Jump to content

Taejo i Joseonit

Nga Wikipedia, enciklopedia e lirë
Taejo i Joseonit

Portreti i Mbretit Taejo i Joseonit
Mbretërimi: 5 gusht 1392 – 14 tetor 1398
Kurorëzim : 5 gusht 1392
Paraardhës: Themelimi i dinastisë
Gongyang i Goryeo si mbret i Goryeo
Pasues: Jeongjong i Joseonit

Bashkëshorte: Mbretëresha Shinui
Mbretëresha Sindeok
Dinastia: Joseon
Babai: Yi Jachun
Nëna: Mbretëresha Uihye
Ditëlindja: 27 tetor 1335
Vendlindja: Hamhung
Provinca Hamgyong
Mbretëria e Goryeo
Ditëvdekja: 24 maj 1408
Vendvdekja Changdeokgung, Mbretëria e Joseonit
Varrimi Geonwolleung, Provinca Gyeonggi, Koreja e Jugut
Besimi: Budizmi


Taejo i Joseonit (27 tetor 1335 - 24 maj 1408), lindi Yi Seong-gye, emri i ndryshuar i të cilit është Yi Dan, ishte themeluesi dhe mbreti i parë i dinastisë JoseonKoresë që mbretëronte nga viti 1392 deri në 1398, dhe figurë kryesore në rrëzimin e dinastisë Goryeo.

Babai i Taejo Yi Ja-chun ishte një zyrtar i mitur Mongol, por etnia e tij ishte koreane. Nëna e Taejo, Mbretëresha Uihye ishte fillimisht kineze nga zona Yantai-Weihai e Shandong.[1][2] Taejo u bashkua me ushtrinë e Goryeo dhe u ngrit nëpër radhët, duke kapur fronin në vitin 1392. Ai hoqi dorë nga froni në vitin 1398. Dhjetë vite më vonë ai vdiq në Changdeokgung dhe u varros në qytetin e Gurit.[3]

Konteksti historik

[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Nga fundi i shekullit të 14-të, dinastia 400-vjeçare Goryeo e themeluar nga Wang Geon në vitin 918 ishte duke u shkatërruar, themelet e saj u rrënuan nga vitet e luftës dhe pushtimi de-fakto nga Perandoria Mongole që po shpërbëhej. Legjitimiteti i Koresë në vetvete po bëhej gjithashtu një çështje gjithnjë e më e diskutueshme brenda gjykatës, pasi shtëpia qeverisëse dështoi jo vetëm që të qeveriste mbretërinë në mënyrë efektive, por gjithashtu u njollos nga brezat e martesave të detyruara me anëtarët e familjes perandorake Mongol Dinastia Yuan dhe nga rivaliteti në mesin e degëve të familjes mbretërore të ndryshme të dinastisë Goryeo (madje nëna e Mbretit U ishte një e zakonshme e njohur, duke çuar kështu thashethemet që kundërshtonin prejardhjen e tij nga Mbreti Gongmin).

Brenda mbretërisë, aristokratë me ndikim, gjeneralë, dhe madje edhe kryeministra luftuan për favorin mbretëror dhe u betuan për sundimin e gjykatës, duke rezultuar në përçarje të thella midis fraksioneve të ndryshme. Me numrin gjithnjë e në rritje të bastisjeve kundër Goryeo të kryera nga piratët japonezë (wakō) dhe pushtimet e Turbanëve të Kuqë të Koresë, ata që erdhën të sundojnë në oborrin mbretëror ishin aristokracia Sinjin me mendje të reformuar dhe aristokracia Gweonmun kundërshtare, si dhe gjeneralët i cili në të vërtetë mund të luftonte kërcënimet e huaja - domethënë një gjeneral i talentuar i quajtur Yi Seong-gye dhe rivali i tij Choe Yeong. Me ngritjen e dinastisë Ming nën një ish-murgun, Zhu Yuanzhang (Perandori Hongwu), forcat mongole u bënë më të rrezikuara. Deri në vitet '50 Goryeo rimori pavarësinë e plotë nga Perandoria Mongole në rënie, megjithëse mbetjet Mongole pushtuan në mënyrë efektive territoret verilindore me garnizone të mëdha trupash.

