Teodosi III

Nga Wikipedia, enciklopedia e lirë
Teodosi III

Theodosius III ose Theodosios III ( Greek) ishte perandor bizantin nga Maji i vitit 715 deri më 25 mars 717. Para se të ngrihej në pushtet dhe të merrte fronin e Perandorisë Bizantine, ai ishte një tagrambledhës në Adramyttium . Në vitin 715, Flota Detare Bizantine dhe trupat e Temës Opsician u rebeluan kundër Perandorit Bizantin Anastasios II ( r . 713–715 ), duke brohoritur Theodosiusin ngurrues si Perandorin Theodosius III. Theodosius udhëhoqi trupat e tij në Chrysopolis dhe pastaj Kostandinopojë, duke pushtuar qytetin në nëntor 715, megjithëse Anastasios nuk do të dorëzohej deri disa muaj më vonë, duke pranuar internimin në manastir në këmbim të sigurisë. Shumë tema refuzuan të njohin ligjshmërinë e Theodosius, duke besuar se ai ishte një kukull e Opsicianëve, veçanërisht e Anadollëve dhe Armenëve nën strategjitë e tyre përkatëse (gjeneralët) Leo Isaaura dhe Artabasdos.

Leo u deklarua perandor në verën e vitit 716 dhe u aleat me Kalifatin Umajad ; Theodosius u aleat me Bullgarët nën Khan Tervel, duke vendosur një kufi të fortë në Traki, duke u dhënë rajonin Zagoria Bullgarëve, si dhe duke përcaktuar pagimin e haraçit për Bullgarët. Leo më pas marshoi trupat e tij në Kostandinopojë, duke pushtuar qytetin e Nikomedisë, duke kapur shumë zyrtarë, përfshirë djalin e Theodosius. Me djalin e tij në robëri, Theodosius mori këshillën e Patriarkut Germanus dhe Senatit Bizantin dhe negocioi me Leon në pranverën e vitit 717, duke rënë dakord të hiqte dorë dhe të njihte Leo si perandor. Leo hyri në Konstandinopojë dhe përfundimisht mori pushtetin më 25 Mars 717, duke lejuar Teodosin dhe djalin e tij të tërhiqeshin në një manastir si murgj. Theodosius u bë peshkop i Efesit dhe vdiq në një moment më pas.

Historia[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Sfondi[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Pasi Kalifati Umajad u spraps në rrethimin e parë arab të Kostandinopojës (674–678), arabët dhe bizantinët përjetuan një periudhë paqeje, [1] me armiqësi të angazhuara përsëri nga perandori bizantin Justinian II ( r . 685–695, 705–711 ), duke rezultuar në një varg fitoresh arabe dhe humbjen e kontrollit mbi Armeninë dhe principatat Kaukaziane për Bizantinët, si dhe një shkelje graduale të tokave kufitare Bizantine. Çdo vit, gjeneralët nga Kalifati do të fillonin sulmet në territorin bizantin, duke pushtuar fortesat dhe qytetet. [2] [3] [1] Pas vitit 712, mbrojtësit e Perandorisë Bizantine filluan të dobësoheshin, sulmet arabe filluan të depërtojnë më thellë në Azinë e Vogël Bizantine dhe përgjigja Bizantine ndaj këtyre sulmeve u bë më e pakët. [3] [1] Suksesi i këtyre sulmeve u dha guximin arabëve, të cilët kishin filluar të përgatiteshin për një sulm të dytë qysh në mbretërimin e halifit al-Walid I ( r . 705–715 ); pas vdekjes së tij, pasardhësi i tij, Sulejman (r. 715–717) vazhdoi planifikimin e fushatës, [4] [5] [6] [1] [7] Sulejmani filloi të mblidhte forcat e tij në fushën e Dabiq, në veri të Alepos, duke ia besuar komandën e këtyre forcave vëllait të tij Maslama ibn Abd al-Malik . [6]

