Jump to content

Takimi i Bilderberg

Nga Wikipedia, enciklopedia e lirë
Bilderberg meeting
Hoteli i Bilderbergut në Holandë, vendodhja eponime e konferencës së parë më 1954
Formuar më29 maj 1954
Anëtarësia
rreth 150 të ftuar, grup më i vogël thelbësor
Bashkëkryesues i Komitetit Drejtues
Victor Halberstadt Marie-Josée Kravis
Faqja në internetbilderbergmeetings.org

Takimi i Bilderberg (i njohur gjithashtu si Grupi Bilderberg) është një konferencë vjetore e themeluar në vitin 1954 për të nxitur dialogun midis Evropës dhe Amerikës së Veriut. Axhenda e grupit, fillimisht për të parandaluar një luftë tjetër botërore, tani përcaktohet si forcimi i një konsensusi rreth kapitalizmit perëndimor të tregut të lirë dhe interesave të tij rreth globit. Pjesëmarrësit përfshijnë udhëheqës politikë, ekspertë nga industria, financat, akademia dhe media, që numërojnë midis 120 dhe 150. Të pranishmit kanë të drejtë të përdorin informacionin e marrë në takime, por jo t'ia atribuojnë atë një folësi të caktuar. Kjo është për të inkurajuar debat të sinqertë, duke ruajtur privatësinë - një dispozitë që ka ushqyer teoritë e konspiracionit nga e majta dhe e djathta.

Në vitin 1954, shumë nga njerëzit më më ndikim në botë, për herë të parë u mblodhën - nën patronazhin e familjes mbretërore të Holandës dhe klanit Rokfeler - në hotelin luksoz "Bilderberg", në qytetin e vogël Osterbeke, që të diskutoni të ardhmen e botës. Takimet drejtoheshin nga Princi Bernhard i Holandës deri në vitin 1976. Në përfundim të takimit, ata vendosën që të mblidheshin çdo vit për shkëmbimin e ideve dhe analizën e zhvillimit botëror. Ata e pagëzuan veten Klubi Bilderberger dhe që nga ajo kohë, çdo vit mblidhen në një nga ditët e festave, në ndonjë hotel të botës. Ndër anëtarët e tanishëm të këtij klubi janë: Bill Klintoni, Pol Vulfovic, Henri Kisinger, Devid Rokfeler, Angela Merkel, Zhak Shirak, Donald Ramsfeld, Toni Bler, Xhorxh Soros si dhe shumë krerë të tjerë të qeverisë, biznesmenë, politikanë, bankierë, gazetarë. Kryetari aktual është Henri de Castries.

Organizata[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Konferenca e parë u mbajt në Hotel Bilderberg (Hotel de Bilderberg) në Oosterbeek, Holandë, nga 29 deri më 31 maj 1954. Hoteli i dha emrin si grupit ashtu edhe "Bilderbergers" që marrin pjesë në aktivitetet e tij. Hoteli është në një vend të largët dhe jo afër ndonjë qyteti të madh. Është në pronësi dhe operohet nga zinxhiri i hoteleve Bilderberg, i cili drejton 12 hotele dhe një vendndodhje në Holandë dhe një hotel në Gjermani. Në kohën e konferencës së vitit 1954, ishte një hotel i drejtuar nga familja me madhësi të mesme.

Konferenca u iniciua nga disa njerëz, përfshirë politikanin polak në mërgim Józef Retinger i cili, i shqetësuar për rritjen e antiamerikanizmit në Evropën Perëndimore, propozoi një konferencë ndërkombëtare në të cilën udhëheqësit nga vendet evropiane dhe Shtetet e Bashkuara do të mblidheshin së bashku me qëllimin e promovimit të atlantizmi - mirëkuptim më i mirë midis kulturave të Shteteve të Bashkuara dhe Evropës Perëndimore për të nxitur bashkëpunimin në çështjet politike, ekonomike dhe të mbrojtjes.

