Jump to content

Stilolapsi

Nga Wikipedia, enciklopedia e lirë
Një stilolaps luksoz

Stilolapsi është një instrument i zakonshëm shkrimi që aplikon ngjyrë shkrimi në një sipërfaqe, zakonisht letër, për të shkruar ose për të vizatuar . [1] Stilolapsat e hershëm, si stilolapsat me kallama, stilolapsat, stilolapsat dhe stilolapsat drejtuese mbanin një sasi të vogël boje në një majë ose në një zbrazëti ose zgavër të vogël, e cila duhej të rimbushej periodikisht duke zhytur majën e stilolapsit në një bojë . [2] [3] Sot, stilolapsa të tillë gjejnë vetëm një numër të vogël përdorimesh të specializuara, si për shembull në ilustrim dhe kaligrafi . Stilolapsa prej kallami, stilolapsa dhe stilolapsa zhytjeje, të cilat përdoreshin për të shkruar, janë zëvendësuar me stilolapsa, stilolapsa me rul, stilolapsa dhe stilolapsa të ndjerë ose qeramike . [4] Stilolapsat vizore, të cilat përdoreshin për vizatim teknik dhe hartografi, janë zëvendësuar me stilolapsa teknikë si Rapidograf . [5] Të gjitha këto stilolapsa moderne përmbajnë rezervuarë të brendshëm boje, të tillë që nuk kanë nevojë të zhyten në bojë gjatë shkrimit. [6]

Close-up picture of the tip of a ballpoint pen showing the ink-covered ball.
Maja e shkrimit të një stilolapsi dhe shiriti i bardhë 1 mm për shkallë
Stilolapsa historikë

Egjiptianët e lashtë kishin zhvilluar shkrimin në rrotullat e papirusit kur skribët përdornin furça të holla prej kallami ose stilolapsa prej kallami nga Juncus maritimus ose nxitimi i detit. Në librin e tij A History of Writing, Steven Roger Fischer sugjeron, në bazë të gjetjeve në Saqqara, se stilolapsi i kallamit mund të ishte përdorur për të shkruar në pergamenë qysh në Dinastinë e Parë, ose rreth 3000 para Krishtit. Stilolapsat e kallamit vazhduan të përdoreshin deri në mesjetë, por u zëvendësuan ngadalë nga kunjat rreth shekullit të VII-të. Stilolapsi i kallamit, i bërë nga kallam ose bambu, përdoret ende në disa pjesë të Pakistanit nga studentët e rinj dhe përdoret për të shkruar në dërrasa të vogla druri. [7] [8]

Stilolapsi i kallamit mbijetoi derisa papirusi u zëvendësua si sipërfaqe shkrimi nga lëkurat e kafshëve, velina dhe pergamena. Sipërfaqja më e lëmuar e lëkurës lejonte shkrime më të imta dhe më të vogla me një stilolaps, që rrjedh nga pendët e fluturimit. [9] Stilolapsi u përdor në Kumran, Judea për të shkruar disa nga rrotullat e Detit të Vdekur, të cilat datojnë rreth vitit 100 para Krishtit. Rrotullat ishin të shkruara në dialekte hebraike me pupla ose pendë zogjsh. Në shkrimet e Shën Isidorit të Seviljes në shek. [10] Stilolapsat u përdorën gjerësisht në shekullin e tetëmbëdhjetë dhe u përdorën për të shkruar dhe nënshkruar Kushtetutën e Shteteve të Bashkuara në 1787.

Një gisht prej bakri u gjet në rrënojat e Pompeit, duke treguar se thumba metalike u përdorën në vitin 79. [11] Ekziston gjithashtu një referencë për 'një stilolaps argjendi për të mbajtur bojë', në ditarin e Samuel Pepys për gusht 1663. [12] Stilolapsat metalikë 'të shpikura të reja' reklamohen në The Times në 1792. [13]  Një pikë stilolapsi metalike u patentua në 1803, por patenta nuk u shfrytëzua komercialisht. Një patentë për prodhimin e stilolapsave metalikë u shpall për shitje nga Bryan Donkin në 1811. [14]  John Mitchell nga Birmingham filloi të prodhonte në masë stilolapsa me thumba metalike në 1822, dhe pas kësaj, cilësia e thumbave prej çeliku u përmirësua mjaftueshëm, saqë stilolapsat me thumba metalike hynë në përdorim të përgjithshëm. [15] 

