Territoret polake të aneksuara nga Gjermania Naziste

Nga Wikipedia, enciklopedia e lirë
Territoret polake të aneksuara nga Gjermania Naziste
Në ngjyra të errëta, territoret polake të aneksuara nga Gjermania Naziste dhe Bashkimi Sovjetik me Qeverinë e Përgjithshme gjysmë-koloniale në të verdhë të hapur (qendër)

Pas pushtimit të Polonisë në fillim të Luftës së Dytë Botërore, gati një e katërta e tërë territorit të Republikës së Dytë të Polonisë u aneksua nga Gjermania Naziste dhe u vendos direkt nën administrimin civil gjerman. Pjesa tjetër e Polonisë së pushtuar nga nazistët u riemërua si distrikti i qeverisë së përgjithshme . [1] Aneksimi ishte pjesë e ndarjes "së katërt" të Polonisë nga Gjermania Naziste dhe Bashkimi Sovjetik, të përshkruara muaj para pushtimit, në Paktin Molotov-Ribbentrop . [2]

Disa territore më të vogla u përfshinë drejtpërsëdrejti në Gaun e Prusisë Lindore dhe Silesi , ndërsa pjesa më e madhe e tokës ishte përdorur për të krijuar Reichsgaue Danzig-Prusinë Perëndimore dhe Wartheland . Nga ato, Reichsgau Wartheland ishte më i madhi dhe i vetmi që përbëhej vetëm nga territori i aneksuar. [3]

Termi zyrtar i përdorur nga autoritetet naziste për këto zona ishte "territoret e inkorporuara Lindore" ( gjermanisht : Eingegliederte Ostgebiete ). [4] Ata planifikuan një gjermanizim të plotë të territoreve të aneksuara, duke i konsideruar ato pjesë të lebensraumit të tyre. [5] Popullsia hebraike vendase u detyrua të jetonte në geto, dhe u deportua gradualisht në kampet e përqendrimit dhe të shfarosjes , më famëkeqi prej të cilëve, Auschwitz , ndodhej në territorin e aneksuar të Silesinë Lindore të Epërme. Popullata polake lokale duhej të skllavërohej, shfarosej dhe eventualisht të zëvendësohej nga kolonët gjermanë. Elita polake u bë veçanërisht subjekt i vrasjeve masive [6] dhe rreth 780.000 polakë iu nënshtruan dëbimit, ose ndaj Qeverisë së Përgjithshme ose në territoret e Gjermanisë së para Luftës së Dytë Botërore (Altreich). Pjesa tjetër e popullsisë polake ishte e ndarë në mënyrë strikte nga popullsia gjermane dhe i ishte nënshtruar një sërë masash represive. Këto përfshinin punën e detyruar dhe përjashtimin e tyre nga të gjitha aspektet politike dhe shumë aspekte kulturore të shoqërisë. Në të njëjtën kohë, minoritetit lokal gjerman iu dhanë disa privilegje dhe numri i tyre u rrit në mënyrë të vazhdueshme nga vendosja e gjermanëve etnikë , duke përfshirë edhe ata të zhvendosur nga transferimet e popullatës naziste-sovjetike. [7]

Pas ofensivës Vistula-Oder në fillim të vitit 1945, Bashkimi Sovjetik mori kontrollin mbi territoret. Popullata gjermane etnike ose u largua prej Ushtrisë së Kuqe ose u dëbua më vonë dhe territoret u bënë pjesë e Republikës Popullore të Polonisë.

Sfondi[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Tashmë në vjeshtën e vitit 1933, Adolf Hitleri u zbuloi bashkëpunëtorëve të tij më të afërt synimet e tij për të aneksuar Poloninë perëndimore në një Gjermani të Madhe. [8] Pas pushtimit të Polonisë në shtator 1939, Rajhu i Tretë , në tetor aneksoi një sipërfaqe prej 92.500 km² [2] (23.7% [2] e Polonisë së para-luftës ) me një popullsi prej rreth 10.000.000 njerëz (30% [2] e popullatës polake para luftës). [9] [10] Pjesa tjetër e territorit polak u aneksua nga Bashkimi Sovjetik (201,000 km² [2] ose 51,6% [2] të Polonisë së paraluftës sipas Paktit Molotov-Ribbentrop) ose të kthyera në zonën e pushtimit të Qeverisë së Përgjithshme të kontrolluar nga Gjermania (95,500   km² [2] ose 24.5% [2] të Polonisë së para luftës). Një pjesë e vogël e Polonisë së para-luftës (700   km² [2] ) u aneksua nga Sllovakia.

Që nga viti 1935, Gjermania naziste ishte e ndarë në provinca ( Gaue ), e cila kishte zëvendësuar ish shtetet gjermane dhe provincat prusiane. Prej territoreve të aneksuara, disa u bashkangjitën me Gauen e Prusisë Lindore dhe Silesinë (më vonë Silesia e Epërme ), ndërkohë që nga të tjerat u krijuan Reichsgaue Danzig-Prusisë Perëndimore dhe Wartheland. Wartheland ishte i vetmi Gau i përbërë vetëm nga territori i aneksuar, [3] Danzig Prusia-Perëndimore përfshinte edhe ish zonat gjermane dhe ish- qytetin e lirë të Danzigut. Qeveria e Përgjithshme e pushtuar mbeti jashtë Rajhut të Tretë.

Aneksimi shkeli të drejtën ndërkombëtare (në veçanti, Konventën e Hagës IV 1907 ). [11] [12] Zyrtarët nazistë të Gjermanisë diskutuan mbi konventën dhe u përpoqën ta anashkalonin duke shpallur luftën kundër Polonisë përpara aneksimit, i cili sipas pikëpamjes së tyre e bënte konventën të pa aplikueshme. [12]

Administrimi[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Harta e Gjermanisë naziste që tregon nënndarjet e saj administrative, Gaue dhe Reichsgaue dhe zonat e aneksuara në vitin 1944

Më 8 dhe 13 shtator 1939, rrethet ushtarake gjermane "Posen" ( Poznań ), të komanduar nga gjenerali Alfred von Vollard-Bockelberg (de) dhe "Westpreußen" (Prusia Perëndimore), të komanduar nga Walter Heitz, u krijuan në Poloninë e Madhe të pushtuar dhe në Pomerelia, respektivisht. [13] Bazuar në ligjet e 21 majit 1935 dhe 1 qershorit 1938, ushtria gjermane, Wehrmacht , i delegoi pushtetet civile administrative ' Shefave të Administratës Civile ' ( Chefs der Zivilverwaltung, CdZ ). [14] Hitleri emëroi Arthur Greiser që të bëhej CdZ i rrethit ushtarak Posen, dhe Gauleiter e Danzigut Albert Forster të bëhej CdZ i rrethit ushtarak prusian Perëndimor. [13] Më 3 tetor 1939, rrethet ushtarake "Lodz" (Łódź) dhe "Krakau" (Kraków) u krijuan nën komandën e gjeneralëve të mëdhenj Gerd von Rundstedt dhe Wilhelm List dhe Hitleri emëroi Hans Frank dhe Arthur Seyß-Inquart si drejtues civilë, respektivisht. [13] Frank ishte në të njëjtën kohë i emëruar "administratori kryesor suprem" për të gjitha territoret e pushtuara. [13]

Dekreti i aneksimit të Hitlerit, tetor 1939[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Një dekret i lëshuar nga Hitleri më 8 tetor 1939, [15] i mundësuar për aneksimin e zonave perëndimore polake dhe Qytetin e Lirë të Danzig. Një ligj i veçantë përcaktoi përfshirjen e zonës rreth Suwalki ( trekëndëshi Suwalki ). [10] [16]

Arthur Greiser në Poznańin e pushtuar nga gjermanët, 2 tetor 1939

Dy paragrafët e parë të dekretit krijuan "Reichsgau Posen" në Poloninë e Madhe me rajonet qeveritare ( Regierungsbezirk ) Hohensalza, Posen dhe Kalisch, si dhe "Reichsgau Prusia Perëndimore" (gjermanisht: Westpreußen) në Pomereli me rajonet qeveritare Bromberg, Danzig, dhe Marienwerder. [10] Këto rajone qeveritare u emëruan sipas emrave të gjuhës gjermane të qyteteve kryesore të tyre: Hohensalza (Inowrocław), Posen (Poznań), Kalisch (Kalisz), Bromberg (Bydgoszcz), Danzig ( Gdańsk ) dhe Marienwerder (Kwidzyn). Territoret e aneksuara ishin dy herë më të mëdha se sa ish pushtimet prusiane në ndarjet e Polonisë , gjithashtu përmbanin dy herë më shumë njerëz. Krahasuar me 1914, kufiri i Rajhut u zgjerua në lindje me rreth 150-200 km mesatarisht. [17] Përkundër këtij fakti, Gjermania përdori propagandën e vjetër prusiane për krijimin e një "muri të gjallë gjerman" në territoret polake. [3] Më 29 janar 1940, Reichsgau Posen u riemërua "Reichsgau Wartheland" (Warthegau). [10] Reichsgau Prusia perëndimore u quajt "Reichsgau Danzig-Prusia Perëndimore".

Zonat e aneksuara të mbetura nuk u bënë provinca të ndara, por përfshiheshin në provincat ekzistuese të Prusisë Lindore dhe Silesisë së Epërme për § 4 të dekretit të Hitlerit. [10] Arthur Greiser u bë Gauleiter i Reichsgau Posen dhe Albert Forster i Reichsgau Prusisë Perëndimore. [10]

Pas Operacionit Barbarossa të qershorit 1941[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Pas sulmit gjerman ndaj Bashkimit Sovjetik në qershor 1941, rrethi i Białystok , i cili përfshinte qarqet Białystok , Bielsk Podlaski , Grajewo , Lome , Sokółka , Volkovysk dhe Grodno, ishte bashkangjitur (jo inkorporuar) në Prusinë Lindore. [18] [19] Territoret e tjera polake, së pari të aneksuara nga Bashkimi Sovjetik dhe më pas nga Gjermania, u inkorporuan në Reichskommissariat Ostland (në veri), Reichskommissariat Ukraine (në jug) dhe Qeveria e Përgjithshme ( Distrikt Galizien në pjesën më jugore).

