffman, Erving (1961). Asylums: essays on the social situation of mental patients and other inmates. Anchor Books. ISBN 9780385000161. {{cite book}}: Mungon ose është bosh parametri |language= (Ndihmë!)
 15. ^ "Extracts from Erving Goffman". A Middlesex University resource. Marrë më 8 nëntor 2010. {{cite web}}: Mungon ose është bosh parametri |language= (Ndihmë!)
 16. ^ Mac Suibhne, Séamus (7 tetor 2009). "Asylums: Essays on the Social Situation of Mental Patients and other Inmates". BMJ. 339: b4109. doi:10.1136/bmj.b4109. {{cite journal}}: Mungon ose është bosh parametri |language= (Ndihmë!)
 17. ^ "- Reports of the Surgeon General - Profiles in Science Search Results". profiles.nlm.nih.gov. {{cite web}}: Mungon ose është bosh parametri |language= (Ndihmë!)
 18. ^ "Residential Facilities and Long-Term Psychiatric Care". Medscape. {{cite web}}: Mungon ose është bosh parametri |language= (Ndihmë!)
 19. ^ "Hospital.com". Arkivuar nga origjinali më 2009-11-15. Marrë më 2009-11-07. {{cite web}}: Mungon ose është bosh parametri |language= (Ndihmë!)
 20. ^ Vaslamatzis, G.; Katsouyanni, K.; Markidis, M. (1997). "The efficacy of a psychiatric halfway house: a study of hospital recidivism and global outcome measure". European Psychiatry. 12 (2): 94–97. doi:10.1016/S0924-9338(97)89647-2. PMID 19698512. {{cite journal}}: Mungon ose është bosh parametri |language= (Ndihmë!)
 21. ^ Matvejević, Predrag (2004). Between exile and asylum: an eastern epistolary. Central European University Press. fq. 32. ISBN 978-963-9241-85-5. {{cite book}}: Mungon ose është bosh parametri |language= (Ndihmë!)
 22. ^ LaFraniere, Sharon; Levin, Dan (11 nëntor 2010). "Assertive Chinese Held in Mental Wards". The New York Times. Marrë më 22 mars 2012. {{cite news}}: Mungon ose është bosh parametri |language= (Ndihmë!)
 23. ^ Polska Agencja Prasowa (29 gusht 2013). "Belarus: forced psychiatric treatment for inconvenienced doctor". Polskie Radio (në polonisht). Warsaw. Marrë më 2023-01-15.
 24. ^ Polska Agencja Prasowa (26 mars 2012). "Belarus: hunger striker Kavalenka taken to psychiatric ward". Wprost (në polonisht). Warsaw. Marrë më 2023-01-15.
 25. ^ "The Central Mental Hospital is being closed down". 3 qershor 2015. {{cite web}}: Mungon ose është bosh parametri |language= (Ndihmë!)
 26. ^ "Not guilty by reason of insanity: Inside the Central Mental Hospital". The Irish Times. {{cite news}}: Mungon ose është bosh parametri |language= (Ndihmë!)
 27. ^ "Trends and Projections of U.S. Hospital Costs by Payer, 2003-2013". HCUP Statistical Brief #176. Rockville, MD: Agency for Healthcare Research and Quality. korrik 2014. {{cite web}}: Mungon ose është bosh parametri |language= (Ndihmë!)
 28. ^ Official site, Accessed 2 June 2010
 29. ^ Official site, Accessed 2 June 2010
 30. ^ Georgie Parry‐Crooke (June 2009) My life: in safe hands?. Accessed 2 June 2010
 31. ^ Szasz, Thomas (2011). "The myth of mental illness: 50 years later" (PDF). The Psychiatrist. 35 (5): 179–182. doi:10.1192/pb.bp.110.031310. Arkivuar (PDF) nga origjinali më 9 tetor 2022. Marrë më 27 prill 2012. {{cite journal}}: Mungon ose është bosh parametri |language= (Ndihmë!)
 32. ^ Deleuze and Guattari (1972) Anti-Oedipus p. 102
 33. ^ Michel Foucault [1961] The History of Madness, Routledge 2006, pp.490–1, 507–8, 510–1
 34. ^ Davidson, Larry; Rakfeldt, Jaak; Strauss, John, red. (2010). The Roots of the Recovery Movement in Psychiatry: Lessons Learned. John Wiley and Sons. fq. 150. ISBN 978-88-464-5358-7. {{cite book}}: Mungon ose është bosh parametri |language= (Ndihmë!)
