Teatri i Butrintit

Nga Wikipedia, enciklopedia e lirë
Shko te: navigacion, kërko
Butrinti 01.jpg

Teatri i Butrintit kishte një kapacitet prej 1500 vendesh, u ndërtua në shek IV-III-të para Krishtit, zbulimi i tij zgjati për rreth 4 vjet nga Ugolini ndodhet në anën jugore të Akropolit të qytetit. Përbëhet nga vendet e ndenjes, skena dhe orkestra. Kishte 19 rreshta me blloqe guri që shërbenin si ndenjëse dhe 3-4 radhë në krye. Janë ruajtur të plota 13 shkallët e para. Për të kaluar midis rreshtëve shërbenin 6 palë shkallë guri në fillim zbukuroheshin me dy putra Luani. Sfondi para skenës përbëhet nga një mur i lartë me tre harqe me zbukurime mermeri, aty vendoseshin shtatore sipas modeleve të kohës. Sheshi i skenës u shtrua me rrasa guri në periudhën Osmane. Para shkallëve gjendet vendi i orkestrës ka formën e një harku është e shtruar me gurë gëlqeror me forme kuadrati. Skena dhe Orkestra u rindërtuan në shek e II-të para Krishtit. Skena është e ngritur më lartë se sheshi i orkestrës. Skena përbëhet nga dy mjedise : paraskena dhe prapaskena. Në prapaskenë ndodhen korridoret e ngushta që shërbenin për hyrjen dhe lëvizjen e aktorëve këtu gjenden edhe disa mbishkrime për lirimin e skllevërve. Thuhet që janë liruar shumë skllevër një pjesë e të cilëve ishin gra.

Duke filluar nga viti 2000, për here te pare pas 2400 vitesh zhvillohet Festivali Ndërkombëtar i Teatrit "BUTRINTI 2000". Ne 11 Edicione te këtij festivali kane marre pjese shume trupa teatrore profesioniste nga mbare bota. Ne skenën magjike te këtij teatri kane pasur fatin te luajnë mbi 2250 artiste dhe janë ndjekur nga rreth 45.000 spektatore vendas e te huaj.Festivali organizohet nga Qendra Kombëtare e Teatrit Mesdhetar me mbështetje e MTKRS, Bashkisë Sarande, Parkut Kombëtar Butrint si dhe me ndihmësen e disa donatoreve.