Shtyrja e planifikuar e planeve të aneksimit[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Qeveria naziste synonte të vazhdonte përfshirjen e territorit polak të para-luftës në Rajhun e Tretë. Rajoni i Qeverisë së Përgjithshme i Polonisë së pushtuar, tashmë nën kontrollin e plotë gjerman, është parë thjesht si një formë e përkohshme e qeverisjes, përpara integrimit të plotë të rajonit në Rajhun e Madh të Gjermanisë (Grossdeutsches Reich). [20] Burokratët gjermanë diskutuan më pas propozime të ndryshme për copëtimin e territoreve të mbetura.

Hans Frank mbështeti transformimin e disa ose të gjithë krahinës së tij në një " Vandalengau ", në nder të fiseve Vandale Gjermanike Lindore të cilët në lashtësi kishin banuar në pellgun e lumit Vistula para dyndjeve barbare. [20] Në fund të 1939-s, një komision prej gjashtëmbëdhjetë burrash ishte gjithashtu aktiv për të përshkruar kufijtë e një Reichsgau Beskidenland të projektuar (të quajtur sipas vargmalit malor Beskid ), i cili do të përfshinte zonat që shtrihen në perëndim të Krakovës deri në lumin San në lindje të saj. [21]

Sekretari i Partisë Naziste Martin Bormann nga ana tjetër propozoi që Qeveria e Përgjithshme në të ardhmen e afërt të shndërrohej në 3-5 Reichsgaue ose Reichsobergaue, duke përfshirë edhe rrethin e Galicisë. [22] [23] Duke i lënë diskutime të tilla të hapura për përfundimin e luftës, Hitleri asnjëherë nuk miratoi ose zbatoi zyrtarisht asnjë nga këto sugjerime, duke ruajtur status quo-në e përdorimit të zonave si rezervuarë pune. [22]

Ndarjet administrative[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Njësitë e reja administrative të Gjermanisë Naziste Njësitë administrative të vjetra polake
Reichsgau / Gau
(provincë)
Regierungsbezirk
(rajon i qeverisë)
Polake Voivodeship /
(provincë)
Qarqet
Reichsgau Wartheland
(Warthegau)
fillimisht Reichsgau Posen [24]
Regierungsbezirk Posen
Reg. Bez. Hohensalza
Reg. Bez. Litzmannstadt 5
Poznań Voiv. të gjitha qarqet
Łódź Voiv. shumica e qarqeve
Pomeranez Voiv. pesë qarqe
Varshavë Voiv. nje qark
Reichsgau Danzig-Prusia Perëndimore 1
(Danzig-Westpreußen)
fillimisht Reichsgau Prusia Perëndimore
Reg. Bez. Bromberg
Reg. Bez. Danzig 1
Reg. Bez. Marienwerder 1
Pomerania e Madhe Voiv. shumica e qarqeve
Qyteti i lirë i Danzigut
Prusia Lindore 1
(Ostpreußen)
pjesa më jugore 2
[./https://en.wikipedia.org/wiki/Regierungsbezirk_Zichenau Reg.Bez. Zichenau]

[./https://en.wikipedia.org/wiki/Regierungsbezirk_Gumbinnen Reg.Bez. Gumbinnen]

Varshavë Voiv. Ciechanów, Działdowo, Maków, Mława,
Płock, Płońsk, Przasnysz, Sierpc;
pjesët e Łomża, Ostrołęka, Pułtusk,
Sochaczew, Varshavë
Białystok Voiv. Suwałki dhe një pjesë e Augustów
Bezirk Białystok
(bashkangjitur në vitin 1941) 6
Białystok Voiv. Białystok, Bielsk Podlaski , Grajewo, Lome,
Sokółka, Volkovysk, Grodno
(Epërme) Silesia 1; 3
(Oberschlesien)
pjesa më lindore 4
Regierungsbezirk Kattowitz
Reg. Bez. Oppeln 1
Silesian Voiv.
Kielce Voiv. Będzin, Olkusz, Sosnowiec, Zawiercie
Kraków Voiv. Chrzanów, Oświęcim, Żywiec [25]
1 Gau ose Regierungsbezirk përbëhej vetëm pjesërisht nga territori i aneksuar

2 pjesët e aneksuara gjithashtu referohen si "Prusia Juglindore" (gjermanisht: Südostpreußen) 3 Gau Silesia Epërme u krijua në vitin 1941, para se të ishte pjesë e Gau Silesia 4 pjesët e aneksuara gjithashtu referohen si "Silesia e Epërme e Lindore" (gjermanisht: Ostoberschlesien) 5 i emëruar pas kryeqytetit, polonisht: Łódź. Kjo zonë u bashkua në Warthegau më 9 nëntor 1939; [26] më 12 prill 1940 emri i Lodz ishte dhënë Litzmannstadt , kështu që emri i Regierungsbezirk u ndryshua në përputhje me rrethanat. [26] 6 të papërfshira, por të administruara nga Gau Prusia Lindore, e bashkangjitur pas pushtimit nazist të Gjermanisë të Bashkimit Sovjetik, 1941

Demografia[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Para pushtimit nazist në shtator 1939 dhe aneksimit të mëvonshëm në tetor, territoret mbajtën deri në 10,568,000 njerëz ose rreth 30% të popullsisë së Polonisë para 1939. [10] [24] Për shkak të fluturimeve, humbjeve të luftës, migracionit natyror dhe mungesës së të dhënave bashkëkohore të besueshme, të dhënat demografike sidomos pranë zonave kufitare vetëm mund të hamendësohen ose përafrohen. [27]

Të dhënat e zonës dhe të popullsisë në vitin 1939 për Gaue naziste që përfshinin territore të aneksuara të Polonisë1
Gau / Reichsgau Prusia Lindore Reichsgau Danzig / Prusia Perëndimore Reichsgau Wartheland Provinca e Silesisë Totali i të katër provincave Vetëm pjesë të aneksuara të këtyre provincave
Zona (km2) 52099 km2 25705 km2 40309 km2 46908 km2 165021 km2 86295 km2
Popullsia totale 3,113,000 2,156,000 4,203,000 7,258,000 16,729,000 9,082,000
Persona për km 2 61 për km2 84 për km2 104 për km2 155 për km2 101 për km2 105 për km2
etniciteti Total % Total % Total % Total % Total % Total %
gjermanët 2,004,768 71% 817,474 38% 309,002 7% 3,813,930 66% 8,145,174 49% 597,784 7%
çifutët 79,198 3% 23,302 1% 322,947 8% 123,202 2% 548,649 3% 494,913 5%
polakët 810,834 26% 1,310,099 61% 3,558,489 85% 2,184,329 30% 7,863,751 47% 7,817,377 86%
tjetër 17,773 ?  % 4,666 ?  % 11,984 ?  % 136,578 ?  % 171,001 ?  % 171,001 ?  %
1 Vlerësimet sipas Zyrës Gjermane të Politikave Raciale të Gjermanisë naziste , më 25 nëntor 1939. [28] [burim jo i besueshëm?]

Heinemann (2003) jep numra të njëjtë për Reichsgau Danzig-Prusia Perëndimore [29] dhe Warthegau. [30] Për Silesinë e Epërme Lindore, Heinemann jep numra bazuar në censusin nazist të dhjetorit 1939, që pretendonte se ishin 2.43 milionë njerëz, prej të cilëve ~ 1.08 milionë ishin gjermanë etnikë , ~ 930.000 polakë dhe ~ 90.000 hebrenj . [31] Heinemann dhe Encyclopaedia Judaica gjithashtu japin një vlerësim më të lartë në lidhje me popullsinë hebraike , numrin e të cilëve ata e vënë në mes të 560.000 dhe 586.628 njerëz. [32] [33] Eberhardt (2006) konfirmon numrin e dhënë nga Byroja për Politikën racore duke thënë se rreth 600,000 njerëz ishin gjermanë. [34]

"Shfarosja Masive e Çifutëve në Poloninë e pushtuar nga gjermanët", nga qeveria polake në mërgim drejtuar aleatëve të kohës së luftës të Kombeve të Bashkuara, më 1942

Prof. Stanisław Waszak ( pl ) i Universitetit të Poznańit përmendi disa vlerësime të ndryshme; botuar së pari në 1947:

Popullsia e përgjithshme e vitit 1939 e Gaueve naziste gjermane duke përfshirë territoret e aneksuara 1
Gau Popullsia totale polakët gjermanët çifutët ukrainasit Të tjerët
Wartheland 4,933,600 4,220,200 324,600 384,500 - 4,300
Silesia e Epërme 2,632,630 2,404,670 98,204 124,877 1,202 3,677
Danzig-Prusia Perëndimore 1,571,215 1,393,717 158,377 14,458 1,648 3,020
Prusia Lindore (pjesa e shtuar pas fillimit të Luftës së Dytë Botërore) 1,001,560 886,061 18,400 79,098 80,099 9,902
Total 10,139,005 8,904,648 599,576 602,953 10,949 20,899
1 Rishikimi Perëndimor , Numër suplement për jashtë vendit, korrik dhe gusht 1947, faqe 49; vlerësimet e vitit 1947 siç u përmendën nga Stanisław Waszak, pamja demografike e pushtimit gjerman (1970). [27]

dhënat e regjistrimit u hartuan nga Gjermania Naziste në Danzig-Prusia Perëndimore më 3 dhjetor [35] dhe në Warthegau dhe Silesinë e Epërme më 17 dhjetor. [36] Një numër i polakësh u përpoqën të paraqesin veten si gjermanë (Volksdeutsche) duke shpresuar për të shmangur mizoritë anti-polake [37], ose janë klasifikuar si gjermanë për të përmbushur kuotat. [38]

