Jump to content

Teodosi II

Nga Wikipedia, enciklopedia e lirë
Saint

Theodosius II
Emperor of the Roman Empire
Nderuar nëEastern Orthodox Church
Festa29 July

Theodosius II (greqisht: Θεοδόσιος, Theodósios; 10 Prill 401 - 28 Korrik 450), i quajtur zakonisht Theodosius i Riu, [1] ishte perandor Romak për pjesën më të madhe të jetës së tij, shpalli Augustin si foshnjë në vitin 402 dhe qeveriste si perandori i vetëm i Perandorisë Lindore pas vdekjes së babait të tij Arkadius në 408. Sundimi i tij u shënua me shpalljen e kodit ligjor Theodosian dhe ndërtimin e Mureve Theodosian të Kostandinopojës. Ai gjithashtu kryesoi shpërthimin e dy polemikave të mëdha kristologjike , Nestorianism dhe Eutychianism.

Jeta e hershme[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Solidus i Theodosius II, 439-450

Theodosius lindi në vitin 401 si djali i vetëm i perandorit Arcadius dhe gruas së tij Aelia Eudoxia. Më 10 janar 402 ai u shpall shok drejtues-August nga babai i tij, duke u bërë kështu personi më i ri ndonjëherë që ka mbajtur këtë titull në historinë romake. [2] [3] Në 408, babai i tij vdiq dhe djali shtatë vjeçar u bë perandor i gjysmës Lindore të Perandorisë Romake.

Perandori[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Mbretërimi i hershëm[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Qeveria në fillim u administrua nga prefekti pretorian Anthemius, nën mbikëqyrjen e të cilit u ndërtuan Muret Theodosiane të Konstandinopojës.

Sipas Theofan Rrëfimtari dhe Prokopi, të Sasanian mbret Yazdegerd I (399-420) u emërua nga Arkadi si mbrojtëse e Teodosit, të cilin Yazdegerd trajtuar si fëmijën e tij, duke i dërguar një mësues privat për të rritur atë dhe duke paralajmëruar se armiqësi ndaj tij do të merret si armiqësi ndaj Persisë. [4] Megjithëse kjo histori supozohet të jetë pa përfundim, Antioku, një eunuk me origjinë Persiane, u bë mësues dhe ndikim tek Theodosius. Ai gjithashtu u bë praepositus sacri cubiculi më vonë, por Teodosi e shkarkoi atë kur ai arriti moshën e rritur.

Në vitin 414, motra e madhe e Theodosius, Pulcheria u zotua për virgjëri të përhershme së bashku me motrat e saj. Ajo u shpall augusta dhe veproi si kujdestare e vëllait të saj. Kujdestaria përfundoi kur ai arriti shumicën e tij, por supozohet se motra e tij vazhdoi të ushtronte një ndikim tek ai deri në martesën e tij. Në qershor 421, Theodosius u martua me Aelia Eudocia, një grua me origjinë Athinase. [5] [6] [7] [8] [9] Të dy kishin një vajzë me emrin Licinia Eudoxia, një tjetër me emrin Flaccilla dhe ndoshta një djalë të quajtur Arcadius. Një ndarje përfundimisht ndodhi midis çiftit perandorak rreth vitit 443, me vendosjen e Eudocia në Jeruzalem, ku ajo favorizonte Monofizitizmin monastik.

Në vitin 423, Perandori Perëndimor Honorius, xhaxhai i Teodosit, vdiq dhe noteriorum primicerius Joannes u shpall perandor. Motra e Honorius, Galla Placidia dhe djali i saj i vogël Valentinian, i cili kishte ikur më parë në Kostandinopojë për t’i shpëtuar armiqësisë së Honorius, kërkuan ndihmën e Lindjes për të kërkuar fronin për Valentinianin dhe pas disa diskutimesh në 424 Theodosius hapi luftën kundër Joannes. Më 23 tetor të vitit 425, Valentinian III u instalua si perandor i Perëndimit me ndihmën e <i id="mwVw">magjistarit officiorum</i> Helion, me nënën e tij që mori një rol me ndikim. Për të forcuar lidhjet midis dy pjesëve të perandorisë, vajza e Theodosius, Licinia Eudoxia u fejua me Valentinian. Ajo u martua me Valentinian III më vonë në 29 Tetor 437 dhe u bë perandoreshë e pjesës perëndimore të perandorisë.