Karriera ushtarake

[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Gjenerali Yi Seong-gye kishte fituar fuqi dhe respekt gjatë fundit të viteve '70 dhe fillimit të viteve '80 duke shtyrë mbetjet Mongole nga gadishulli dhe gjithashtu duke zbritur piratët e mirëorganizuar japonezë në një seri angazhimesh të suksesshme. Ai gjithashtu u besua me kursin e turbanëve të kuq kur ata bënë lëvizjen e tyre në Gadishullin Korean si pjesë e rebelimit të tyre kundër dinastisë Yuan. Pas zgjimit të dinastisë Ming nën Zhu Yuanzhang, gjykata mbretërore në Goryeo u nda në dy fraksione konkurruese: grupi i drejtuar nga Gjenerali Yi (duke mbështetur dinastinë Ming) dhe kampi i drejtuar nga rivali i tij Gjeneral Choe (duke mbështetur Dinastia Yuan).

Kur një lajmëtar Ming erdhi në Goryeo në vitin 1388 (viti i 14-të i Mbretit U) për të kërkuar kthimin e një pjese të konsiderueshme të territorit verior të Goryeo, Gjenerali Choe shfrytëzoi rastin dhe luajti në atmosferën mbizotëruese anti-Ming për të argumentuar për pushtimin e Gadishullit Liaodong (Goryeo pretendoi se ishte pasardhësi i mbretërisë antike të Goguryeo; si i tillë, rivendosja e Manchuria si pjesë e territorit Kore ishte një parim i politikës së saj të jashtme gjatë gjithë historisë së saj).

Yi u zgjodh për të udhëhequr pushtimin; megjithatë, në ishullin Wihwalumin Amrok, ai mori një vendim të rëndësishëm, të quajtur zakonisht "Kthimi i ushtrisë nga ishulli Wihwa", që do të ndryshonte rrjedhën e historisë koreane. Duke ditur mbështetjen që ai gëzonte si nga zyrtarë të lartë të qeverisë, nga popullsia e përgjithshme, ashtu edhe nga pengesat e mëdha të Perandorisë Ming nën Perandorin Hongwu, ai vendosi të revoltohet dhe të përfshihet përsëri në kryeqytetin, Gaegyeong, për të siguruar kontrollin e qeverisë.

Gjenerali Yi përfshiu ushtrinë e tij nga lumi Yalu drejtpërdrejt në kryeqytet, mundi forcat besnike ndaj mbretit (të udhëhequr nga gjeneral Choe, të cilin ai e vazhdoi ta eliminojë) dhe e detyroi me forcë Mbretin U në një grusht shteti de fakto, por nuk u ngjit në froni menjëherë. Përkundrazi, ai vendosi mbi fronin djalin e mbretit U, mbretin Chang, dhe pas një restaurimi të dështuar të ish-monarkut, i kishte vrarë të dy. Gjenerali Yi, tani fuqia e padiskutueshme pas fronit, shumë shpejt pati me forcë një mbret Goryeo me emrin Yo, tani mbret Gongyang, kurorëzuar si mbret. Pasi zbatoi indirekt kuptimin e tij në oborrin mbretëror përmes mbretit të kukullave, Yi vazhdoi të bënte aleat me veten e tij me aristokratët e Sinjinit si Jeong Dojeon dhe Jo Jun. Në vitin 1392 (viti i 4-të i mbretit Gongyang), Yi shkatërroi mbretin Gongyang, internuar atë në Wonju (ku ai dhe familja e tij u vranë fshehurazi) dhe u ngjit në fron. Dinastia Goryeo kishte marrë fund pas 475 vjet sundimi.

Një nga episodet më të përsëritura që ndodhi në pasojat e menjëhershme të rënies së Goryeo ishte në vitin 1392, kur djali i pestë i Taejo, Yi Bang (më vonë mbreti Taejong), hodhi një festë për studiuesin, poetin dhe burrin e njohur Jeong Mong -ju, i cili nuk pranoi të fitohej nga Yi megjithë korrespodencat e tyre të shumta në formën e poezive arkaike, dhe vazhdoi të ishte një përkrahës besnik i dinastisë së vjetër, dhe një figurë udhëheqëse në kundërshtimin e pretendimit të Yi për fronin. Jeong u nderua në të gjithë Goryeo, madje edhe nga vetë Yi Bang-fitoi, por ai u pa se ishte një pengesë dhe si i tillë, në sytë e mbështetësve të dinastisë së re, duhej të hiqej. Pas mbrëmjes, gjatë rrugës për në shtëpi, Jeong u vra nga pesë burra në Urën Seonjuk në Gaeseong. Kjo urë tani është bërë një monument kombëtar i Koresë së Veriut, dhe një njollë kafe në njërën prej gurëve thuhet se është një rrjedhë gjaku e tij që kthehet në të kuqe kur bie shi.