 35. ^ Wallace, Samuel (1971). Total Institutions. Transaction Publishers. fq. 9. ISBN 978-88-464-5358-7. {{cite book}}: Mungon ose është bosh parametri |language= (Ndihmë!)
 36. ^ Weinstein R. (1982). "Goffman's Asylums and the Social Situation of Mental Patients" (PDF). Orthomolecular Psychiatry. 11 (4): 267–274. Arkivuar (PDF) nga origjinali më 9 tetor 2022. {{cite journal}}: Mungon ose është bosh parametri |language= (Ndihmë!)
 37. ^ Lester H.; Gask L. (maj 2006). "Delivering medical care for patients with serious mental illness or promoting a collaborative model of recovery?". British Journal of Psychiatry. 188 (5): 401–402. doi:10.1192/bjp.bp.105.015933. PMID 16648523. {{cite journal}}: Mungon ose është bosh parametri |language= (Ndihmë!)
 38. ^ Tansella M. (nëntor 1986). "Community psychiatry without mental hospitals—the Italian experience: a review". Journal of the Royal Society of Medicine. 79 (11): 664–669. doi:10.1177/014107688607901117. PMC 1290535. PMID 3795212. {{cite journal}}: Mungon ose është bosh parametri |language= (Ndihmë!)
 39. ^ Mosher L.R. (mars 1999). "Soteria and other alternatives to acute psychiatric hospitalization: a personal and professional review" (PDF). Journal of Nervous and Mental Disease. 187 (3): 142–149. doi:10.1097/00005053-199903000-00003. PMID 10086470. Arkivuar nga origjinali (PDF) më 29 shkurt 2012. {{cite journal}}: Mungon ose është bosh parametri |language= (Ndihmë!)
 40. ^ ""Seven Days in the Madhouse!" - Frank Smith - Chicago Daily Times · Undercover Reporting". undercover.hosting.nyu.edu. Marrë më 18 korrik 2022. {{cite web}}: Mungon ose është bosh parametri |language= (Ndihmë!)
 41. ^ "Blog4 — 7 days of Frank Smith doing undercover reporting at a mental hospital by Baidi Wang". C409 - News Media Ethics. 4 prill 2018. Marrë më 18 korrik 2022. {{cite web}}: Mungon ose është bosh parametri |language= (Ndihmë!)
 42. ^ Hofschneider, Mark. "Historical Archive: Awards No Longer Given by the Foundation". Lasker Foundation. Marrë më 18 korrik 2022. {{cite web}}: Mungon ose është bosh parametri |language= (Ndihmë!)
 43. ^ ""I Was a Mental Patient" - Michael Mok - New York World-Telegram & Sun · Undercover Reporting". undercover.hosting.nyu.edu. Marrë më 18 korrik 2022. {{cite web}}: Mungon ose është bosh parametri |language= (Ndihmë!)
 44. ^ Kroeger, Brooke; Hamill, Pete (2012). "HARD TIME". Undercover Reporting. Northwestern University Press. fq. 193. ISBN 978-0-8101-2619-0. JSTOR j.ctt22727sf.15. {{cite book}}: Mungon ose është bosh parametri |language= (Ndihmë!)
 45. ^ "Central State Psychiatric Hospital Exposé - Frank Sutherland - Nashville Tennessean · Undercover Reporting". undercover.hosting.nyu.edu. Marrë më 18 korrik 2022. {{cite web}}: Mungon ose është bosh parametri |language= (Ndihmë!)
 46. ^ Kroeger, Brooke; Hamill, Pete (2012). "HARD TIME". Undercover Reporting. Northwestern University Press. fq. 196. ISBN 978-0-8101-2619-0. JSTOR j.ctt22727sf.15. {{cite book}}: Mungon ose është bosh parametri |language= (Ndihmë!)
 47. ^ ""Trip Into Darkness" - Betty Wells - Wichita Eagle and Wichita Beacon · Undercover Reporting". undercover.hosting.nyu.edu. Marrë më 18 korrik 2022. {{cite web}}: Mungon ose është bosh parametri |language= (Ndihmë!)