Planet e Gjermanizimit[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Më 7 tetor 1939, Hitleri emëroi Heinrich Himmler si komisionerin e tij të vendosjeve, përgjegjës për të gjitha masat e zhvendosjes në Altreich dhe territoret e aneksuara, si dhe shkëmbimet e popullatës naziste-sovjetike. [39] Për zyrën e tij të re, Himmler zgjodhi titullin Reichskommissar für die Festigung deutschen Volkstums ("Komisioneri i Reich për forcimin e Gjermanizmit", RKF). [40] Stafi i RKF ( Stabshauptamt RKF ) përmes Hauptamt Volksdeutsche Mittelstelle (VOMI) dhe 'Departamenti kryesor i Racave dhe Vendosjeve' ( Rasse- und Siedlungs-Hauptamt , RuSHA ) e SS-së planifikoi dhe ekzekutoi procesin e zhvendosjes dhe shfarosjes gjatë luftës në territoret e aneksuara. [41] Në tetor të vitit 1939, Himmler urdhëroi dëbimin e menjëhershëm të të gjithë hebrenjve nga territoret e aneksuara, të gjithë "Polakët e Mbretërisë së Polonisë" nga Reichsgau Danzig-Prusia Perëndimore dhe të gjithë "armiqtë e Reichut" nga Warthegau, Prusia Juglindore dhe Silesia e Epërme Lindore. [41] Termi "armiqtë Reich" u aplikua për të gjithë polakët me arsim të lartë, të angazhuar në kohën para luftës në organizata patriotike ose iniciativa dhe në përgjithësi ata që manifestuan patriotizmin polak. Ata të dëbuar duhej të dëboheshin në Qeverinë e Përgjithshme. [41]

Foto nga Łódź pushtuar prej nazistëve vetëm pas riemërimit të saj si "Litzmannstadt" (1940). Një tabelë që njofton një emër të ri për qytetin.

Kjo direktivë u zëvendësua nga një tjetër direktivë e RKF e fillimit të 1940, [41] duke urdhëruar dëbimin e menjëhershëm të hebrenjve të mbetur dhe zëvendësimin e 3.4 milionë polakëve me kolonë gjermanë në planin afat-gjatë. [33] Ky skenar i RKF parashikoi, si hap të parë, vendosjen e 100,000 familjeve gjermane brenda tre viteve të ardhshme. Në këtë fazë të hershme, planifikuesit besonin se kolonët do të zhvendoseshin nga Altreich. [33] "Polakët me vlerë racore " duhej të përjashtoheshin nga deportimi dhe gjermanët etnikë me "vlerë racore" duhej të vendoseshin gjithashtu. [42] Himmler tha se donte të "krijonte një krahinë bjonde këtu". [43] Përgjegjës për "vlerësimin racial" ishin 'Byroja Qendrore për Imigracionin' ( Einwandererzentralstelle , EWZ) dhe 'Byroja Qendrore për Zhvendosjen' ( Umwandererzentralstelle , UWZ) të SS 'RuSHA. [42] Territoret e aneksuara duhej të gjermanizoheshin në zonat rurale brenda 5 viteve dhe në zonat urbane brenda 10 viteve, [44] Qeveria e Përgjithshme në 15 vjet [45].

Në praktikë, zhvendosja e popullsisë në kohën e luftës në territoret e aneksuara nuk mori madhësinë e planifikuar, qoftë në lidhje me numrin e polakëve të dëbuar dhe gjermanëve të rivendosur, ose në lidhje me origjinën e gjermanëve të vendosur që ishte Bashkimi Sovjetik. [46] Planet për një rivendosje të gjermanëve nga Rajhu i Tretë u mbështetën në Planin e Përgjithshëm për Lindjen, por u shtynë pas luftës. [46] Ky plan parashikoi eliminimin e të gjithë hebrenjve dhe, në afat të gjatë, dëbimin e fillimisht 31 milionë, më vonë 51 milionë sllavëve në Siberi nga një zonë e madhe e caktuar për kolonizim gjerman. [47] Heqja e polakëve përbëhej nga veprime të tilla si spastrimi etnik , ekzekutimet masive, uria e orgnanizuar dhe çrrënjosja e grupeve kombëtare duke i shpërndarë ata në xhepa të izoluar për punë. [48] Rreth 350,000 gjermanë etnikë u vendosën në Poloni, pasi propaganda naziste i bindi ata të largohen nga shtetet balltike para pushtimit sovjetik, [49] dhe iu nënshtruan Gjermanizimit.

Përveç kësaj, kolonët e tjerë gjermanë, si holandezët, danezët dhe suedezët, ishin parashikuar të kolonizonin këto toka. Një koloni e vogël artizanale holandeze tashmë ishte themeluar në Poznań në vitin 1941. [50]

Dëbimi dhe gjenocidi i polakëve dhe hebrenjve[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Dëbimi i civilëve polakë , vjeshtë 1939

Popullsia hebraike dhe polake iu nënshtrua vrasjeve masive dhe dëbimeve gjatë pushtimit të shtatorit , duke shkaktuar arratisje masive. [24] [32] Popullsia hebraike duhej të zhvendosej, por kur kjo ishte e pamundur atëherë shfarosej. [51] Kampet e përqëndrimit të nazistëve dhe kampet e shfarosjes u krijuan në territoret e aneksuara përfshirë Auschwitz (që përbëhej nga disa nënkampe), Chelmno (Kulmhof) , Potulice (Potulitz) dhe Soldau .

Sipas Heinemann, rreth 780,000 polakë etnikë në territoret e aneksuara humbën shtëpitë e tyre midis viteve 1939 dhe 1944. [52] Prej tyre, së paku 250,000 u dëbuan në Qeverinë e Përgjithshme, 310,000 u zhvendosën ose u detyruan të hyjnë në kampet e Polenlager brenda Gau-it përkatës dhe të tjerët u nënshtruan me punë të detyruar ose brenda territoreve të aneksuara ose në pjesën tjetër. Heinemann thotë se sipas Madajczyk, 987,217 njerëz u zhvendosën në territoret e aneksuara dhe rajonin Zamość, duke përfshirë hebrenjtë. [52] Njerëzit arrestoheshin ndonjëherë nga rruga në të ashtuquajturën łapanki.

Heinemann thotë gjithashtu se 110.000 hebrenj të tjerë u dëbuan në Qeverinë e Përgjithshme. [52] Një tjetër pjesë me më shumë se 400.000 hebrenj më vonë u dëbuan në kampet e përqendrimit të Auschwitz, Treblinka ose Chelmno (Kulmhof), [53] dhe mijëra kishin vdekur në geto . [53] Nga hebrenjtë e deportuar, më shumë se 300,000 ishin nga Warthegau , 2,000 nga Reichsgau Danzig-Prusia Perëndimore , 85,000 nga Silesia e Epërme Lindore , 30,000 nga distrikti Zichenau dhe 200,000 nga rrethi Białystok të dyja në Prusinë Juglindore. [53]

Eberhardt citon numrat e siguruar nga Jastrzębski, në 1968, i cili thotë se sipas dokumenteve të RKF, 365,000 njerëz u deportuan midis 1939 dhe 1944. [54] Jastrzębski vëren se duke shtuar numrat e marrë nga dokumentet e autoriteteve lokale jepet një total më i lartë prej 414,820 të deportuarish, dhe vlerëson një total prej rreth 450,000 duke përfshirë dëbimet e paplanifikuara dhe të padokumentuara. [54] Eberhardt vë në dukje se përveç këtyre numrave, shumë ishin arratisur dhe përmend numrat e siguruar nga Czesław Łuczak (1979), i cili vlerëson se midis 918,000 dhe 928,000 janë dëbuar nga territoret e aneksuara midis viteve 1939 dhe 1944. [54] Një vlerësim i ngjashëm (923,000) është dhënë gjithashtu nga Instituti i Përkujtimeve Kombëtare . [55]

Getoizimi i hebrenjve, Litzmannstadt 1941

Heinemann dhe Łuczak siç citohen nga Eberhardt detajojnë dëbimet si më poshtë: 81,000 shtylla u zhvendosën nga shtëpitë e tyre në Silesinë e Epërme Lindore, [31] [54] 22,000 prej të cilëve u dëbuan në Qeverinë e Përgjithshme. [31] Ata u zëvendësuan me 38,000 gjermanë etnikë kryesisht nga Bukovina. [31] Nga zonat Zichenau dhe Suwałki të Prusisë Juglindore , 25,000 [29] deri 28,000 [54] polakë u "evakuuan", një shtesë prej 25,000 [54] deri në 28,000 [29] nga zona e Bialystock u bashkangjitën në vitin 1941. Në Reichsgau Danzig-Prusia Perëndimore, 123,000 [29] deri në 124,000 [54] u zhvendosën deri në fund të vitit 1942, 53,000 prej të cilëve u dëbuan në Qeverinë e Përgjithshme, [29] të tjerët u çuan në kampe ku u vlerësuan "racorisht" . [29] Në Warthegau, 630,000 u zhvendosën midis viteve 1939 dhe 1944. [54] [56] Përveç kësaj, Łuczak vlerëson se midis 30,000 dhe 40,000 ishin subjekt i dëbimeve "të egra" kryesisht në Pomereli. [54]