[4]

 • Babai: Mbreti Hwanjo i Joseonit (1315 – 1 janar 1361) (조선 환조)[5] (이자춘, 1315-January 1361)[6]
  • Gjyshi: Mbreti Dojo i Joseonit (조선 도조)
  • Gjyshja: Mbretëresha Gyeongsun i klanit Munju Park (경순왕후 박씨)
 • Mother: Mbretëresha Uihye e klanit Yeongheung Choi (의혜왕후 최씨)[6][7]
  • Gjyshi: Choi Han-Gi (최한기)
  • Gjyshja: Zonjusha Joseonguk e klanit Lee (조선국대부인 이씨)
 • Bashkëshortet dhe fëmijët:
 1. Mbretëresha Shinui e klanit Anbyeon Han (shtator 1337 – 21 tetor 1391) (신의왕후 한씨)[8][9]
  1. Yi Bang-U, Princi Jinan (1354 - 15 janar 1394) (이방우 진안대군)[10]
  2. Yi Bang-Gwa, Princi Yeongan (18 korrik 1357 – 15 tetor 1419) (이방과 영안대군)
  3. Yi Bang-Ui, Princi Ikan (1360 – 26 shtator 1404) (이방의 익안대군)
  4. Yi Bang-Gan, Princi Hwoean (2 korrik 1364 – 10 prill 1421) (이방간 회안대군)
  5. Yi Bang-Won, Princi Jeongan (13 qershor 1367 – 30 maj 1422) (이방원 정안대군)
  6. Yi Bang-Yeon, Princi Deokan (이방연 덕안대군)
  7. Princesha Gyeongshin (vdiq më 29 prill 1426) (경신공주)[11]
  8. Princess Gyeongseon (경선공주)[12]
 2. Mbretëresha Sindeok e klanit Goksan Kang (12 korrik 1356 – 15 shtator 1396) (신덕왕후 강씨)[13][14][15]
  1. Yi Bang-Beon, Princi Muan (1381 - 6 tetor 1398) (이방번 무안대군)[16][17])
  2. Yi Bang-Seok, Princi Uian (1382 – 6 tetor 1398) (이방석 의안대군)[16][17]
  3. Princesha Gyeongsun (vdiq më 8 shtator 1407) (경순공주) [18][19]
 3. Seong e klanit Wonju Won (vdiq më 29 dhjetor 1449) (성비 원씨)[20][21]
 4. Zonjusha Jeonggyeong e klanit Goheung Yu (정경궁주 유씨)[22][23]
 5. Princesha Hwaui e klanit Kim (vdiq në vitin 1428) (화의옹주 김씨)[24]
  1. Princesha Sukshin (vdiq në vitin 1453) (숙신옹주)[25]
 6. Lady Chandeok of the Ju clan (찬덕 주씨)[26]
  1. Princesha Uiryeong (vdiq më 1 shkurt 1466) (의령옹주)[27]
 1. ^ Encyclopedia of Korean Culture. Enciklopedia e Kulturës Koreane. Marrë më 2017-02-08. {{cite book}}: Mungon ose është bosh parametri |language= (Ndihmë!)
 2. ^ Doosan Encyclopedia. Enciklopedia Doosan. Marrë më 2017-02-09. {{cite book}}: Mungon ose është bosh parametri |language= (Ndihmë!)
 3. ^ Seoul municipality: News> Features> Royal Tombs of the Joseon Dynasty> Ggureung Tomb Complex at Guri-si, Gyeonggi-do.
 4. ^ One of the many issues demonstrating the early strained relationship between the early Joseon & Ming was the debate of Taejo's genealogy, which began as early as 1394 [Taejo Sillok, vol.6, July 14, 1394, entry 1] and became a sort of diplomatic friction that lasted over 200 years. The Collected Regulations of the Great Ming erroneously recorded "Yi Dan" (이단; Taejo's original name) as the son of Yi In-im (이인임), and that "Yi Dan" killed the last four kings of Goryeo, thereby establishing Ming's opinion of Taejo as an usurper first and foremost, from the time of the Hongwu Emperor when he repeatedly refused to acknowledge him as the new sovereign of the Korean peninsula (1373-1395). The first mention of this error was in 1518 (about 9 years after the publication; Jungjong Sillok, vol.32, June 3, 1518, entry 1), and those who saw the publication wrote petitions towards Ming demanding for redress, among others Fourth State Councillor (좌찬성) Lee Gye-maeng (이계맹) & then-Minister of Rites (예조판서) Nam Gon, whose petition "Jong'gye Byeonmu" (종계변무 宗系辨誣) [Jungjong Sillok, vol.33, July 3, 1518, entry 1] took until 1584 (after many Ming envoys had seen it), through Chief Scholar (대제학) Hwang Jeong-uk (황정욱), that the issue was finally addressed Seonjo Sillok, December 2, 1584, entry 2]; the Wanli Emperor commissioned a second edition in 1576 (covering the years covers the years between 1479 and 1584). About a year after its completion, Yoo Hong (유홍) saw the revision, and returned to Joseon with the good news [Seonjo Sillok, vol.22, April 23, 1588, entry 1; May 19, 1588, entry 1].
