Jump to content

Tabu

Nga Wikipedia, enciklopedia e lirë

Tabu apo Tabuja është ndales e caktuar fetare apo lutje menjanuese b.f. tek disa fise indiane të amerikës jugore, ndalesa për të përmendur emrin e të vdekurit nga ana e të gjallëve, apo tek shumë popujt gjuetarësh ndalese e mardhënjeve seksuale para kohës së gjuetisë. Një ka të përbashkët tek të gjithë popujt, incestë tabunë. Tek shoqërit me sistem të dobtë juridik, (veçanërisht tek popujt "primitiv") dominon respekti ndaj tabuve të ngritura që nga fëmijëria e që përcillen më tej, e që zakonisht formojnë një sistem regullash të komplikuar, një kod ligjesh. Përderisa ligjet shpesh përpilohen nga njerzë të pa specializuar dhe si pasojë kanë edhe mos miratimin nga shumica e bartësve të ligjeve, tabutë në anën tjetër paraqesin një kultur të rregullave themelore të vjetra por të miratuara dhe të pranuara nga bartësit.

Shiko dhe këtë[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]