Polakët për t'u deportuar në Qeverinë e Përgjithshme u vendosën së pari në kampe ku ata i nënshtroheshin vlerësimit racial ( Durchschleusung ) nga UWZ e ngjashme me Durchschleusung të gjermanëve etnik (shih më poshtë). [57] Ata që konsideroheshin "të aftë për të ri- gjermanizim " ( wiedereindeutschungsfähig ) nuk u dëbuan në Qeverinë e Përgjithshme, por në Altreich. [57] Ata që i rezistuan gjermanizimit duhej të futeshin në kampe përqendrimi ose të ekzekutoheshin; fëmijët e tyre mund të merreshin për gjermanizim dhe birësim. [58] Një total prej 1.5 milion njerëz u dëbuan ose deportuan, përfshirë ata që u deportuan për punë skllavërore në Gjermani ose kampet e përqendrimit dhe shfarosjes . [59] Eberhardt thotë se gjithsej 1.053 milionë njerëz u deportuan për punë të detyruar nga territoret e aneksuara. [60]

Kolonizimi dhe vendosjet gjermane[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Gjatë gjithë luftës, territoret e aneksuara polake iu nënshtruan kolonizimit gjerman. Qëllimi i Gjermanisë ishte asimilimi i territoreve politikisht, kulturalisht, socialisht dhe ekonomikisht në Rajhun Gjerman. Sipas Esch, për shkak të mungesës së kolonëve nga Altreich, kolonistët ishin kryesisht gjermanët etnikë nga zonat e Lindjes së mëtejshme. [46][61] Këta gjermanë etnikë u zhvendosën gjatë aksionit të kolonizimit " Heim ins Reich " në shtëpitë nga të cilat polakët ishin dëbuar, shpesh herë kaq keq saqë gjetën ushqime gjysmë të ngrëna në tryeza dhe shtretër të parregulluar ku fëmijët e vegjël kishin fjetur në kohën e dëbimit. [62] Anëtarët e rinisë së Hitlerit dhe të Lidhjes së vajzave gjermane u caktuan të mbikëqyrnin dëbime të tilla për të siguruar që polakët të lënë pas shumicën e sendeve të tyre për përdorimin e kolonëve. [63]

Eberhardt citon vlerësimet për fluksin etnik gjerman të ofruar nga Szobak, Łuczak, dhe një raport kolektiv, duke filluar nga 404,612 (Szobak) në 631,500 (Łuczak). [64] Anna Bramwell thotë se 591,000 gjermanë etnikë u vendosën në territoret e aneksuara [61] dhe detajon zonat e origjinës së kolonëve si vijon: 93,000 [61] ishin nga Besarabia, 21.000 [61] nga Dobruxha, 98.000 [61] nga Bukovina , 68,000 [61] nga Vinija, 58,000 [61] nga Galicia, 130,000 [61] nga shtetet baltike, 38,000 [61] nga Polonia lindore, 72,000 [61] nga Sudetenland dhe 13,000 [61] nga Sllovenia . [61]

Përveç kësaj, rreth 400,000 zyrtarë gjermanë, staf teknik dhe nëpunës u dërguan në ato zona për t'i administruar ato, sipas "Atlas Ziem Polski" duke përmendur një botim të përbashkët akademik polak-gjerman mbi aspektin e ndryshimeve të popullsisë gjatë luftës [65] Eberhardt vlerëson se fluksi i mbërritjes nga Altreich ishte rreth 500,000 njerëz. [66]

Arthur Greiser duke mirëpritur të një miliontin Volksdeutscher të zhvendosur gjatë aksionit " Heim ins Reich " nga Europa Lindore në Poloninë e pushtuar - mars 1944

Duiker dhe Spielvogel vërejnë se deri në dy milionë gjermanë u vendosën në Poloninë e para-luftës deri në vitin 1942. [67] Eberhardt jep gjithsej dy milionë gjermanë të pranishëm në zonën e Polonisë së para-luftës në fund të luftës, prej të cilëve 1.3 milion u shpërngulën gjatë luftës, duke iu shtuar një popullsie të para-luftës prej 700,000 personash. [66]

Numri i kolonistëve gjermanë të vendosur sipas Piotr Eberhardt [68]
Zona Numri i kolonistëve %
Warthegau 536,951 85.1%
Reichsgau Danzig-Prusia Perëndimore 50,204 7.9%
Silesia e Epërme Lindore 36,870 5.8%
Regierungsbezirk Zichenau 7,460 1.2%

Rritja e popullsisë gjermane ishte më e dukshme në qytete: në Poznań, popullsia gjermane u rrit nga ~ 6,000 në 1939 në 93,589 në vitin 1944; në Łódź , nga ~ 60,000 në 140,721; dhe në Inowrocław , nga 956 në 10,713. [69] Në Warthegau , ku shumica e gjermanëve u vendosën, pjesa e popullsisë gjermane u rrit nga 6.6% në 1939 në 21.2% në vitin 1943. [70]

Një zyrtar nazist cakton një shtëpi polake në Warthegau për kolonët gjermanë të Baltikut

Vetëm ata gjermanë që konsideroheshin "racërisht të vlefshëm" u lejuan të vendoseshin. Njerëzit u vlerësuan dhe u klasifikuan në procesin e Durchschleusung në të cilën ata u caktuan në kategoritë RuS I ("më të vlefshmit") në IV ("jo të vlefshëm"). [71] Vetëm RuS I deri në III u lejuan të vendoseshin, ata që e gjetën veten në RuSIV ose klasifikoheshin si raste "A" dhe silleshin në Altreich për "punë jo të vetëpërcaktuar dhe riedukim", ose klasifikohen si "S" të cilët u dërguan përsëri në vendet e tyre origjinale të Europës Lindore ose u "evakuuan" në Qeverinë e Përgjithshme. [72] Fillimisht, njerëzit e klasifikuar si RuS III duhej të dëboheshin në Altreich për punë të detyruar, por që nga janari 1940 u lejuan të vendoseshin në ferma më të vogla (20 hektar në krahasim me 50 hektar për RuS I dhe II). [72] Ky ndryshim u bazua në një urdhër personal nga Himmler dhe çoi në një kategorizim më kufizues nga zyrtarët klasifikues. [72] Rreth një milion gjermanë etnikë i ishin nënshtruar Durchschleusung deri në fund të vitit 1944. [73] RuS I dhe II u caktuan në mes të 60% dhe 70% të gjermanëve baltikë dhe 44% të gjermanëve voljinë , ndërsa shumë gjermanë etnikë nga Bashkimi Sovjetik u vendosën në kategoritë më të ulëta. [74]

Ndarja etnike[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Paralajmërim gjerman në Poloninë e pushtuar 1939 - "Nuk ka hyrje për polakët!"
Ushtarët e Wehrmacht heqin tabelat polake në Gdynia , të riemëruar Gotenhafen , shtator 1939.

Ndarja e gjermanëve dhe polakëve u arrit nga një varg masash që kufizonin ndërveprimin e tyre shoqëror.

Łuczak e përshkroi ndarjen:

"Qasja në një shumëllojshmëri të kinemave, teatrove, muzeumeve, hoteleve, kafeneve, restoranteve, parqeve, terreneve sportive, [3] transport publik si klasi i parë ose i dytë i departamenteve të trenave, dushe publike, plazhe, telefonat publike [3] dhe bankat publike iu lejua vetëm gjermanëve, ndërkohë që u ndaluan me ligj për polakët dhe hebrenjtë. [3] Polakëve nuk u lejohej të merrnin pjesë në masat masat gjermane. [3] Të ishe i pranishëm në aktivitete kulturore ose ngjarje për jo-gjermanët ishte e dënueshme, për shembull në Poznan, katër gra të reja polake që morën pjesë në opera u dënuan nga gjykata gjermane për 4 muaj në kamp të punës penal [3] . Ligjet e tjera bënë të detyrueshme për polakët që të hapnin rrugën për gjermanët në çdo rast në trotuare, dhe të gjithë polakët do t'i përkuleshin gjermanëve si formë përshëndetjeje. [3] Përkrahja për politikat naziste ishte e lartë në mesin e pakicës gjermane në territoret e aneksuara [3] Megjithatë, si pjesë e politikave të tyre racore, zyrtarët gjermanë ndalonin kontakte miqësore ose mbështetëse nga gjermanët ndaj polakëve dhe hebrenjve, ato u trajtuan me shpejtësi dhe ashpër nga autoritetet me burgim në kampet e përqendrimit, konfiskim të pronës ose dënim me vdekje. [3] Pasi dekretet polake hynë në fuqi, marrëdhëniet seksuale mes gjermanëve dhe polakëve u ndaluan si Rassenschande (ndotje e racës), një grua polake e kapur në një marrëdhënie me një burrë gjerman arrestohej dhe në disa raste çohej me detyrim në një bordello. " [3]

Gjermania naziste i konsideronte polakët si nën-njerëzorë, dhe këto pikëpamje u përhapën në media. Për shembull, në tetor të vitit 1939, u lëshua propaganda naziste që udhëzonte gjermanët të shihnin polakët, hebrenjtë dhe ciganët si subhumanë. [75] Herë pas here, në vende publike u shkruan tabela: "Hyrja është e ndaluar për polakët, çifutët dhe qentë". [76] Kur gjermanët donin të heshtnin polakët dhe çifutët, ata përdorën shprehje të tilla, si "ndalohet lehja" ose "mbyllni nofullat". [77]

Një pjesë e popullsisë u klasifikua si Volksdeutsche , kryesisht pakicë etnike gjermane. Disa polakë u klasifikuan si të mirë, ose me vullnetin e tyre të lirë ose me forcë, që përfshinte kërcënime me vdekje.

