Të pasurit bëhen më të pasur dhe të varfërit më të varfër

Nga Wikipedia, enciklopedia e lirë

"Të pasurit bëhen më të pasur dhe të varfërit më të varfër" është një aforizëm për shkak të Percy Bysshe Shelley. Në A Defense of Poetry (1821, i botuar deri në 1840) Shelley vuri në dukje se nxitësit e dobisë kishin ilustruar thënien: "Atij që ka, do t'i jepet më shumë; dhe nga ai që nuk ka, ajo pak që ka do t'i jepet. Të pasurit janë bërë më të pasur dhe të varfërit janë bërë më të varfër; dhe anija e shtetit është e shtyrë midis Scylla dhe Charybdis të anarkisë dhe despotizmit." Ai përshkruan një cikli reagimi pozitiv (një cikli përkatës negativ i reagimit do të ishte p.sh. taksa progresive).

"Për atë që ka" etj. është një referencë për Mateun 25:29 (shëmbëlltyra e talenteve, shih gjithashtu efektin e Mateut). Aforizmi zakonisht evokohet, me variacione në formulim, si një përmbledhje e efektit të kapitalizmit të tregut të lirë që prodhon pabarazi të tepruar.

Shiko edhe[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Referimet[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]