Njëkohësisht me kërcënimin e arabëve, sllavët dhe bullgarët ishin një kërcënim në rritje për kufirin verior të Perandorisë Bizantine, duke kërcënuar kontrollin Bizantin në Ballkan dhe Greqi. [8] Gjatë sundimit të Perandorit Bizantin Philippikos Bardanes ( r . 711–713 ), në 712, Bullgarët nën drejtimin e Khan Tervelit përparuan deri në muret e vetë Kostandinopojës, duke plaçkitur vendin përreth, duke përfshirë vilat dhe pasuritë afër kryeqytetit, ku elitat bizantine shpesh mblidheshin. [9]

Ngritja në fron[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Përgatitjet e Sulejmanit, përfshirë ndërtimin e tij të një flote lufte, u vunë re shpejt nga Perandoria Bizantine. Perandori Anastasios II ( r . 713–715 ) filloi të bënte përgatitjet për t'u mbrojtur nga kjo sulm i ri, duke përfshirë dërgimin e patrikanit dhe prefektit urban, Daniel të Sinopit për të spiunuar arabët, me pretendimin e një ambasade diplomatike, si dhe ngritjen e mbrojtjes së Kostandinopojës, [10] [1] [7] dhe forcimin e Marinës Bizantine . Theophanes shprehet ( AM 6206) se në fillim të vitit 715 Anastas kishte komanduar elementët e flotës detare të mblidheshin në Rodos për të përparuar më pas në Phoenix — zakonisht identifikohet me Finike moderne në Lycia, mund të jetë gjithashtu Fenaket moderne përtej Rodosit, [10] ose ndoshta Fenikia ( Libani modern), i famshëm për pyjet e saj të kedrit. [3] [10] [1] [7] [1] Pikërisht atje Opsikianët kryengritën kundër komandantit të tyre, Gjon Dhjakut, duke e vrarë atë para se të lundronte për në Adramyttium dhe atje e shpallën Theodosius, një mbledhës taksash, si Perandor Theodosius III . [3] [10] [1] [7] Pas kësaj, sipas Theophanes ( AM 6207): [11]

Prandaj ai u vlerësua, kinse pa dashur, si Perandori Theodosius III nga trupat në Adramyttium në Maj të vitit 715. [12] [11] Anastasios udhëhoqi ushtritë e tij në Bitini në Temën Opsician për të shtypur rebelimin, megjithatë, në vend që të mbetej për të luftuar Anastasin, Teodosi në vend të kësaj drejtoi flotën e tij në Chrysopolis, përtej Bosporus nga Kostandinopoja. Nga Chrysopolis, ai nisi një rrethim gjashtë muajsh të gjatë kundër Konstandinopojës, para se mbështetësit brenda qytetit të arrinin t'i hapnin portat, duke e lejuar atë të merrte qytetin në nëntor 715. [12] [3] [10] [7] Anastasios qëndroi në Nikea për disa muaj, para se të pranonte më në fund të hiqte dorë dhe të dilte në pension në një manastir. [12] [3] [10] [7]

Mbretërimi[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Një nga veprimet e para të Theodosius si perandor ishte rivendosja e imazhit të Sinodit të Gjashtë Ekumenik, të cilin Perandori Philippicus Bardanes e kishte hequr, duke fituar epitetin e "ortodoksit" në Liber Pontificalis për këtë veprim. [12] [a] Pranimi i Theodosius, të cilin burimet bizantine e përcjellin si të pavullnetshëm dhe të paaftë, të shikuar si një perandor kukull i Opsians, nuk u njoh si i ligjshëm nga shumë tema të tjera, veçanërisht nga Anatolikët dhe Armenët. nën strategjitë e tyre përkatëse (gjeneralët) Leo Isaurian dhe Artabasdos. [1] [7] Leo e shpalli veten perandor Bizantin në verën e 716, [7] [10] [1] dhe kërkoi mbështetjen e arabëve, të cilët e konsideronin përçarjen bizantine si të favorshme, dhe menduan konfuzionin dhe dobësimin e Perandoria Bizantine do ta bënte më të lehtë marrjen e Kostandinopojës. [6] [1] Theodosius negocioi një traktat me Bullgarin Khan Tervel, me gjasë në mënyrë që të siguronte mbështetjen e tyre kundër një sulmi të afërt arab kundër Perandorisë Bizantine. Traktati fiksoi kufirin midis Perandorisë Bizantine dhe Perandorisë Bullgare në Traki, duke u dhënë rajonin Zagoria Bullgarëve, si dhe përcaktoi pagimin e taksave për Bullgarët, kthimin e të arratisurve dhe disa marrëveshje tregtare. [12]