Shtypja kundër popullsisë polake dhe hebraike[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Për shkak se Gjermania naziste parashikoi një gjermanizim të plotë të territoreve të aneksuara, masat atje ndryshonin nga ato të zbatuara në Qeverinë e Përgjithshme. Gjermanët dhe polakët dhe hebrenjtë e mbetur ishin të ndarë në mënyrë strikte. Në rastin e hebrenjve, kjo u arrit me getoizim .

Administrata gjermane klasifikoi njerëz në bazë të kritereve politike dhe racore me polakët dhe çifutët që konsideroheshin " untermenschen " ( nënhumanë ) në krahasim me gjermanët të cilët sipas ideologjisë racore naziste ishin " herrenvolk " ubermenschen (race superiore). Ky klasifikim kishte jo vetëm kuptimin ideologjik, por shprehej në të gjitha aspektet e jetës praktike të përditshme dhe trajtimit të popullsisë. [3] Tre synime kryesore u formuluan nga autoritetet gjermane në lidhje me popullsinë polake: Çrrënjosjen graduale biologjike të kombit polak, dëbimin jashtë zonave të aneksuara dhe përdorimin e polakëve si krah pune të detyruar dhe ndryshimin e polakëve të mbetur në punëtorë të bindur e të ulët nëpërmjet mënyrave drakoniane. [3]

Diskriminimi ekonomik[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Shumë ndërtesa dhe ndërmarrje në pronësi polake u konfiskuan dhe të gjithë bizhuteritë , mobiljet , paratë, veshjet i nënshtroheshin konfiskimit me forcë. [3] Të gjitha pozicionet ekzekutive të cilat më parë ishin të zëna nga polakët dhe hebrenjtë iu dhanë gjermanëve. [3] Polakëve u ishte ndaluar të zotëronin ndërmarrjet rurale dhe industriale, firmat e transportit, firmat e ndërtimit, punëtoritë. Nazistët morën dhjetëra mijëra ndërmarrje polake, nga firma të mëdha industriale në dyqane të vogla, pa pagesë për pronarët. Taksat më të larta dhe kontributet e detyrueshme u imponuan në popullsinë polake. Punëtorët polakë u hoqën nga çdo e drejtë për pushime ose për largim nga puna. Pagesa për orët jashtë orarit të punës u shfuqizua në përgjithësi, vetëm pas punës 61 orë në javë polakët lejoheshin të merrnin një kompensim më të lartë prej 10% në pagë (gjermanët paguheshin 100%). Të gjithë punonjësve polakë u është dhënë paga më e ulët e mundshme për punën e tyre. [3] Në përgjithësi politika gjermane ishte të krijonte skllevër të arsimuar pak nga polakët për punë themelore. [3]

Puna skllavërore[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Ndërsa në Qeverinë e Përgjithshme të gjithë polakët nga mosha 14 deri në 65 vjeç iu nënshtruan punës së detyruar në emër të shtetit nazist gjerman, në territoret e aneksuara fëmijët duhej të punonin nga mosha 9 vjeçare (dhe në zonat rurale nga mosha 7-8 vjeçare) Përveç kësaj, detyra për të kryer punë skllavërore për gjermanët u shtri deri në moshën 70 vjeç për burrat në territoret e aneksuara. [77] Një rrjet i posteve mbikëqyrëse të mbledhjes së fuqisë punëtore u krijua nga autoritetet gjermane që koordinuan punën e detyruar së bashku me njësitë e policisë gjermane. [9]

Reduktimi i rritjes biologjike të popullsisë polake[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Për të reduktuar rritjen biologjike të popullit polak, u fut një ndalim i pjesshëm i martesës; Gratë polake u lejuan të martoheshin vetëm në moshën 25 vjeçare dhe meshkujt në moshën 28 vjeçare. [77] Çiftet e martuara u ndanë kur iu nënshtruan punës së detyruar në Gjermani , dhe marrja e kalorive u ul për polakët. Orari i punës së detyruar për të dy prindërit shpesh nënkuptonte që një fëmijë apo foshnjë ishte lënë pa kujdes dhe incidentet dhe vdekjet e foshnjave u rritën. [77] Furnizimi i produkteve të qumështit dhe yndyrës për fëmijët polakë ishte vetëm një e pesta e asaj për fëmijët gjermanë. [77] Po ashtu, dimri solli shumë vdekje, pasi gjermanët i kufizonin furnizimet e disponueshme për ngrohje në 1/4 e asaj që ishte në dispozicion për gjermanët. [77] U fut një ndalim i rreptë për grumbullimin e qymyrit të lënë nga kamionët dhe vagonave furnizues në rrugë nga jo-gjermanë. [77]

Polakët e dërguar në punë skllavërore nga territoret e aneksuara sipas vlerësimeve naziste gjermane 1
Periudha kohore Numri i polakëve nga
territore të aneksuara
të mbajtur në punë të detyruar
13 korrik 1942 827,000
20 nëntor 1942 896,000
15 shkurt 1943 934,000
31 gusht 1943 1,066,000
30 qershor 1944 1,033,000
15 gusht 1944 1,015,000
30 September 1944 1,053,000
1 Siç u përmend nga Czesław Madajczyk (1970), Polityka III Rzeszy . [27]

Brenda Gjermanisë, OST-Arbeiters mund të abortoheshin, madje edhe kundër vullnetit të tyre dhe në kundërshtim me ligjin e zakonshëm nazist kundër aborteve. [78] Vetëm nëse prindërit dukeshin të ishin me "gjak të mirë", fëmija lejohej të lindej dhe, nëse konsiderohej i kënaqshëm, çohej në një institucion Lebensborn . [78] Fëmijët që dështuan u dërguan në Ausländerkinder-Pflegestätte , ku ata vdiqën në mënyrë rutinore brenda disa muajve për shkak të mungesës së ushqimit. [79]

Për të reduktuar më tej popullsinë polake, një zyrtar gjerman Krumey ( de ]) nga Lodz i okupuar kërkoi që gratë polake të mbaheshin në punë deri në arritjen e 8.5 muajve të shtatzënisë . Qëllimi ishte të ndihmonte në abort dhe të provokoheshin 'aksidente' që do të rezultonin në lindje të dështuara. [27] Megjithatë, zyrtarët gjermanë mbetën tejet të shqetësuar për shkallën e lindjeve polake dhe ide të ndryshme të tjera lulëzuan midis udhëheqjes gjermane se si jo vetëm të zvogëlojnë shtatzëninë, por edhe ta parandalojnë atë. [27] Ndër propozimet ishin: të garnizonin popullatën në kampet e punës, të bënin moshën e lejimit të martesës shumë më të lartë, duke krijuar batalione të krahut të punës prej popullsisë polake, duke futur një taksë për fëmijët, kryerjen e aborteve, një detyrim i punës së detyruar i zgjatur gjatë jetëgjatësisë së polakëve të kombinuar me zhvendosjen në kampet e punës, dhe në fund sterilizimi i grave polake. Sidoqoftë dyshimet rreth aftësisë për të kryer sterilizimin masiv e penguan këtë ide, pasi 55% e mjekëve në dispozicion në pjesë të caktuara të territoreve të aneksuara ishin polakë dhe u mendua se ata do të sabotonin veprimin. [27] Organizata shtetërore gjermane SD zhvilloi studimin e vet mbi problemin. Ndër përfundimet që arriti ishte fakti se numri i polakëve u vlerësua gabimisht në vitet fillestare; megjithatë, si niveli i lindjeve dhe mbijetesa e fëmijëve gjermanë ishte më e lartë se ajo e polakëve. [27] Zgjidhja e propozuar për problemin polak ishte sterilizimi masiv i klasave më të ulëta (të quajtur "primitivë" nga raporti), duke dërguar polakë të martuar në punë të skllavëruar në Reich. Një ide origjinale u propozua nga Karl Zieger, i cili besonte se këto masa ishin të kota. Në vend të kësaj, ai propozoi se të gjitha fshatrat polake duhet të zhvendosen dhe të shpërndahen në vetë Reich. [27]

Nazistët ranë në një kurth të perceptimit - shkalla e lindshmërisë në dukje e lartë e polakëve ishte rezultat i dëbimit të të gjithë polakëve nga klasat më të larta në Qeverinë e Përgjithshme; kështu polakët që mbetën ishin ato me shkallë të lartë të lindjeve, ndërsa ata me pak fëmijë nuk ishin më të pranishëm. [27] Moslejimi i polakëve nga të gjithë aktivitetet kulturore nga gjermanët dhe duke i lënë ata të kalojnë gjithë kohën jashtë punës në shtëpi, çuan në kushte të favorshme për kryerjen e marrëdhënieve seksuale dhe një normë lindjeje në rritje. Një praktikë që pati efekte të tmerrshme ndaj grave polake ishte refuzimi ndaj punëtorëve skllevër femra për të udhëtuar në shtëpi për lindje. Shtatëzanitë nga gratë punëtore polake ishin subjekt i abortit, dhe në rast të lindjes, fëmijët merreshin nga SS Lebensborn . Punëtorët e skllavëruar polakë ishin të ndaluar të martoheshin. [27] Natyra e ashpër e pushtimit gjerman, megjithatë, uli normën e lindjeve. Në Poznań, në fund të luftës, niveli i lindjeve ishte afër zero; në Łódź dhe Inowrocław kishte më shumë vdekje sesa lindje. [27] Në krahasim, shkalla e lindjeve të gjermanëve u rrit deri në fund të luftës. [27] Nga shkalla e mbijetesës së lindjeve të vitit 1939 nga 850 lindje të gjalla për 1000 lindje, shkalla ra në 680 për 1000 lindje në vitin 1944. [27]

Diskriminimi ndaj gjuhës polake[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Një ndalim për përdorimin e gjuhës polake u zbatua në të gjitha institucionet dhe zyrat në territoret e aneksuara, si dhe në vende të caktuara publike si transporti publik në qytete.

