Statusi i ruajtjes

Nga Wikipedia, enciklopedia e lirë
Statusi i ruajtjes
Bretkosa e artë, e parë për herë të fundit në 1989
Statusi "I zhdukur"
Statusi "I rrezikuar"
Statusi "S'ka rrezik"
Versioni i statusit të ruajtjes, BNRN ( versioni 3.1, 2001)

Satusi i ruajtjes së një grupi organizmash (për shembull, një specie) tregon nëse grupi ende ekziston dhe sa ka gjasa që grupi të zhduket në të ardhmen e afërt. Shumë faktorë merren parasysh gjatë vlerësimit të statusit të ruajtjes: jo thjesht numri i individëve të mbetur, por rritja ose zvogëlimi i përgjithshëm i popullsisë me kalimin e kohës, normat e suksesit të mbarështimit dhe kërcënimet e njohura. Ekzistojnë dhe ekzistojnë sisteme të ndryshme të statusit të ruajtjes dhe janë në përdorim në nivel ndërkombëtar, shumë-vendor, kombëtar dhe lokal, si dhe për përdorim të konsumatorëve.[1]

Shiko edhe[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Referimet[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

  1. ^ BNRN (2012) IUCN Red List Categories and Criteria: Version 3.1 Arkivuar 28 janar 2016 tek Wayback Machine Second edition. Gland, Switzerland and Cambridge, UK. ISBN 9782831714356.