Regjistrimi më i hershëm historik i një stilolapsi me një rezervuar daton në shekullin e 10-të pas Krishtit. Në vitin 953, Ma'ad al-Mu'izz, Kalifi Fatimid i Egjiptit, kërkoi një stilolaps që nuk do t'i njolloste duart ose rrobat e tij, dhe iu dha një stilolaps që mbante bojë në një rezervuar dhe ia dorëzoi atë në majë. [16] Ky stilolaps mund të ketë qenë një stilolaps, por mekanizmi i tij mbetet i panjohur dhe është gjetur vetëm një shënim që e përmend atë. Një stilolaps i mëvonshëm rezervuari u zhvillua në 1636. Në librin e tij "Deliciae Physico-Mathematicae" (1636), shpikësi gjerman Daniel Schwenter përshkroi një stilolaps të bërë nga dy petë. Njëra kuti shërbente si rezervuar për bojë brenda tepsisë tjetër. Bojëja mbyllej brenda kutisë me tapë . Bojëja u shtrydh përmes një vrime të vogël deri në pikën e shkrimit. Në 1809, Bartholomew Folsch mori një patentë në Angli për një stilolaps me një rezervuar boje. [16]

Një studente rumune Petrache Poenaru në Paris, shpiku një stilolaps që përdorte një kuti si një rezervuar boje. Qeveria franceze e patentoi këtë në maj 1827. [17] Patentat dhe prodhimi i stilolapsit u rritën më pas në vitet 1850.

Patenta e parë për një stilolaps u lëshua më 30 tetor 1888 për John J Loud. [18] Në vitin 1938, László Bíró, një redaktor gazete hungareze, me ndihmën e vëllait të tij George, një kimist, filloi të projektonte lloje të reja stilolapsash, duke përfshirë një me një top të vogël në majën e tij që mund të kthehej pa pagesë në një prizë. Ndërsa stilolapsi lëvizte përgjatë letrës, topi u rrotullua, duke marrë bojën nga kutia e bojës dhe duke e lënë atë në letër. Bíró paraqiti një patentë britanike më 15 qershor 1938. Në vitin 1940, vëllezërit Bíró dhe një mik, Juan Jorge Meyne, u transferuan në Argjentinë, duke ikur nga Gjermania naziste . Më 17 qershor 1943 ata bënë një tjetër patentë. Ata formuan "Bíró Pens of Argentina" dhe në verën e vitit 1943, modelet e para komerciale ishin në dispozicion. Stilolapsat e fshirë u prezantuan nga Paper Mate në vitin 1979, kur Erasermate u hodh në treg.

Slavoljub Eduard Penkala, një inxhinier kroat i natyralizuar dhe shpikës me origjinë polako - hollandeze nga Mbretëria e Kroacisë-SllavonisëAustro-Hungari, u bë i njohur për zhvillimin e mëtejshëm të lapsit mekanik (1906) - i quajtur atëherë "laps automatik" - dhe stilolapsi i parë me bojë të fortë (1907). Duke bashkëpunuar me një sipërmarrës të quajtur Edmund Moster, ai filloi kompaninë Penkala-Moster dhe ndërtoi një fabrikë stilolapsash që ishte një nga më të mëdhatë në botë në atë kohë. Kjo kompani, e quajtur tashmë TOZ-Penkala, ekziston edhe sot. "TOZ" do të thotë " Tvornica olovaka Zagreb ", që do të thotë "Fabrika e lapsave të Zagrebit".

Në vitet 1960, stilolapsi me majë fibrash ose ndjesi u shpik nga Yukio Horie i Kompanisë së Stacionit të Tokios, Japoni. Paper Mate's Flair ishte ndër stilolapsat e parë me majë të ndjerë që doli në tregun amerikan në vitet 1960, dhe që atëherë ka qenë lider. Stilolapsat me shënues dhe theksuesit, të dy të ngjashëm me stilolapsat me ndjesi, janë bërë të njohura kohët e fundit.

Stilolapsat Rollerball u prezantuan në fillim të viteve 1970. Ata përdorin një top të lëvizshëm dhe bojë të lëngshme për të prodhuar një linjë më të lëmuar. Përparimet teknologjike gjatë fundit të viteve 1980 dhe fillimit të viteve 1990 kanë përmirësuar performancën e përgjithshme të topit rrotullues. Një stilolaps me pikë poroze përmban një pikë të bërë nga një material poroz si p.sh. shami ose qeramika. Një stilolaps me cilësi të lartë zakonisht do të ketë një majë qeramike, pasi ajo konsumohet mirë dhe nuk zgjerohet kur ushtrohet presion gjatë shkrimit.