Një formë e veçantë e shtypjes ishte një ligj që urdhëronte polakët të përdorin gjermanishten në të gjitha kontaktet me zyrtarët nën dënimin me burg. [3] Polakët që nuk dinin gjermanisht duhej të punësonin një përkthyes; Megjithatë, punët e tilla ishin të kufizuara nga autoritetet gjermane dhe polakët me njohuri të gjuhës gjermane, të cilët i ndihmuan falas bashkëkombasit e tyre, u burgosën. [3] Ky ligj mbuloi të gjitha kontaktet midis polakëve dhe gjermanëve dhe e bëri të vështirë, nëse jo të pamundur, që polakët të paguajnë taksa të detyrueshme (të cilat ishin më të larta për polakët) dhe donacione të ndryshme të imponuara nga shteti për shoqërinë gjermane prej polakëve. [3] Një ndalim i plotë i gjuhës polake u propozua gjatë luftës, por pasi që zonat ende përmbanin një numër të madh polakësh, u vendos që ishte jopraktike në kohën e propozimit. [3] Një formë e veçantë e ngacmimit ishte një ligj që kërkon që polakët e burgosur të komunikojnë me familjet e tyre vetëm në gjermanisht. Në praktikë, kjo do të thoshte se shumë familje nuk morën informacion për të afërmit e tyre, pasi korrespondenca në polonisht u konfiskua. [3]

Diskriminimi në arsim[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Standardet e arsimit për polakët u ulën ndjeshëm, në mënyrë që polakët e ardhshëm të bëheshin skllevër të gjermanëve. [78] Të gjitha shkollat polake dhe institucionet kulturore u mbyllën. [80] Mësimi i historisë, letërsisë dhe gjeografisë polakëve u ishte ndaluar. [78] Edukimi i mëtejshëm për fëmijët me vlerë "racore" duhej të mundësohej duke çuar fëmijën në Gjermani për gjermanizim. [78]

Në disa rajone, shkollat për fëmijë u krijua ku sipas direktivave të Himmler: [78]

Për popullsinë jo-gjermane të Lindjes nuk mund të ketë asnjë lloj shkolle sipër shkollës bazë me katër klasë. Puna e këtyre shkollave duhet të jetë e kufizuar në mësimin e të numëruarit (jo më shumë se 500), mësimin e të shkruarit të emrit të dikujt dhe mësimin se urdhëresa e Zotit do të thotë bindje ndaj gjermanëve, sinqeritet, industri dhe sjellje të mirë. Të lexuarit nuk e konsideroj të nevojshme.

Shkrimi dhe leximi nuk mësoheshin. Sidoqoftë, këto shkolla mbulonin një numër të vogël fëmijësh polakë, për shembull në Lodz vetëm një e dhjeta e fëmijëve nga 9 deri në 13 vjeç i ndiqnin. [3] Shpesh nën mbulesën e arsimit, gjermanët organizuan punën e fëmijëve, duke i dërguar fëmijët për të kryer punë fizike të rëndë. [3]

Popullsia polake u ndalua nga kryerja ose krijimi i çdo lloji të muzikës dhe nga zotërimi i radio marrësve. Shpërndarja e librave polakë ishte e ndaluar dhe e persekutuar nga policia gjermane; në të njëjtën kohë, bibliotekat polake u mbyllën dhe shumë nga zotërimet e tyre u shkatërruan. [3] Miliona libra humbën në këtë mënyrë. [81] Dhënia hua e librave polakë ishte një vepër e dënueshme për të cilën mund të dënoheshe me dërgim në kampet e përqendrimit. [3] Përveç kësaj, u ndalua edukimi që do t'u mundësonte polakëve zotërimin e aftësive të nevojshme në prodhim dhe tregti. Polakët u ndaluan të kryenin provime për zejtarët. [3] Gjatë gjithë okupimit, ky ligj u respektua në mënyrë rigoroze. [3] Në Poznań, gjermanët mblodhën të gjitha librat polakë dhe i dogjën. [77]

Në vitin 1939 mësuesit polakë krijuan Organizatën e Mësimdhënies Sekrete një organizatë arsimore nëntokësore polake për të ofruar arsimim nëntokësor në Poloninë e pushtuar. Mijëra anëtarë të saj u arrestuan dhe u vranë nga gjermanët. Vlerësohet se rreth 15% e mësuesve polakë [82] ose 8,000 [83] vdiqën gjatë periudhës së okupimit. Shfarosja e mësuesve dhe shkencëtarëve ishte pjesë e një plani nazist për të eliminuar të gjithë inteligjencën polake gjatë aksionit të Intelligenzaktion.

Diskriminimi fetar[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Përpjekja e shtetit gjerman gjatë luftës për të shkatërruar kombin polak mbuloi jetën fetare të polakëve. Polakët hebraikë u goditën më keq, pasi që ata që kishin mbijetuar nga veprimet e para vrastare kundër tyre gjatë pushtimit, u dëbuan të gjithë nga Polonia e aneksuar gjermane në Poloninë e okupuar gjermane. Sidomos mbështetësit e deklaruar të judaizmit dhe rabinët ishin në rrezik të lartë për t'u vrarë nga pushtuesit gjermanë. Të gjitha sinagogat u shpronësuan, devijuan dhe keqpërdorur ose shkatërruar. I njëjti fat goditi shumë varreza hebraike.

Në shekullin e 19-të, gjermanët katolikë të kombësisë polake dhe shteti gjerman u përleshën në një luftë për besimin katolik të papërzier në ngjarje si Kulturkampf i shekullit të 19-të. [84] Në ato rajone të Gjermanisë me një popullsi të konsiderueshme etnike polake Kisha Katolike mobilizoi rezistencën polake gjatë ndarjeve prusiane të Polonisë dhe shërbeu si një bastion i identitetit polak. Për shkak të kësaj, nazistët e vunë në shënjestër atë në territoret e sapo aneksuara. Në Qeverinë e Përgjithshme qëndrimi i nazistëve ishte i ndryshëm sepse ajo ishte për të shërbyer si kamp i përkohshëm pune dhe rezervë për polakët dhe ata donin fenë e Kishës për të shërbyer si mjet për të kontrolluar polakët (kjo do të thoshte gjithashtu dhe terror e shfarosje kundër priftërinjve). [84] Lufta naziste kundër pjesëve polake të Kishës Katolike ishte gjithashtu një problem për Kishën Katolike në Gjermani, ku shumë priftërinj mbështetën pretendimet nacionaliste gjatë luftës dhe u përballën me një ndarje të vetë Kishës ndërsa katolikët polakë u persekutuan. [84] Në përgjithësi, hierarkia gjermane pranoi në heshtje (dhe në disa raste mbështeti ose inkurajoi) diskriminimin dhe trajtimin e polakëve si Untermenschen, me përjashtime individuale të dukshme që ose protestuan ose u përpoqën të ndihmonin anëtarët e tjerë të kishës të përkatësisë jo-gjermane. [84]

Me kalimin e kohës, ndërkohë që lufta vijoi ndarjen në rritje midis katolikëve gjermanë dhe kishës së persekutuar polake që ishte përballë shkatërrimit, shqetësoi vetë Vatikanin dhe vetë Papën. [84] Pjesët e aneksuara të Polonisë mbulonin dioqezat që ndodheshin në Gniezno , Poznań , Chełmno , Katowice , Włocławek , pjesa më e madhe e Łódź dhe Płock, si dhe pjesë të dioqezës së Varshavës , Łomża , Częstochowa dhe Kielce . [84] Autoritetet gjermane në përputhje me politikën e gjermanizimit total synonin të shkatërronin plotësisht kishën katolike polake në ato vende dhe ta zëvendësonin atë me priftërinj dhe strukturat katolike gjermane. Priftërinjtë polakë polakë duhej të dëboheshin ose të shfaroseshin. [84]

Pika kryesore e kontaktit për nazistët në këto plane ishte Carl Maria Splett , peshkop i Danzigut dhe anëtar i konferencës polake të peshkopëve para vitit 1939, i cili mbajti lidhje të ngushta me nazistin Albert Forster dhe ndoqi planet për të zëvendësuar klerin polak me atë gjerman. Një tjetër anëtar i shquar gjerman i klerit ishte arqipeshkvi Adolf Bertram cili personalisht kontaktoi Vatikanin me kërkesën për të gjermanizuar organizatën e Kishës Katolike Polake. [84] Me qëndrimin e Kishës Katolike në Gjermani kërcënoi veten që nga viti 1933, kur Bertrami kërkoi lirinë e besimit. [84] Puna e tyre u ndihmua nga fakti se kur terrori i Gjermanisë u rrit dhe u bë i njohur gjerësisht, shumë anëtarë të rangut të lartë të klerit polak katolik kërkuan strehim jashtë vendit për të shpëtuar veten (gjermanët po vrisnin elita të kombit polak si pjesë të planeve të tyre) dhe zëvendësit e tyre u ndaluan nga marrja e detyrës. [84] Viktima më e hershme ishte Voivodeshia e Pomeranisë, ku pothuajse çdo kishë polake katolike u mbyll, u grabit dhe u kthye në një magazinë, stallë ose depo. Priftërinjtë polakë polakë u përballën me tre valë arrestimesh pas masakrave fillestare. [84] Ata që u arrestuan përfunduan në kampet e përqendrimit të Dachau dhe Stutthof . Manastiret u mbyllën, koleksionet e tyre të arteve dhe librave u vodhën ose u shkatërruan nga gjermanët. [84] Splett bashkëpunoi me Forster dhe futi 200 priftërinj gjermanë katolikë në dioqezën e Chełmno ku ai ishte emëruar si administrator dioqezan nga dhjetori i vitit 1939. Nën sundimin e tij priftëria polake ishte e shtypur dhe lutjet dhe masat nën drejtimin e tij e vlerësonin Hitlerin. Ai gjithashtu ndaloi përdorimin e gjuhës polake në kisha. Kur ai ndaloi rrëfimet në polonisht në maj 1940, Vatikani ndërhyri dhe urdhëroi që ndalimi të hiqet. [84] Jo vetëm që Splett mbrojti ndalimin e tij, ai argumentoi se ishte për të "mbrojtur" njerëzit që bënin rrëfimet. [84] Pas këtij argumenti ai u përpoq të pretendonte se rrëfimet në polonisht përdoren për "mjete nacionaliste". [84] Eventualisht, Vatikani pranoi shpjegimin e tij. [84] Përveç ndalimit të gjuhës polake, Splet urdhëroi heqjen e tabelave dhe emrave polakë në varreza nga monumentet dhe varret dhe në të gjitha kishat nën juridiksionin e tij. [84] Albert Forster vlerësoi punën e Splettit për Gjermaninë. [84]