Teodosi shpesh shihet nga historianët e lashtë dhe ata modernë si të shtyrë vazhdimisht nga motra, gruaja dhe eunukët e tij, veçanërisht Chrysaphius mes tyre. [10] Në dekadat e mëvonshme të jetës së tij, Chrysaphius u ngrit në sy si një nga të preferuarit e perandorit. Ai favorizoi politikën pro - monofizite, ndikoi në politikën e jashtme ndaj Hunëve dhe u inatos nga Pulcheria, gjenerali Zeno dhe shkrimtarët antikë. [11] Sipas Theodorus Lector, Theodosius ishte aq i pakujdesshëm ndaj rrethinës së tij saqë ai nënshkroi aksidentalisht shënimin e motrës së tij duke shitur gruan e tij, Eudocia, në skllavëri.

Sidoqoftë, disa studiues argumentojnë se në kundërshtim me burimet e lashta armiqësore, Teodosi ishte më i kontrolluar nga qeveria e tij. [12] Të tjerët mendojnë se qeveria kontrollohej kryesisht nga zyrtarë civilë, dhe jo nga një individ i veçantë. [13] Midis shkrimtarëve antikë dhe mesjetarë, Monofizitët kishin një mendim të favorshëm për Teodosin. [14]

Kodi Universitar dhe Ligjor[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Në vitin 425, Theodosius themeloi Universitetin e Kostandinopojës me 31 karrige (15 në latinisht dhe 16 në greqisht). Midis lëndëve ishin edhe drejtësia, filozofia, mjekësia, aritmetika, gjeometria, astronomia, muzika dhe retorika.

Në vitin 429, Theodosius caktoi një komision për të mbledhur të gjitha ligjet, që nga mbretërimi i Konstandinit I, dhe për të krijuar një sistem plotësisht të zyrtarizuar të ligjit. Ky plan u la i papërfunduar, por puna e një komisioni të dytë që u mblodh në Konstandinopojë, i caktuar për të mbledhur të gjitha legjislacionet e përgjithshme dhe për t'i sjellë ato deri në datën, përfundoi; koleksioni i tyre u botua si Codex Theodosianus në vitin 438. Kodi ligjor i Theodosius II, duke përmbledhur dekretet e shpallura që nga Kostandini, formoi një bazë për kodin ligjor të Perandorit Justinian I, Corpus Juris Civilis, në shekullin vijues.

Luftërat me Hunët, Vandalët dhe Persët[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Situata midis romakëve dhe sasanidëve u përkeqësua në vitin 420 për shkak të persekutimit persian të të krishterëve dhe perandoria Lindore shpalli luftë kundër Sassanids (421–422); lufta përfundoi në një ngërç të pavendosur, kur Romakët u detyruan të pranonin paqen ndërsa Hunët kërcënuan Kostandinopojën. [15] Paqja u rregullua në vitin 422 pa ndryshime në status quo . Luftërat e mëvonshme të Theodosius ishin përgjithësisht më pak të suksesshme.

Perandoria Lindore u mundua nga sulmet e Hunëve. Në fillim të mbretërimit të Theodosius II Romakët përdorën mosmarrëveshjen e brendshme Hun për të kapërcyer pushtimin e Uldinit në Ballkan. Romakët forcuan fortifikimet e tyre dhe në vitin 424 ranë dakord të paguanin 350 paund ari për të inkurajuar hunët të qëndronin në paqe me romakët. Në 433 me rritjen e Attila dhe Bleda për të unifikuar Hunët, pagesa u dyfishua në 700 paund.

