Jump to content

Suva (arkitekturë)

Nga Wikipedia, enciklopedia e lirë
Mur gëlqeror-suva i zbuluar në Pompei

Suvaja është një material ndërtimi që përdoret për veshjen mbrojtëse ose dekorative të mureve dhe tavaneve dhe për derdhjen dhe derdhjen e elementeve dekorative. Llojet më të zakonshme të suvasë përmbajnë kryesisht ose gips, gëlqere ose çimento,[1] por të gjitha funksionojnë në mënyrë të ngjashme. Suva prodhohet si pluhur i thatë dhe përzihet me ujë për të formuar një pastë të fortë por të punueshme menjëherë përpara se të aplikohet në sipërfaqe. Reaksioni me ujin çliron nxehtësinë përmes kristalizimit dhe suvaja e hidratuar më pas ngurtësohet.

Suva mund të punohet relativisht lehtë me vegla metalike apo edhe letër smerile, dhe mund të derdhet, qoftë në vend ose për të bërë paraprakisht seksione të paraformuara, të cilat vendosen me ngjitës. Suva nuk është një material i fortë; është i përshtatshëm për mbarim, në vend të ngarkesës, dhe kur aplikohet trashë për dekorim mund të kërkojë një kornizë të fshehur mbështetëse, zakonisht prej metali.

Format e suvasë kanë disa përdorime të tjera. Në mjekësi, gipsi ortopedik ende përdoret shpesh për të mbështetur kockat e thyera. Në stomatologji suva përdoret për të bërë mbresa dentare. Lloje të ndryshme modelesh dhe kallëpësh bëhen me suva. Në art, suva me gëlqere është matrica tradicionale për pikturimin e afreskeve; pigmentet aplikohen në një shtresë të sipërme të hollë të lagur suvaje dhe shkrihen me të në mënyrë që piktura të jetë në të vërtetë në suva me ngjyrë. Në botën e lashtë, si dhe llojet e modeleve zbukuruese në reliev me suva që përdoren ende, suva u përdor gjithashtu gjerësisht për të krijuar relieve të mëdhenj figurative për muret, megjithëse pak prej tyre kanë mbijetuar.

Referimet[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

  1. ^ Franz Wirsching "Calcium Sulfate" in Ullmann's Encyclopedia of Industrial Chemistry, 2012 Wiley-VCH, Weinheim. doi:10.1002/14356007.a04_555