Të nxënët përmes mësimit

Nga Wikipedia, enciklopedia e lirë
Jump to navigation Jump to search

Të nxënët përmes mësimit (Anglisht: Learning by teaching ; gjermanisht: Lernen durch Lehren) është një terminologji pedagogjike, më konkretisht është një metodë e [Mësimdhënia|mësimdhënies]] në të cilën nxënësit dhe studentët e nxënë materialin mësimor përmes përgatitjes, planifikimit dhe realizimit të procesit të mësimdhënies nën drejtimin e mësimdhënësit. Kjo metodë u përkufizua fillimisht nga Jean-Pol Martin në vitet 1980.

Historiku[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Metoda sipas të cilës nxënësit dhe studentët i mësojnë nxënësit dhe studentët tjerë ka qenë e pranishme që nga lashtësia. [1] Më shpesh kjo ndodhte për shkak të mungesës së burimeve. Për shembull, Sistemi monitoriarl ishte një metodë mësimi që u bë e njohur në një shkallë globale gjatë fillimit të shekullit XIX. Ajo u zhvillua paralelisht nga skocezi Andrew Bell në Madras dhe Joseph Lancaster në Londër; ku secili u përpoq të edukonte masa të fëmijëve të varfër me burime të pakta duke i pasur fëmijët më të rritur si ndihmesë në mësimin e fëmijëve më të vegjël, lidhur me atë që më të vjetrit tashmë e kishin mësuar. [2]

Hulumtimi sistematik për përmirësimin e qëllimshëm të arsimit, duke i nxitur studentët të mësojnë duke u dhënë mësime të tjerëve filluan nga mesi i shekullit XX. [3]

Në fillim të viteve 1980, Jean-Pol Martin e zhvilloi në mënyrë sistematike konceptin që nxënësit dhe studentët të mësojnë nxënësit dhe studentët tjerë në kontekstin e mësimit të frëngjishtes si gjuhë e huaj, duke u dhënë atyre një prapavijë teorike me botime të shumta. Metoda fillimisht hasi në rezistencë, pasi sistemi arsimor gjerman në përgjithësi theksonte disiplinën dhe të mësuarit. [1] Sidoqoftë, metoda u përdor gjerësisht në Gjermani në arsimin e mesëm, dhe në vitet 1990 u zyrtarizua dhe filloi të përdoret edhe në universitete. [4] Deri në vitin 2008 Martin kishte dalë në pension, dhe megjithëse mbeti aktiv Joachim Grzega mori rolin kryesor në zhvillimin dhe përparimin e të nxënit përmes mësimit. [5]

Shih edhe[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Referimet[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

 1. ^ a b Heinrich, Christian (nëntor 2007). "Learning by Teaching: The Goal is Independence". Goethe-Institut (në anglisht).
 2. ^ Graves, Frank Pierrepont (1915). A Student's History of Education (në anglisht). Macmillan Company. fq. 239ff.
 3. ^ Gartner, Alan; Kohler, Mary Conway; Riessman, Frank (1971). Children teach children; learning by teaching (bot. 1st)). New York: Harper & Row. ISBN 978-0-06-013553-9. Mungon ose është bosh parametri |language= (Ndihmë!)
 4. ^ Safiye, Aslan (5 tetor 2015). "Is Learning by Teaching Effective in Gaining 21st Century Skills? The Views of Pre-Service Science Teachers". Educational Sciences: Theory and Practice (në anglisht). 15 (6). ISSN 1303-0485.
 5. ^ "About me" (në gjermanisht). Jean-Pol Martins Weblog. 11 nëntor 2008. Marrë më 10 qershor 2018.

Literatura[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

 • Grzega, Joachim; Klüsener, Bea (15 maj 2011). "Learning by Teaching through Polylogues: Training Expert Communication in Information and Knowledge Societies Using LdL (Lernen durch Lehren)". Fachsprache. 33 (1–2): 17–35. doi:10.24989/fs.v33i1-2.1379. Mungon ose është bosh parametri |language= (Ndihmë!)
 • Krüger, Rudolf (1975). Projekt Lernen durch Lehren : Schüler als Tutoren von Mitschülern. Bad Heilbrunn (Obb.): Klinkhardt. ISBN 978-3-7815-0243-7. Mungon ose është bosh parametri |language= (Ndihmë!)
 • Martin, Jean-Pol (1985). Zum Aufbau didaktischer Teilkompetenzen beim Schüler : Fremdsprachenunterricht auf der lerntheoretischen Basis des Informationsverarbeitungsansatzes. Tübingen: Narr. ISBN 978-3-87808-435-8. Mungon ose është bosh parametri |language= (Ndihmë!)
 • Martin, Jean-Pol (1994). Vorschlag eines anthropologisch begründeten Curriculums für den Fremdsprachenunterricht. Tübingen: Narr. ISBN 978-3-8233-4373-8. Mungon ose është bosh parametri |language= (Ndihmë!)
 • Martin, Jean-Pol (2018). "Lernen durch Lehren: Konzeptualisierung als Glücksquelle". përmbledhur nga Burow, Olaf-Axel (red.). Das Große Handbuch Unterricht & Erziehung in der Schule (në gjermanisht) (bot. 1)). Link, Carl. fq. 345–360. ISBN 9783556073360.
 • Martin, Jean-Pol; Oebel, Guido (2007). "Lernen durch Lehren: Paradigmenwechsel in der Didaktik?". Deutschunterricht in Japan. 12: 4–21. ISSN 1342-6575. Mungon ose është bosh parametri |language= (Ndihmë!) (Author copy)
 • Schelhaas, Christine (2003). "Lernen durch Lehren" für einen produktions- und handlungsorientierten Fremdsprachenunterricht : ein praktischer Leitfaden mit zahlreichen kreativen Unterrichtsideen und reichhaltiger Materialauswahl (bot. 2nd, verb. Aufl.)). Marburg: Tectum-Verl. ISBN 978-3-8288-8548-6. Mungon ose është bosh parametri |language= (Ndihmë!)
 • Skinner, Jody (3 qershor 2018). "The Koblenz Model within Anglo-American Cultural Studies at German Universities". Developing Teachers. Mungon ose është bosh parametri |language= (Ndihmë!)
 • Frick, Rosmarie (shtator 2005). "Students teach each other literature ( lernen durch lehren): Working with "The Curious incident of the dog in the night-time"". Humanising Language Teaching (në anglisht). 7 (5). Arkivuar nga origjinali më 2 maj 2018. Marrë më 15 mars 2020.