Theodosius u angazhua me punët e Perëndimit pasi instaloi Valentinian III si homologun e tij perëndimor. Kur Afrika Romake ra në dorë të Vandalëve në vitin 439, të dy Perandorët Lindorë dhe Perëndimorë dërguan forca në Siçili, duke synuar të fillonin një sulm ndaj Vandalëve në Kartagjenë, por ky projekt dështoi. Duke parë kufijtë pa forca të konsiderueshme, Hunët dhe Persia Sassanid sulmuan të dy dhe forca ekspedituese duhej të tërhiqej. Gjatë vitit 443 dy ushtri romake u mundën dhe u shkatërruan nga Hunët. Anatolius negocioi një marrëveshje paqeje; Hunët u tërhoqën në këmbim të koncesioneve poshtëruese, duke përfshirë një haraç vjetor prej 2,100 paund romakë (rreth 687 kg) prej ari. [16] Në vitin 447 Hunët kaluan nëpër Ballkan, duke shkatërruar ndër të tjera qytetin e Serdica ( Sofje ) dhe duke arritur Athyra ( Büyükçekmece ) në periferi të Kostandinopojës. Në 449, një përpjekje Romake Lindore për të vrarë Attila dështoi, megjithatë marrëdhëniet midis të dyve nuk u përkeqësuan më tej.

Mosmarrëveshjet teologjike[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Theodosius mirëpret reliket e Gjon Gojartit . Miniaturë nga fillimi i shekullit të 11-të.

Theodosius shpesh u përpoq të zgjidhte polemikat doktrinore në lidhje me natyrën e Krishtit. Gjatë një vizite në Siri, Theodosius u takua me murgun Nestorius, i cili ishte një predikues i njohur. Ai emëroi Nestorius kryepeshkop të Kostandinopojës në vitin 428. Nestorius u përfshi shpejt në mosmarrëveshjet e dy fraksioneve teologjike, të cilat ndryshonin në kristologjinë e tyre. Nestorius u përpoq të gjente një rrugë të mesme midis atyre që, duke theksuar faktin se në Krishtin Zoti kishte lindur si njeri, këmbëngulnin të thërrisnin Virgjëreshën Mari Theotokos ("lindëse të Zotit") dhe atyre që e refuzuan këtë titull sepse Zoti, si një qenie e përjetshme, nuk mund të kishte lindur. Nestorius sugjeroi titullin Christotokos ("lindës i Krishtit") si një kompromis, por ai nuk gjeti pranim nga asnjë fraksion. Ai u akuzua për ndarjen e natyrës hyjnore dhe njerëzore të Krishtit, duke rezultuar në "dy Krishti", një herezi më vonë e quajtur Nestorianizëm . Megjithëse fillimisht u mbështet nga perandori, Nestorius u kundërshtua me forcë nga Kryepeshkopi Kiril i Aleksandrisë dhe përfundimisht humbi mbështetjen e Theodosius. Me kërkesë të Nestorius, i cili u përpoq të justifikonte veten e tij nga akuza e herelit për Cirilin, perandori thirri një këshill, i cili u mblodh në Efes në 431. Secili prej fraksioneve ciriliane dhe Nestoriane mbajti këshillat e tyre në kundërshtim me njëri-tjetrin. Theodosius përfundimisht favorizoi Kirilin. Këshilli afirmoi titullin Theotokos dhe dënoi Nestorius, i cili u kthye në manastirin e tij në Siri dhe më në fund u internua në një manastir të largët në Egjipt.

Pothuajse njëzet vite më vonë, mosmarrëveshja teologjike shpërtheu përsëri, këtë herë të shkaktuar nga abati Kostandinopolit Eutyches, i cili pohoi pikëpamjen monofizite se natyra hyjnore dhe njerëzore e Krishtit ishin një. Eutyches u dënua nga Kryepeshkopi Flavian i Konstandinopojës por gjeti një mik të fuqishëm në pasardhësin e Kirilit Dioscurus të Aleksandrisë . Një këshill tjetër u thirr në Efes në 449, më vonë i keqpërdorur si "sinod grabitës" nga Papa Leo I sepse rezultati i tij u kundërshtua nga Kalcedonasit . Ky këshill rivendosi Eutyches dhe rrëzoi Flavian, i cili u keqtrajtua dhe vdiq pak më vonë. Leo i Romës dhe shumë peshkopë të tjerë protestuan kundër rezultatit, por perandori e mbështeti atë. Vetëm pas vdekjes së tij në vitin 450, vendimet do të ktheheshin në Këshillin e Kalcedonit.