Polakët e dëbuar për punë të detyruar në një kamp në Gjermani

Në Wartheland banorët vendosën kundër përdorimit të priftërinjve katolikë gjermanë për gjermanizim. Kisha katolike polake duhej të zhdukej plotësisht. Më 13 shtator 1941 Arthur Greiser lëshoi një dekret në të cilin administrata gjermane hodhi poshtë ekzistencën e kishave si qenie juridike në atë Reichsgau . [85] Tre javë më vonë, shumica e priftërinjve katolikë polakë u dërguan në kampe përqendrimi. Nga 6 peshkopë në rajon, vetëm një arriti të mbetet - Walenty Dymek . Ishte Dymek, i cili me anë të protestave energjike më në fund filloi të shqetësonte Vatikanin se do të humbiste përfundimisht të gjitha kishat polake në rajon - në jo më pak se 2-3 muaj. Vatikani, i shqetësuar për mundësinë e zhvillimit të Kishës Katolike Katolike Gjermane, ndërhyri dhe si hap të parë emëroi dy administratorë - një për popullsinë polake dhe një për atë gjermane në rajon, [84] me Dymek të emëruar si administrator mbi popullsinë polake. Gjendja e Kishës Katolike Romake në rajonin e Warthegaut ishte katastrofale - deri në vitin 1944 deri në 1,300 kisha dhe tempuj u mbyllën, me 500 të shndërruara në depo, dy ishin hedhur në erë nga gjermanët, të tjera iu dhanë kongregacioneve të Kishës Ungjillore të Bashkuar në Wartheland . Katedraleve në Poznań dhe Włocławek iu grabitën reliket dhe artet e tyre. Një pjesë e artit të plaçkitur u shkatërrua nga gjermanët. Në Gniezno bazilika u shkatërrua. [84] Në Poznań shtypi katolik dhe organizatat që formuan qendrën fetare në fe u shkatërruan. [84] Shumica e monumenteve fetare, kryqe rurale, kisha të vogla u zhdukën gjithashtu nga rajoni. [84] Qasja në masa ishte e penguar, dhe shpesh gjermanët i nënshtronin adhuruesit polakë që ta linin kishën në łapanka . Deri në 80% të priftërinjve polakë polakë duhej të dëboheshin dhe arrestime masive ndoqën.

Kongregacionet e pakta të Lutheranëve të Kishës Ungjillore të Rrëfimit të Augsburgut në Poloni, p.sh. në Bydgoszcz dhe Poznań, kryesisht të përbërë nga kongregantët nga ish Polonia Ruse, u dëbuan nga banorët gjermanë. Gjithashtu situata e Kishës Ungjillore të Bashkuar në Poloni, kryesisht të përbërë nga polakët e gjuhës gjermane, u përkeqësua. [86] Ndërsa kongregantët e saj, nëse konsideroheshin nga banorët nazistë për të qenë të racave të mira për planet e tyre të gjermanizimit në Wartheland, trajtoheshin në një mënyrë për t'i fituar ata për politikën naziste, trupi i tyre i kishave dhe rrëfyesit të besimit nënvizojnë të njëjtat rregulla antiklerike nga Arthur Greiser si katolikët. Ndërkohë që autoritetet polake gjithmonë e kishin zgjatur konfirmimin e tyre të Kishës Ungjillore të Bashkuar në Poloni si korporatë fetare e njohur ligjërisht, Greiser e kishte hequr atë status për të gjitha trupat fetare në Wartheland. Greiser e shtypi Kishën Ungjillore të Bashkuar në Poloni deri në një shoqatë të thjeshtë qytetare. [87] Urdhrat e Greiserit për sa i përket shoqatave qytetare u lejuan vetëm banorëve që kishin jetuar para 1 shtatorit 1939 në zonën e Wartheland dhe emigrantëve të rinj - zakonisht të gjuhës amtare gjermane - nga shtetet e aneksuara sovjetike (Polonia lindore, shtetet baltike) t'i bashkoheshin këtyre shoqatave dhe vetëm nëse nuk ishin qytetarë gjermanë. [85] Kështu, edhe Superintendent i Përgjithshëm, Pali Blau, udhëheqësi shpirtëror i Kishës Ungjillore të Bashkuar, i cili ishte toleruar nga autoritetet polake, megjithëse nuk ishte qytetar polak u shpall jo-anëtar i trupit të tij të kishës i zbritur në një shoqatë, sepse ai mbante qytetarinë gjermane. [85]

Në vitin 1940, Hanns Kerrl , ministri i Reichit për çështjet e kishës, u përpoq të uzurponte kompetencat mbi kongregacionet në Danzig-Prusia Perëndimore dhe në Wartheland. Ndërsa ai arriti ta bënte në Danzig-Prusinë Perëndimore, Greiser - me ndihmën e Hitlerit - hodhi poshtë përpjekjen e Kerrl në Wartheland. [88] Kisha Ungjillore e Bashkuar në Poloni, kongregacionet në Voivodeshipin e Pomeranisë, mund të merrnin statusin si korporata ligjore - edhe pse në një diktaturë kjo nënkuptonte pak. Megjithatë, pra, trupi i kishës u nda, kongregacionet e saj Pomereliane u bashkuan në Rajonin Kishtar të Danzig-Prusisë Perëndimore të përkohshëm në vitin 1940. Kisha Ungjillore e Bashkuar e mbetur në Poloni duhej të riemërohej në Kishën Ungjillore të Bashkuar në Wartheland . Ndërkohë që të gjithë klerikët hebrenj dhe klerikët katolikë dhe luteranë të gjuhës amtare polake ishin hequr nga funksionet e tyre, shpesh edhe të vrarë ose të burgosur, pastorët e Kishës Ungjillore të Bashkuar u toleruan për sa kohë që nuk ishin dënuar për reagim kundër krimeve në Wartheland.

Numri i priftërinjve polakë katolikë të vrarë brenda territoreve të bashkëngjitura në Rajhun Gjerman 1
kishë dioqezë Priftërinjtë polakë në 1939 u zhdukën përqindje të vrarë Vdiqën në burgje dhe kampe
Chełmno 634 303 47,8% 230 73
Katowice 489 43 8,7% 6 37
Kielce 357 13 3,6% 2 11
Kraków 680 30 4,4% 3 27
Łomża 292 48 16,4% 12 36
Łódź 347 126 36,8% 9 119
Gniezno 369 180 48,8% 17 163
Płock 382 109 28,5% 4 105
Poznań 681 212 31,1% 1 211
Włocławek 433 213 49,2% 32 181
Warszawa 657 82 12,4% 32 50
1 Të dhëna statistikore sipas Czesław Madajczyk (1970), Polityka . [84]

Eventualisht gjermanët braktisën çdo justifikim publik ose shpjegime lidhur me arrestimet dhe dëbimet. [84] Nga 2,500 priftërinj katolikë në rajonin e Warthegaut 752 humbën dhe 1/3 i mbijetuan luftës në burgje dhe kampe përqendrimi. [84] Në Poznań nga 800 priftërinj katolikë në vitin 1939, vetëm 34 mbetën në vitin 1943. [84] Në Silesinë e Epërme, Peshkopi i Katowicës, Stanisław Adamski , urdhëroi polakët të luteshin në gjermanisht dhe të identifikoheshin si gjermanë. Gjatë gjithë luftës, Adamski e inkurajoi këtë me pranimin e Qeverisë Polake në Mërgim, me qëllim që të shpëtonte popullatën lokale nga genocidi gjerman. [84] Në manastire ai solli gjermanët që do t'i përfaqësonin ata tek zyrtarët gjermanë. Megjithatë, të paktën 60 u mbyllën. Për të shmangur akuzat e interesave personale, pas lëshimit të kësaj thirrjeje ai deklaroi publikisht veten polak. [84] Megjithë veprimet e Adamskit, kisha katolike polake e Silesisë së Epërme ishte gjithashtu subjekt i shtypjes - 43 priftërinj u vranë në kampet e përqendrimit dhe burgje, 2 vdiqën në ekzekutime për bashkëpunimin e tyre me rezistencën polake, 13 u dëbuan në Qeverinë e Përgjithshme (përfshirë 2 peshkopë), disa u zhveshën nga funksioni i tyre. [84]

Shumë priftërinj polakë polakë u arrestuan dhe u futën në kampe përqendrimi ose burgje [3] ose u ekzekutuan. [84] Kisha historike u shkatërruan, dhe në disa raste gjermanët ndotën ikonat ose sendet fetare simbolike për popullin polak. [3] Polakëve u ndalohej të merrnin pjesë në funeralet e polakëve të tjerë përveç nëse ata ishin familje e drejtpërdrejtë ose e ngushtë e personit që vdiq. [3] Disa kisha katolike polake u mbyllën. Këngët të caktuara katolike polake u ndaluan, ndërsa libra që përmbanin ato u konfiskuan dhe u shkatërruan. Organizatat fetare polake u shkrinë. Në shumë vende objektet e adhurimit fetar me rëndësi për polakët u shkatërruan ose u ndotën. [3]

