Tengrizmi

Nga Wikipedia, enciklopedia e lirë
Jump to navigation Jump to search

Tengrism (nganjëherë stilizuar si Tengriism, Turqisht: Tanrıcılık "Tanrëxhëllëk"), herë pas here për të referuar si Tengrianism , është një term modern [ 1 ] për një Azisë Qendrore fe të karakterizuar nga tiparet e shamanism , animizmit , totemizmit , dy politeizmit dhe monoteizmit , [ 2 ] [ 3 ] [ 4 ] dhe adhurim paraardhës . Historikisht, kjo ishte feja mbizotëruese e turqve , mongolët , bullgarët dhe hungarezët , si dhe Xiongnu dhe Huns . [ 5 ] [ 6 ] Kjo ishte fe shtetërore nga gjashtë shtete të lashtë turk: ​​Göktürks Khaganate , Avar Khaganate , Western turk Khaganate , Bullgaria e Madhe , Perandoria Bullgare dhe Tourkia Lindore . Termi është perceptuar midis popujve turk si një kombëtare fe. Si një ringjallje moderne, Tengrism është mbështetur në mesin e qarqeve intelektuale të kombeve turke të Azisë Qendrore, duke përfshirë Tatarstani , Buryatia , Kirgistan dhe Kazakistan , në vitet pas shpërbërjes së Bashkimit Sovjetik (të viteve 1990 për të paraqitur). [ 7 ] Kjo është ende praktikohet në mënyrë aktive dhe duke kaluar nëpër një ringjallje të organizuar në Yakutia , Khakassia , Tuva , dhe vende të tjera turke në Siberi . Burkhanism është një lëvizje për të afërmit Tengrism përqendruar në Altay . Khukh dhe Tengri fjalë për fjalë do të thotë "blu" dhe "qiell" në Mongolian dhe moderne Mongolët ende luten " Munkh Khukh Tengri "(" e përjetshme Blue Sky "). Prandaj Mongolia është nganjëherë referuar poetikisht nga mongolët si "Toka e Përjetshme Blue Sky" ("Munkh Khukh Tengriin Oron" në Mongolian). Në moderne Turqi Tengriism është i njohur edhe si Göktanrı Dini , "feja Sky Perëndisë", [ 8 ] turk "QK" (qielli) dhe "Tanrı" (Zotit) që korrespondon me mongolisht khukh (blu) dhe Tengri (qielli), përkatësisht .