Vdekja[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Monedhë e Theodosius II, e gjetur në gërmimin e një manastiri në Ajanta Caves, India .

Theodosius vdiq më 28 korrik të vitit 450 si rezultat i një aksidenti. Motra e tij Pulcheria u martua me Marcian, një familje nën gjeneralin me ndikim Aspar, duke e bërë atë Perandor. Eunuku Krizafi u ekzekutua pak më vonë nga çifti i ri perandorak.

Ashtu si Konstandini I dhe disa nga pasardhësit e tij, ai u varros në Kishën e Apostujve të Shenjtë, në një sarkofag porfiri që u përshkrua në shekullin e 10-të nga Kostandin VIIDe Ceremoniis. [17]

Shiko gjithashtu[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

 • Flavia (gjinitë)
 • Lista e perandorëve bizantinë
 • Dinastia Theodosian

Referime[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Referime[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

 

Referime[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Linqe te jashtme[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Stampa:S-houStampa:S-off
Titujt udhëheqës
Parardhësi 
Arcadius
Eastern Roman emperor
408–450
Pasardhësi 
Marcian
Parardhësi 
Arcadius Augustus V
Roman consul
403
with Rumoridus
Pasardhësi 
Honorius Augustus VI
Parardhësi 
Arcadius Augustus VI
Roman consul II
407
with Honorius Augustus VII
Pasardhësi 
Anicius Auchenius Bassus
Parardhësi 
Anicius Auchenius Bassus
Roman consul III
409
with Honorius Augustus VIII
Constantine Augustus
Pasardhësi 
Varanes
Parardhësi 
Varanes
Roman consul IV–V
411–412
with Honorius Augustus IX (412)
Pasardhësi 
Lucius
Parardhësi 
Constantius
Roman consul VI–VII
415–416
with Honorius Augustus X
Junius Quartus Palladius
Pasardhësi 
Honorius Augustus XI
Parardhësi 
Honorius Augustus XI
Roman consul VIII
418
with Honorius Augustus XII
Pasardhësi 
Monaxius
Parardhësi 
Monaxius
Roman consul IX
420
with Constantius III
Pasardhësi 
Eustathius
Parardhësi 
Eustathius
Roman consul X
422
with Honorius Augustus XIII
Pasardhësi 
Asclepiodotus
Parardhësi 
Castinus
Roman consul XI
425
with Valentinian Caesar
Iohannes Augustus (only in Rome)
Pasardhësi 
Theodosius Augustus XII
Parardhësi 
Theodosius Augustus XI
Roman consul XII
426
with Valentinian Augustus II
Pasardhësi 
Hierius
Parardhësi 
Florentius
Roman consul XIII
430
with Valentinian Augustus III
Pasardhësi 
Anicius Auchenius Bassus
Parardhësi 
Aetius
Roman consul XIV
433
with Petronius Maximus
Pasardhësi 
Aspar
Parardhësi 
Aspar
Roman consul XV
435
with Valentinian Augustus IV
Pasardhësi 
Anthemius Isidorus
Parardhësi 
Aetius II
Roman consul XVI
438
with Anicius Acilius Glabrio Faustus
Pasardhësi 
Theodosius Augustus XVII
Parardhësi 
Theodosius Augustus XVI
Roman consul
439
with Festus
Pasardhësi 
Valentinian Augustus V
Parardhësi 
Petronius Maximus II
Roman consul XVII
444
with Caecina Decius Aginatius Albinus
Pasardhësi 
Valentinian Augustus VI
 1. ^ Alexander A. Vasiliev (1980). History of the Byzantine Empire, 324–1453, Vol. I. University of Wisconsin Press. p. 66.
 2. ^ PLRE 2, p. 1100
 3. ^ "Theodosius II". Romanempire. Arkivuar nga origjinali më 7 nëntor 2017. {{cite web}}: Mungon ose është bosh parametri |language= (Ndihmë!)
 4. ^ Alireza Shapour Shahbazi, "Byzantine-Iranian relations", Encyclopaedia Iranica, 15 December 1990.