 5. ^ Gjithashtu i njohur me emrin e tij mongol "Ulus Buqa" (吾魯思不花/吾魚思不花).
 6. ^ a b Taejo first honored his recent agnatic forefathers to the 4th degree and their legal wives with the posthumous titles "King" (왕 wang) & "Consort" (비 bi) on August 16, 1392 [Taejo Sillok, vol. 1, yr. 1, entry 2], further confirmed on November 20, 1392 [Taejo Sillok, vol. 2, yr. 1, entry 1]. Taejong upgraded the earlier honors bestowed on his forefathers by bestowing them the temple names "Progenitor" (조 jo) in the posthumous style of "the Great (King)" (대왕 daewang), & the posthumous title of "Queen" (왕후 wanghu), on May 14, 1411 [Taejong Sillok, vol.21, yr. 11, entry 1]. Yi Ja-chun and his wife Lady Choe were posthumously honored by his son Taejo as "King Hwan" (환왕) & "Consort Ui" (의비) respectively, & their grandson Taejong with the temple name "Hwanjo the Great" (환조대왕; simp. "Hwanjo") & posthumous name "Queen Uihye" (의혜왕후) respectively.
 7. ^ Daughter of Choi Han-gi (최한기, dates unknown; original name Jo Jo (조조)), Duke Jeonghyo (정효공) & Lord Yeongheung (영흥부원군); and Lady Lee (이씨), Lady Joseonguk (조선국대부인).
 8. ^ Taejo first honored his deceased first wife with the posthumous title "Consort Jeol" (절비) in 1393, and was upgraded by their 2nd son then-reigning king Jeongjong with the posthumous name "Queen Shin'ui" on December 19, 1398 [Taejo Sillok, vol. 15, yr. 7, entry 1]. Taejong further adulated his mother by upgrading her from "Queen" to "the Great (Queen)" (왕태후 wangtaehu) on September 25, 1408, but on July 6, 1683, Sukjong reverted her posthumous name to that of "Queen". Elevated during the Korean Empire as "Shin'ui, the Empress Go" (신의고황후) in 1897.
 9. ^ Daughter of Han Gyeong (한경), Duke Gyeongmin (경민공) & Lord Ancheon (안천부원군); & Lady Shin (신씨), Lady Samhanguk (삼한국대부인).
 10. ^ His princess consort and wife (Lady Ji, Lady Samhanguk (삼한국대부인 지씨))'s two younger sisters became his younger brother Jeongjong's concubines (Royal Concubine Seong (성빈) & (Decent Beauty (숙의)).
 11. ^ Later married Yi Ae (이애; original name Yi Baek-gyeong (이백경)), eldest son of Yi Geo-yi (이거이, killer of Prince Ui'an-daegun), Duke Mundo (문도공) & Lord Seowon (서원부원군); created Prince Consort Sangdang (상당부원군).
 12. ^ Later married Shim Jong (심종), 6th son of Shim Deok-bu (심덕부, 1328-1401), Duke Jeong'an (정안공) & Count Cheongseong (청성백); created Prince Consort Cheongwon (청원군). Her elder brother-in-law Shim On (심온)'s eldest daughter later became Sejong's Queen Consort.
 13. ^ Seoul municipality: About Seoul> History> Historical Sites> Royal Tombs & Shrines> Jeongneung.
 14. ^ Only called as "Consort Hyeon" (현비), and was never granted a posthumous name due to Taejong's enmity towards her and her sons. In 1669, at the recommendation of Song Si-yeol, Hyeonjong granted her her rightful place at the Royal Shrine on August 30, and the posthumous name "Queen Sindeok" was finally granted on September 14. Elevated during the Korean Empire as "Sindeok, the Empress Go" (신덕고황후) in 19 December [O.S. November 17] 1899.