Megjithëse shpikja e makinës së shkrimit dhe kompjuterit personal me metodën e hyrjes me tastierë ka ofruar një mënyrë tjetër për të shkruar, stilolapsi është ende mjeti kryesor i të shkruarit. [19] Shumë njerëzve u pëlqen të përdorin lloje dhe marka të shtrenjta stilolapsash, duke përfshirë stilolapsa, dhe këto ndonjëherë konsiderohen si një simbol statusi . [20]

 1. ^ Pen. Merriam-Webster Dictionary
 2. ^ Johannessen, Christian Mosbæk; Leeuwen, Theo van (2017-09-18). The Materiality of Writing: A Trace Making Perspective (në anglisht). Routledge. ISBN 978-1-134-98646-0.
 3. ^ Greetham, David C. (2015-10-28). Textual Scholarship: An Introduction (në anglisht). Routledge. ISBN 978-1-136-75579-8.
 4. ^ "pen." Word Histories and Mysteries. Boston: Houghton Mifflin, 2004. Credo Reference. Web. 13 September 2007.
 5. ^ Emmons, Paul (2019-04-01). Drawing Imagining Building: Embodiment in Architectural Design Practices (në anglisht). Routledge. ISBN 978-1-317-17952-8.
 6. ^ Silva, Patricia; Pauli, Erika (2009). Modern Times (në anglisht). Marshall Cavendish. ISBN 978-0-7614-4322-3.
 7. ^ Farah, Iffat (1991-10-01). "School ka sabaq: Literacy in a girls' primary school in rural Pakistan". Working Papers in Educational Linguistics (WPEL). 7 (2). ISSN 1548-3134. {{cite journal}}: Mungon ose është bosh parametri |language= (Ndihmë!)
 8. ^ "Evolution of pen - From Reed Pen to 3Doodler - Spinfold". www.spinfold.com (në anglishte amerikane). prill 2013. Marrë më 2017-11-30.
 9. ^ "pen." The Hutchinson Unabridged Encyclopedia with Atlas and Weather guide. Abington: Helicon, 2010. Credo Reference. Web. 17 September 2012
 10. ^ The Etymologies of Isidore of Seville, Cambridge Catalogue Retrieved March 11, 2007.
 11. ^ Arnold Wagner – Dip Pens Arkivuar 9 mars 2007 tek Wayback Machine. Retrieved March 11, 2007.
 12. ^ 'This evening came a letter about business from Mr Coventry, and with it a silver pen to carry inke in, which is very necessary.' Diary of Samuel Pepys, 5 August 1663:http://www.pepysdiary.com/archive/1663/08/
 13. ^ The advertisement implies metal nibs had been in use for some years, but had not been generally accepted due to lack of flexibility and tendency to rust. It refers to 'Ivory Handles' with 'Gold Silver or Steel Pens to each', and says that 'new pens may be fitted in at pleasure', indicating that only the nibs were metal. It also claims the pens have 'well-tempered Elasticity' and that the 'Steel Points' are treated to be rustproof, rust being 'a circumstance that has been long and universally complained of in this article'. The Times. London. 8 qershor 1792. fq. 4. {{cite news}}: Mungon ose është bosh |title= (Ndihmë!); Mungon ose është bosh parametri |language= (Ndihmë!)
 14. ^ He offered the patent, which had an unexpired term of 11 years, for sale together with the 'utensils peculiarly adapted to the manufacturing' of the metal pens: The Times. London. 15 gusht 1811. fq. 4. {{cite news}}: Mungon ose është bosh |title= (Ndihmë!); Mungon ose është bosh parametri |language= (Ndihmë!)
 15. ^ In 1832 a woman accused of stealing a silver pen from a London shop said in her defence that she had 'one of the common metal pens' with her: The Times. London. 15 shtator 1832. fq. 3. {{cite news}}: Mungon ose është bosh |title= (Ndihmë!); Mungon ose është bosh parametri |language= (Ndihmë!)
 16. ^ a b Bosworth, C. E. (vjeshtë 1981), "A Mediaeval Islamic Prototype of the Fountain Pen?", Journal of Semitic Studies, vëll. XXVI no. i {{citation}}: Mungon ose është bosh parametri |language= (Ndihmë!)
 17. ^ Pierre Poyenar, "Plume sans fin portative, s'alimentant d'encre d'elle même" Patent FR-Poenaru, Application 3208. File: http://www.fountainpen.it/File:Patent-FR-Poenaru.pdf
 18. ^ GB Patent No. 15630, October 30, 1888
 19. ^ "Losing touch with paper and pen". Rediff.com. 2003-05-05. Arkivuar nga origjinali më 2013-05-12. Marrë më 2013-05-03. {{cite web}}: Mungon ose është bosh parametri |language= (Ndihmë!)
 20. ^ Guilfoil, John M. (August 17, 2008) The power of the pen. Boston.com