 5. ^ Duncan, Alistair (1974). The noble heritage: Jerusalem and Christianity, a portrait of the Church of the Resurrection. Longman. fq. 28. ISBN 0-582-78039-X. In 438 the Empress Eudocia, wife of Theodosius II, visited Jerusalem. On her return to Constantinople, after donating towards the building of new churches, she was displaced in court circles by her sister-in-law because of her Greek origin. Only one part of her churches remains. {{cite book}}: Mungon ose është bosh parametri |language= (Ndihmë!)
 6. ^ Morgan, Robin (1996). Sisterhood is global: the international women's movement anthology. Feminist Press. fq. 270. ISBN 1-55861-160-6. Greek women also were visible during the Byzantine period. In 421, Emperor Theodosius II married a pagan Athenian woman, Athenais; after baptism she became Eudocia. {{cite book}}: Mungon ose është bosh parametri |language= (Ndihmë!)
 7. ^ Mahler, Helen A. (1952). Empress of Byzantium. Coward-McCann. fq. 106. OCLC 331435. Athenais, daughter of the Athenian scholar, Leontius. Before the wedding she would receive in holy baptism the name of his mother, the exalted Empress Eudoxia but because of Athenais' Greek origin the name would be pronounced Eudocia. {{cite book}}: Mungon ose është bosh parametri |language= (Ndihmë!)
 8. ^ Cheetham, Nicolas (1981). Mediaeval Greece. Yale University Press. fq. 12. ISBN 0-300-10539-8. Immensely proud of her Hellenic ancestry and culture, Eudocia dominated her… {{cite book}}: Mungon ose është bosh parametri |language= (Ndihmë!)
 9. ^ Cuming, G. J.; Baker, Derek; Ecclesiastical History Society (1972). Popular belief and practice: Volume 8 of Studies in church history. CUP Archive. fq. 13. ISBN 0-521-08220-X. Eudocia herself, the daughter of a pagan Athenian philosopher, embraced the new faith in a mood of total acceptance. Very conscious of her Hellenic heritage, as her famous address to the citizens of Antioch showed, {{cite book}}: Mungon ose është bosh parametri |language= (Ndihmë!)
 10. ^ Kelly, "Chapter 1 Rethinking Theodosius," in Kelly (ed.) Theodosius II: Rethinking the Roman Empire in Late Antiquity pp. 2-6
 11. ^ Lee, A. D. (2013). From Rome to Byzantium AD 363 to 565: The Transformation of Ancient Rome Edinburgh: Edinburgh University Press, pp. 97-98
 12. ^ Elton, H, "Imperial politics at the court of Theodosius II," in Cain (ed), The Power of Religion in Late Antiquity: The Power of Religion in Late Antiquity (Aldershot, Ashgate, 2009), 133–142
 13. ^ Harries, J (2013) "Chapter 2 Men Without Women: Theodosius' Consistory and the Business of Government," in Kelly (ed.) Theodosius II: Rethinking the Roman Empire in Late Antiquity pp. 67–89
 14. ^ Watts, E (2013) "Chapter 11 Theodosius II and his legacy in anti-Chalcedonian communal memory," in Kelly (ed.) Theodosius II: Rethinking the Roman Empire in Late Antiquity pp. 269-283
 15. ^ G. Greatrex, The Roman Eastern Frontier and the Persian Wars Part II AD 363-630: A Narrative Sourcebook, Routledge, 2002, p.36
 16. ^ Bury, J.B., History of the Later Roman Empire vol. 1, Dover, New York, 1958, p. 271f
 17. ^ A. A. Vasiliev (1848). "Imperial Porphyry Sarcophagi in Constantinople" (PDF). Dumbarton Oaks Papers. 4: 1, 3–26. doi:10.2307/1291047. JSTOR 1291047. {{cite journal}}: Mungon ose është bosh parametri |language= (Ndihmë!)