 15. ^ Youngest daughter of Kang Yoon-seong (강윤성, dates unknown), Duke Munjeong (문정공) & Lord Sangsan (상산부원군); & Lady Kang (진주 강씨), Lady Jinsan (진산부부인).
 16. ^ a b On September 14, 1406, Taejong bestowed upon his slain half-brothers Yi Bang-beon & Yi Bang-seok the posthumous titles of "Prince Gongsun-gun" (공순군) & "Prince Sodo-gun" (소도군); Taejong never acknowledging the fact that his youngest brother became the Crown Prince (September 7, 1392; Yi Bang-gwa stripped him off his title during the First Strife of Princes). On August 21, 1680, Sukjong elevated their posthumous names to "Prince Mu'an-daegun" & "Prince Ui'an-daegun".
 17. ^ a b Both princes were slain during the onslaught of the First Strife of Princes (제1차 왕자의 난). Jo Jun (조준) killed Yi Bang-beon out of the city gates; after being stripped off his title as Crown Prince, Yi Geo-yi (father-in-law of his elder half-sister Princess Gyeongshin) and others, appeared from Yeongchumun Gate of Gyeongbokgung Palace and killed him. Their younger sister Princess Gyeongsun's husband Yi Je was killed alongside Jeong Dojeon's faction.
 18. ^ Married Yi Je (이제, 1365 – October 6, 1398), son of Yi Il-lip (이인립), nephew of Yi In-im (이인임, ?–1388); created Meritorious Prince Heung'an (흥안군) for services offered during Taejo's foundation of Joseon.
 19. ^ After the First Strife of Princes, Yi Bang-gwa ordered Princess Gyeongsun out of the palace.
 20. ^ U bë konkubina e Taejo dhe hyri në pallat më 13 Mars 1398 [Taejo Sillok, vol. 13, yr. 7, entry 2], dhe u dhurua së pari titulli i "Konkubina Mbretërore" (빈 bin). Në vitin 1406, Taejong ngriti titullin e saj në atë të Consort (ekuivalente me konkubinën e rangut më të lartë të Goryeo)..
 21. ^ U martua me Taejo në vitin 1398, vajza më e vjetër e Won Sang (원상, datë e panjohur), Dukesha Huijeong (희정공); dhe Zonjusha Sohn (손씨, ?-1414).
 22. ^ Lady Yu served as a palace girl under Queen Sindeok. On January 25, 1398, along with Chiljeomseon, Taejo bestowed on her the title of "Princess Jeonggyeong" (정경옹주) [Taejo Sillok, vol. 13, yr. 7, entry 1]. Taejong elevated her title to that of "Lady Jeonggyeong" on May 29, 1406 [Taejong Sillok, vol. 11, yr. 6, entry 3].
 23. ^ Daughter of Yu Jun (유준). Her last known recorded instance was during Sejong's 1st year [Sejong Sillok, vol. 5, October 15, 1419, entry 5].
 24. ^ Chiljeomseon was born a courtesan of Gimhae. On January 25, 1398, along with Lady Yu, Taejo bestowed on her the title of "Princess Hwa'ui" [Taejo Sillok, vol. 13, yr. 7, entry 1].
 25. ^ Later married Hong Hae (홍해), son of Hong Eon-soo (홍언수); created Lord Dangseong (당성위).
 26. ^ Chandeok (찬덕) was an old title that was part of the Inner Court of Ladies (내명부) during the early Joseon Dynasty, with a grade of 3rd Rank (3품) [Taejong Sillok vol.1, March 23, 1401, entry 2; vol.9, February 14, 1405, entry 3]. This title wasn't unique to the Joseon Dynasty, since during Gaozong of Tang's rule, he reformed the ranks of the imperial consorts, with 2 zanteh (贊德) ranking just below the Empress. Created during Taejong's rule, it disappeared by the time of both Sejong's rule & Lady Ju's death.
 27. ^ Later married Yi Deung (이등), son of Yi Gae (이개); created Lord Gyecheon (계천위).