Jump to content

Targat e automjeteve të Kosovës

Nga Wikipedia, enciklopedia e lirë
Targa të Kosovës
Targa të Jugosllavisë, PZ = Prizren
05990EA
Grafika e tregues të ri

Targë të Kosovës janë zakonisht të bardhë dhe të tregojnë me germa të zeza. Në krye dhe në fund është një linjë dritë blu, nuk ka lidhje të dalë në vitin e shkrimit të parë dritë blu. Kombinimi aktual përbëhet nga tre shifra, e ndjekur nga një vizë ndarëse të Kosovës dhe letter KS for. Pas një dash të mëtejshëm ndjekur përsëri nga tre shifra. Nga kombinimi i ndonjë përfundim të tjera mund të për origjinën e saktë të automjetit mund të nxirren. Ndonjëherë shenjat për të penguar jozyrtare blu me flamurin e Kosovës janë shtuar. Automjete Policia ka targa me shkronja të kuqe. Forcat e sigurisë në Kosovë kanë targa të veçanta duke letters KSF. Për makinat bujqësore në sfond është i gjelbër, bardhë germë.

Deri në fund të luftës në Kosovë në 1999 numrin e targave Kososvo jugosllave janë lëshuar. Ishin nën administrimin e Kombeve të Bashkuara nga 30 shtator të atij viti, flamuri i tanishëm, i cili duhet të shërbejë si një i parë futur të përkohshme. Pas vendit mbi 17 Shkurt 2008 deklaroi pavarësinë e saj nga Serbia, duhet një notë të re në 2010 të futen. Shenjat janë në përputhje me euro-Kennzeichen shirit blu në anën e majtë me letters RKS (për Republikën e Kosovës). Një numër dy shifra është nën provincën e duhur para se të arrijë kulmin e xhaketë kosovarë e armëve të shfaqet në shenjë. Ai është pasuar nga tre shifra dhe dy shkronja si një numër serial vijues. Në enklavat serbe dhe shkurtesave të Serbisë janë përdorur.

Vlefshmëria[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Targa të Kosovës kanë qenë të vlefshme vetëm në Kosovë, janë të njohura në Shqipëri, Maqedoni, Mal të Zi dhe Serbi. Targat e reja të Kosovës tanimë do të jenë ndërkombëtare. Në anën e majtë të targave është një shirit blu, me tre shkronja mbi të RKS që d.m.th Republika e Kosovës pastaj janë dy numra që paraqesin komunën më të madhe në atë regjion, pastaj është emblema e Republikës së Kosovës vazhdon me tre numra të tjerë dhe krejt në fund përfundon me dy shkronja.

Simboli[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Më poshtë tregohen simbolet e reja të targave të Kosovës. D.m.th inicialet 01 janë për Prishtinë. Pra inicialet janë varësisht nga komuna më e madhe.

Numër Rajon
01 Prishtinë
02 Mitrovicë
03 Pejë
04 Prizren
05 Ferizaj
06 Gjilan
07 Gjakovë

Galeria[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Shiko edhe këtë[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]