Jump to content

Terapia e kupave

Nga Wikipedia, enciklopedia e lirë
Pajisjet e terapisë së kupave, Londër, Angli

Terapia e kupave është një formë e mjekësisë alternative në të cilën krijohet një thithje lokale në lëkurë me aplikimin e gotave të nxehta. Praktika e tij ndodh kryesisht në Azi, por edhe në Evropën Lindore, Lindjen e Mesme dhe Amerikën Latine.[1][2]

Praktikuesit përpiqen të përdorin terapi me kupë për një sërë gjendjesh mjekësore, përfshirë ethet, dhimbjet kronike të shpinës, oreksin e dobët, dispepsi, presionin e lartë të gjakut, aknet, dermatitin atopik, psoriazën, aneminë, rehabilitimin e goditjes në tru, kongjestionin e hundës, infertilitetin dhe ngërçet e periudhës menstruale.[1][2] Pavarësisht nga sëmundjet e shumta për të cilat praktikuesit pretendojnë se terapia e kupës është e dobishme, ka prova të pamjaftueshme që ka ndonjë përfitim shëndetësor dhe ka disa rreziqe dëmtimi, veçanërisht nga kupat e lagura dhe kupat e zjarrit. Mavijosja dhe ndryshimi i ngjyrës së lëkurës janë ndër efektet e pafavorshme të kupës dhe ndonjëherë gabohen si abuzim i fëmijëve. Në raste të rralla, prania e këtyre shenjave tek fëmijët ka çuar në veprime juridike kundër prindërve që fëmijët e tyre kishin terapi me kupë.

Llojet e terapisë me kupë mund të klasifikohen duke përdorur katër metoda të dallueshme të kategorizimit. Sistemi i parë i kategorizimit lidhet me "llojet teknike" që përfshijnë: terapi të thatë, të lagësht, masazh dhe goditje me blic. Kategorizimi i dytë lidhet me "fuqinë e llojeve të lidhura me thithjen" duke përfshirë: terapinë e lehtë, të mesme dhe të fortë. Kategorizimi i tretë lidhet me "metodën e llojeve të lidhura me thithjen" duke përfshirë: zjarrin, thithjen manuale dhe terapinë e thithjes elektrike. Kategorizimi i katërt lidhet me "materialet brenda gotave" duke përfshirë: produktet bimore, ujin, ozonin, moksën, gjilpërën dhe terapinë me kapëse magnetike..[3]

Kategori të tjera të kupave u zhvilluan më vonë. E pesta lidhet me zonën e trajtuar duke përfshirë: terapinë e fytyrës, barkut, femrës, mashkullit dhe ortopedisë. E gjashta lidhet me "llojet e tjera të kupave" që përfshijnë kupën sportive dhe ujore.

Origjina e kupës është e paqartë. Mjekësia tradicionale iraniane përdor praktikat e terapisë kupave të lagëta, me besimin se goditja me shaminë mund të eliminojë indin e mbresë dhe spërkatja pa skuqje do të pastronte trupin përmes organeve.[4]

Greqinë e lashtë, Hipokrati përdori kupën për sëmundjet e brendshme dhe problemet strukturore. Metoda u rekomandua shumë nga Muhamedi dhe kështu u praktikua mirë nga shkencëtarët myslimanë të cilët e përpunuan dhe e zhvilluan metodën më tej. Njëra pas tjetrës, kjo metodë në format e saj të shumta u përhap në mjekësi në të gjithë qytetërimet aziatike dhe evropiane. Në Kinë, përdorimi më i hershëm i kupës që është regjistruar është nga alkimisti dhe herbalisti i famshëm Taoist, Ge Hong (281–341 e.r.).[5] Kupa u përmend gjithashtu në librin e Meimonidit mbi shëndetin dhe u përdor brenda komunitetit hebre të Evropës Lindore.[6] William Osler rekomandoi përdorimin e tij për pneumoni dhe mielit akut në fillim të shekullit 20.

Praktika është përdorur në spitalet në Kinë që nga vitet 1950 si një modalitet tradicional i mjekësisë kineze. Që nga viti 2012, kupat ishin më të njohurat në Kinë.

  1. ^ a b Vashi, NA; Patzelt, N; Wirya, S; Maymone, MBC; Zancanaro, P; Kundu, RV (korrik 2018). "Dermatoses caused by cultural practices: Therapeutic cultural practices". Journal of the American Academy of Dermatology (në anglisht). 79 (1): 1–16. doi:10.1016/j.jaad.2017.06.159. PMID 29908818. S2CID 49268995.
  2. ^ a b Lilly, E; Kundu, RV (prill 2012). "Dermatoses secondary to Asian cultural practices". International Journal of Dermatology (në anglisht). 51 (4): 372–379. doi:10.1111/j.1365-4632.2011.05170.x. PMID 22435423. S2CID 32407869.
  3. ^ Shaban, Tamer (2013). Cupping Therapy Encyclopedia (në anglisht). CreateSpace. fq. 29. ISBN 978-1494780517.
  4. ^ Nimrouzi M; Mahbodi A; Jaladat AM; Sadeghfard A; Zarshenas MM (2014). "Hijama in traditional Persian medicine: risks and benefits". J Evid Based Complementary Altern Med (në anglisht). 19 (2): 128–136. doi:10.1177/2156587214524578. PMID 24647093. S2CID 7387100.
  5. ^ Dharmananda, Subhuti. "Cupping". itmonline.org (në anglisht). Institute for Traditional Medicine.
  6. ^ Ingall, Marjorie (2016-08-11). "Everything You Ever Wanted to Know About Cupping – and Some Stuff You Probably Didn't" (në anglisht). Tablet Magazine.