Retinger iu afrua Princit Bernhard të Holandës i cili pranoi të promovonte idenë, së bashku me ish-kryeministrin belg Paul van Zeeland dhe kreun e atëhershëm të Unilever, Paul Rijkens. Nga ana tjetër Bernhard kontaktoi Walter Bedell Smith, kreu i atëhershëm i CIA-s, i cili kërkoi nga këshilltari i Eisenhower Charles Douglas Jackson të merrej me sugjerimin. Lista e të ftuarve do të përpilohej duke ftuar dy pjesëmarrës nga secili komb, njëri nga secili për të përfaqësuar pikëpamjet "konservatore" dhe "liberale". Pesëdhjetë delegatë nga 11 vende të Evropës Perëndimore morën pjesë në konferencën e parë, së bashku me 11 amerikanë.

Suksesi i takimit bëri që organizatorët të organizonin një konferencë vjetore. Një komitet drejtues i përhershëm u krijua me Retinger të emëruar si sekretar i përhershëm. Si dhe organizimin e konferencës, komiteti drejtues gjithashtu mbajti një regjistër të emrave të të pranishmëve dhe detajet e kontaktit me qëllim krijimin e një rrjeti informal të individëve që mund të thërrisnin njëri-tjetrin në një kapacitet privat. Konferencat u mbajtën në Francë, Gjermani dhe Danimarkë gjatë tre viteve në vijim. Në vitin 1957, u mbajt konferenca e parë e SHBA në ishullin St. Simons, Georgia, me 30,000 dollarë nga Fondacioni Ford. Fondacioni siguroi gjithashtu fonde për konferencat e vitit 1959 dhe 1963.

Pjesëmarrësit[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Pjesëmarrësit janë midis 120 dhe 150 vetë, duke përfshirë udhëheqës politikë, ekspertë nga industria, financat, akademia dhe media. Rreth dy të tretat e pjesëmarrësve vijnë nga Evropa dhe pjesa tjetër nga Amerika e Veriut; një e treta nga politika dhe qeveria dhe pjesa tjetër nga fusha të tjera. Historikisht, listat e pjesëmarrësve janë peshuar ndaj bankierëve, politikanëve, drejtorëve të bizneseve të mëdha dhe anëtarëve të bordeve nga korporatat e mëdha të tregtuara publikisht, përfshirë IBM, Xerox, Royal Dutch Shell, Nokia dhe Daimler. Krerët e shteteve, përfshirë ish-Mbretin Juan Carlos I të Spanjës dhe ish-Mbretëreshën Beatriks të Holandës, kanë marrë pjesë në takime. Një burim i lidhur me grupin i tha The Daily Telegraph në 2013 se individë të tjerë, emrat e të cilëve nuk lëshohen publikisht, ndonjëherë paraqiten "vetëm për ditën" në takimet e grupit. Teori të ndryshme konspirative popullore përshkruajnë Bilderbergers si grupi më i fuqishëm i burrave në historinë e planetit.

Qëllimi[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Qëllimi origjinal i grupit për të promovuar Atlantizmin, për të forcuar marrëdhëniet SHBA-Evropë dhe për të parandaluar një luftë tjetër botërore; sipas Andrew Kakabadse, tema e Grupit Bilderberg është "të mbështesë një konsensus rreth kapitalizmit perëndimor të tregut të lirë dhe interesave të tij rreth globit". Në vitin 2001, Denis Healey, një themelues i grupit Bilderberg dhe një anëtar i komitetit drejtues për 30 vjet, tha, "Të thuash se po përpiqeshim për një qeveri me një botë është e ekzagjeruar, por jo plotësisht e padrejtë. Ata prej nesh në Bilderberg menduan se nuk mundemi" vazhdoni të luftoni përgjithmonë me njëri-tjetrin për asgjë, duke vrarë njerëz dhe duke i bërë miliona të pastrehë. Pra, ne menduam se një komunitet i vetëm në të gjithë botën do të ishte një gjë e mirë".