Jump to content

Stevo Pendarovski

Nga Wikipedia, enciklopedia e lirë
Stevo Pendarovski
Стево Пендаровски
Pendarovski në vitin 2018
Presidenti i 5-të i Maqedonisë së Veriut
Në detyrë
12 Maj 2019 – 12 Maj 2024
KryeministriZoran Zaev
Oliver Spasovski
Zoran Zaev
Dimitar Kovaçevski
Talat Xhaferi
Paraprirë ngaGjorge Ivanov
Pasuar ngaGordana Siljanovska-Davkova
Të dhëna vetjake
U lind më3 Prill 1963
Shkup, RS e Maqedonisë, Jugosllavia, (sot Maqedonia e Veriut)
Partia politikeLidhja Socialdemokrate e Maqedonisë (LSDM)
Bashkëshortja/etElizabeta Gjorgievska
Fëmijët1
ShkollimiUniversiteti Kirili dhe MetodiShkup

Stevo Pendarovski (maqedonisht: Стево Пендаровски, i lindur më 3 Prill 1963) është një politikan maqedonas që shërbeu si Presidenti i 5-të i Maqedonisë së Veriut nga viti 2019 deri në vitin 2024.

Pendarovski, lindi më 3 Prill 1963Shkup. Ai u diplomua me një Bachelor në Drejtësi nga Ss. Cyril and Methodius University of Shkup në 1987, më vonë duke fituar MA dhe Ph.D. diploma në Shkenca Politike në të njëjtin universitet. Nga 1998 deri në 2001, ai ishte shefi i Drejtorisë së Analizës dhe Kërkimit në Ministrinë e Punëve të Brendshme dhe një zëdhënës i Ministrisë.

Pendarovski filloi karrierën e tij qeveritare si Ndihmës-Ministër për Marrëdhëniet me Publikun në Ministrinë e Punëve të Brendshme dhe si shef i Departamentit Analitik dhe të Kërkimit të ministrisë nga 1998-2001. Ai ishte Këshilltar i Sigurisë Kombëtare dhe Kryesor i Politikës së Jashtme të Presidentit Boris Trajkovski nga 2001 deri në vdekjen e Trajkovskit në 2004. Pasi udhëhoqi Komisionin Shtetëror të Zgjedhjeve nga 2004 në 2005, ai vazhdoi të shërbejë përsëri si Këshilltar i Sigurisë Kombëtare dhe Kryesor i Politikës së Jashtme te Presidenti tjetër, Branko Crvenkovski, nga 2005 në 2009.

Që nga viti 2008, Pendarovski ka qenë Profesor Asistent në Sigurinë Ndërkombëtare, Politika e Jashtme dhe Globalizimi në Universitetin American College Shkup, ku ai mëson të sigurisë ndërkombëtare, marrëdhënieve ndërkombëtare, Hyrje në Politikë , globalizimi, Gjeopolitikë, politikën e jashtme amerikane, të huaj dhe BE Politika të Sigurisë dhe Vendet e Vogla në politikën Botërore.