Leo filloi të marshonte trupat e tij në Kostandinopojë shpejt pasi u deklarua perandor, duke kapur fillimisht Nikomedian, ku gjeti dhe kapi, midis zyrtarëve të tjerë, djalin e Theodosius, dhe më pas marshoi në Chrysopolis. Pasi djali i tij u kap, Teodosi, duke marrë këshillën e Patriarkut Germanus dhe Senatit Bizantin, negocioi me Leon në pranverën e vitit 717, duke rënë dakord të hiqte dorë dhe të njihte Leo si perandor. [12] [7] [3] [10] [1] Leo hyri në Konstandinopojë dhe përfundimisht mori pushtetin më 25 Mars të vitit 717, duke lejuar Teodosin dhe djalin e tij të tërhiqeshin në një manastir si murgj. [7] [3] [10] [1]

The Chronicle of Joshua the Stylite gives a different narrative, stating that:[14]

When the Emperor (Theodosius Constantine) saw a host was marching against him and that his military commander, Leo by name, had negotiated with them, his heart quaked and his hands shook. He resigned the empire, put down the crown and shaved his head. For there is a custom among Roman emperors, if one of them resigns the empire, he shaves his head and stays in his house, having from that time on no entourage. This one acted likewise. Even when Leo, the military commander, sent him a message, saying: "Strengthen yourself and fear not!" he was not persuaded and firmly resigned the empire.

Pas pensionimit në një manastir, Theodosius u bë peshkop i Efesit. [12] Ai vdiq në një moment pasi ai abdikoi, ose ai ose djali i tij janë varrosur në Kishën e Shën Filipit në Efes. [12]

Identiteti[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Graham Sumner, historiani bizantin, sugjeron që Teodosi III mund të jetë i njëjti person me Theodosius, i biri i perandorit Tiberius III ( r . 692–705 ). Ai ishte peshkop i Efesit nga rr. 729, i cili e mbajti këtë pozicion deri në vdekjen e tij, diku pas 24 korrikut 754, dhe ishte një figurë kryesore e Këshillit ikonoklastik të Hierisë në 754. [11] Historianët bizantinë Cyril Mango dhe Roger Scott nuk e shohin këtë teori të mundshme, pasi ajo do të thoshte se Theodosius duhet të kishte jetuar edhe tridhjetë vjet pas abdikimit të tij. [12]

Referencat[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Shënime[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

 

Citimet[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

 

Burimet[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Titujt udhëheqës
Parardhësi 
Anastasios II
Byzantine Emperor
May 715 – 25 March 717
Pasardhësi 
Leo III
 1. ^ a b c d e f g h i j k l m Lilie 1976.
 2. ^ Blankinship 1994.
 3. ^ a b c d e f g h Haldon 1990.
 4. ^ Brooks 1899.
 5. ^ El-Cheikh 2004.
 6. ^ a b c Guilland 1955.
 7. ^ a b c d e f g h i j Treadgold 1997.
 8. ^ Vasiliev 1980.
 9. ^ Ostrogorsky 1957.
 10. ^ a b c d e f g h i Mango & Scott 1997.
 11. ^ a b c Sumner 1976.
 12. ^ a b c d e f g h i Neil 2000.
 13. ^ Ostrogorsky 1957, f. 136.
 14. ^ Harrack 1999.


Gabim referencash: Etiketat <ref> ekzistojnë për një grup të quajtur "lower-alpha", por nuk u gjet etiketa korresponduese <references group="lower-alpha"/>