Telekomanduesi

Nga Wikipedia, enciklopedia e lirë
Telekomanduesi.

Telekomanduesi apo telekomanda është një mjet që me një lidhje teli komandon një sistem elektronik.

Mjeti elektronik me të cilin nga një largësi prej 5 deri 20m bëhet komandimi i aparateve apo sistemeve të tjera elektronike. Në fabrika të ndryshme përdoren për të lëvizur makina e gjësende të ndryshme si vinüet për ngritjen e ngarkesave.

Historia[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Telekomanduesi i televizorit është shpikur në vitin 1948ShBA dhe ishte i lidhur me një tel për aparatin dhe nëpërmjet tij bëhej ndryshimi i fotografisë së televizorit. Në vitin 1950 firma amerikane "Zenith" prodhon një telekomandus me të cilin komandoheshin të gjitha funksionet e aparatit. Këtij telekomanduesi ju dha emri "Lazy Bones" mirëpo edhe ky ishte i lidhur me një tel me aparatin.

Pesë vite më vonë komanduesi "Flashmatic" del në shitje dhe me të bëhej komandimi i funksioneve të televizorit nga largësia me rreze. Mirëpo shpesh përdorimi i tij ditën nuk funksiononte. Kështu një vit më vonë 1956 u zëvendësua "metoda e dritës" me teknikën e ultrazërit. Aparati i tillë u konstruktua nga austriaku Robert Adler.

Nga e kaluara e deri tani shpesh ky termë përdoret edhe komanduesit infrarot të televizorit.

Shiko edhe[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Referime[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]