Jump to content

Telepatia

Nga Wikipedia, enciklopedia e lirë
Gilbert Murray kreu eksperimente të hershme të telepatisë.

Telepatia (greqishtja e lashtë: τῆλε (têle) 'i largët', dhe πάθος/-πάθεια (páthos/-pátheia) 'ndjenjë, perceptim, pasion, mundim, përvojë') është transmetimi i supozuar zëvendësues i informacionit nga mendja e një personi në mendjen e tjetrit pa përdorur ndonjë kanal të njohur shqisor njerëzor ose ndërveprim fizik. Termi u krijua për herë të parë në 1882 nga studiuesi klasik Frederic W. H. Myers, një themelues i Shoqatës për Kërkime Psikike (SPR), dhe ka mbetur më e popullarizuar se shprehja e mëparshme "transferim i mendimit".

Eksperimentet e telepatit janë kritikuar historikisht për mungesën e kontrolleve të duhura dhe përsëritshmërisë. Nuk ka asnjë provë të mirë se telepatia ekziston, dhe tema përgjithësisht konsiderohet nga komuniteti shkencor si pseudoshkencë.

Origjina e konceptit

[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Sipas historianëve si Roger Luckhurst dhe Janet Oppenheim, origjina e konceptit të telepatisë në qytetërimin perëndimor mund të gjurmohet në fund të shekullit të 19-të dhe në formimin e Shoqatës për Kërkime Psikike. Ndërsa shkencat fizike bënë përparime të rëndësishme, konceptet shkencore u aplikuan në fenomenet mendore (p.sh., magnetizmi i kafshëve), me shpresën se kjo do të ndihmonte për të kuptuar fenomenet paranormale. Koncepti modern i telepatisë u shfaq në këtë kontekst.

Studiuesi psikik Eric Dingwall kritikoi anëtarët themelues të SPR Frederic W. H. Myers dhe William F. Barrett për përpjekjet për të "provuar" telepatinë në vend që të analizojnë objektivisht nëse ajo ekzistonte apo jo.

Lidhje të jashtme

[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]