Sistemi gjyqësor[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Në sistemin gjyqësor procedurat kundër polakëve u shkurtuan. Në gjykatë polakët nuk kishin mbrojtje ligjore. [3] Fshikullimet publike, rrahjet e polakëve u lejuan nga autoritetet gjermane. Rrahjet publike të polakëve nga gjermanët u pranuan me ligj për sa kohë që rrahja nuk "ulte produktivitetin e një polaku". [3] Ligji penal gjerman u fut në territoret polake të aneksuar në Reich më 6 qershor 1940. [89] Ai përmbante disa pjesë të bazuara vetëm në kategorinë racore dhe etnike të personit që i nënshtrohej gjykimit. U krijuan gjykata të posaçme, të cilave iu dha e drejta për të dhënë dënime me vdekje në mënyrë të shpejtë dhe të lehtë. Ideja që polakët dhe çifutët ashtu si gjermanët mund të qëndronin para të njëjtës gjykatë ishte e papranueshme për autoritetet gjermane. [89] Ideja bazë e ligjit ishte që të bënin sa më shumë shkelje të mundshme kundër pushtimit gjerman të dënueshme. Burgu si ndëshkim konsiderohej i papërshtatshëm dhe dënimi me vdekje dhe fshikullimi preferohej në projektet e caktuara të ligjit. [89] Përveç kësaj, puna e vështirë dhe puna shumë e vështirë u prezantuan si metoda të dënimit. Ideologjia thelbësore e ligjit dhe motivimi i tij bazohej në ideologjinë raciste. [89] Ndërsa ministria e brendshme gjermane shpjegoi se themeli i ligjit ishte "fajësia polake që nuk mund të lahej dhe kjo provon se polakët nuk janë të denjë për Evropën" dhe se natyra e tmerrshme e polakëve është pika fillestare e ligjit penal gjerman. [89] Ligji i ri dha të drejtën pothuajse të pakufizuar për të dhënë dënime me vdekje kundër polakëve dhe burgosje në kampet e përqendrimit. [89] Për shembull, në Katowice një gjykatë speciale gjermane kaloi në 40% të rasteve deportimi në Auschwitz si dënim dhe në 60% të rasteve dënimi me vdekje. Në Białystok në procedurat nën mbikëqyrjen e Alfred Konig, 80% e të akuzuarve u dënuan me vdekje dhe 15% - në kampet e përqendrimit. [89]

Ekzekutimi i polakëve në Kórnik , Warthegau ; 20 tetor 1939

Ashpërsia e ligjit gjerman u demonstrua nga raste të tilla, si 5 muaj kampi penal për një grua që i buzëqeshi një robi lufte britanik në Ostrów Wielkopolski . [77] Një vajzë 15-vjeçare, e cila i dha një cigare një robi lufte, u dënua me 3 muaj burgim në kampin e përqendrimit. [77] Për të frikësuar popullsinë polake, u miratua një ligj që urdhëroi pjesëmarrjen e detyrueshme në ekzekutimet masive. [77]

Rrëmbimi dhe vrasja e fëmijëve polakë[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Fëmijët polakë u rrëmbyen për gjermanizim, punë të detyruar dhe eksperimente mjekësore [9] në territoret e aneksuara. Ata u ndaluan të hyjnë në terrenet e lojërave për fëmijët gjermanë dhe u zvogëlua kujdesi shëndetësor i tyre duke rezultuar në shkallën e vdekjes në rritje tek të rinjtë. [77]

Ndërkohë që lufta vazhdoi qëndrimi i polakëve ndryshoi nga armiqësi në urrejtje ndaj gjermanëve, dhe ndërsa ekzistonte armiqësia për shkak të shtypjes gjermane të polakëve në shekullin e 19-të, veprimet raciste dhe gjenocidale të shtetit gjerman gjatë Luftës së Dytë Botërore e ngriti këtë konflikt në një tjetër nivel. [90]

Pasojat[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Sistemi represiv unifikoi reagimin polak ndaj pushtimit gjerman, i cili shkoi mbi dallimet politike dhe ideologjike. [3] Veprimet gjermane të zhvendosjes së detyruar dhe deportimeve në territoret e aneksuara nga Rajhu i Tretë në fund sollën pasoja të pafavorshme për popullsinë gjermane. Precedenti që ata krijuan u përdor si justifikim në zhvendosjen e mëvonshme të popullsisë gjermane [24]

Statusi i minoritetit gjerman[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Në përputhje me teorinë racore naziste, nazistët vendosën të gjenin gjak gjerman në popullatën e përzier, nëse ishte e nevojshme me forcë. [80] Heinrich Himmler deklaroi se asnjë pikë gjaku gjermane nuk do të humbiste apo do të lihej pas për një racë të huaj. [91]

"Baltenlager" (kamp tranzit për gjermanët baltikë ), Poznań 1940

Kjo filloi me Volksliste , klasifikimin e njerëzve të cilësuar si gjak gjerman në kategori të ndryshme: - ata gjermanë që kishin bashkëpunuar para luftës; ata që ende e konsideronin veten si gjerman, por që kishin qenë neutral; pjesërisht të Polonizuar por të gjermanizueshëm; dhe ata gjermanë që ishin zhytur në kombësinë polake. [92] Çdo person i klasifikuar si gjerman që rezistoi, duhej të deportohej në një kamp përqendrimi. [6] Himmler vetë mbikëqyri rastet e gjermanëve kokëfortë dhe dha urdhra për kampet e përqendrimit, ose ndarjen e familjeve, ose punë të detyruar, në përpjekje për të prishur rezistencën. [93]

Ngjarje të shumta kulturore u organizuan për komunitetin gjerman. Një rrjet i shkollave publike të angazhuara në forma të ndryshme të arsimit u krijua në të gjithë territoret. Universiteti i Reich i Posen u krijua në Poznań duke zëvendësuar atë polak. Në këtë universitet u zhvilluan studime të Evropës Lindore , duke përfshirë teoritë për shfarosjen e jo-gjermanëve dhe mjetet për të gjermanizuar rajonin. U krijuan karrige për politikën e racës dhe historinë hebraike [94] [95] Gjermanë lokalë u organizuan në njësitë paramilitare të Selbstschutz të angazhuara në arrestimin e hebrenjve dhe polakëve, mbikëqyrjen e dëbimeve të tyre dhe vrasjen. [96]

Gjermania naziste i vuri gjermanët në një pozitë për të shfrytëzuar ekonomikisht shoqërinë polake dhe u dha atyre privilegje dhe një standard të lartë të jetesës në kurriz të polakëve, për të siguruar besnikërinë e tyre. [3] Ndërsa kushte të caktuara nën sundimin nazist po kufizonin liritë e gjermanëve, siç ishte shpërbërja e shoqatave të ndryshme fetare dhe politike gjermane, regjimi nazist u siguroi përfitime politike, kulturore dhe materiale. [3] Gjermanët morën pozita ekzekutive nga të cilat u hoqën njerëz të klasifikuar si "Untermenschen". [3] Gjermanishtja u bë gjuha e vetme zyrtare. [3] Gjermanët morën të drejtën për të hyrë në çdo shtëpi polake, sipas vullnetit, për të kryer rishikimin dhe identifikimin e njerëzve që jetonin atje në çdo kohë dhe mund të merrnin posedime nga polakët dhe hebrenjtë me pak përpjekje dhe kryesisht pa pagesë ose me çmim të ulët. Për shembull, një gjerman mund të kërkonte lehtësisht një shtëpi apo apartament polak nga qeveria, edhe nëse polakët ende jetonin atje. [3] Ndërsa shumica dërrmuese e gjermanëve në territoret e aneksuara mbështetën autoritetet naziste dhe politikat e tyre, kjo u dha politikanëve nazistë një shkallë të vetëbesimit të bazuar në mbështetjen popullore. [3] Vetëm në Warthegau nga 309.002 gjermanë, 180.000 shërbyen në organizata të ndryshme që ndihmonin dhe ishin jetësore për planet naziste kundër polakëve dhe hebrenjve. [3] Ata u bënl të paçmueshëm për shkak të njohurive të tyre mbi kushtet lokale dhe shoqërinë. Motivet për bashkëpunim varionin nga mbështetja ideologjike për nazizmin deri te oportunizmi material. [3]

Ditarët polakë dhe kujtimet nga koha kujtojnë Volksdeutsche si një grup veçanërisht brutal dhe të pamëshirshëm. [90] Pomerania u shënua si një rajon me shoqëri shumë pro-naziste gjermane nga vëzhguesit polakë si dhe Lodz. Mbështetja për nacionalizmin gjerman ishte veçanërisht e dukshme në lidhje me pjesën e re të popullsisë, e cila u ndikua fuqimisht nga ideologjia e nazistëve. Regjistrimi masiv i gjermanëve të rinj në ushtri deri në vitin 1942 u prit me lehtësim nga popullata polake. Kur trenat me ushtarë gjermanë të plagosur dhe të gjymtuar filluan të ktheheshin nga Fronti Lindor, ata u pritën pranë shinave të trenave nga grupe të popullsisë polake që festonin. [90] Gjermanët lokalë shpërbleheshin për mbështetjen e tyre në gjenocidin ndaj hebrenjve dhe polakëve dhe pushtimin e Polonisë me anë të pozitave të larta në administratë dhe rritjen e pasurisë së tyre nga konfiskimet e pronës polake dhe hebraike. [90] Kolonizatorët gjermanë ishin me origjinë të gjerë dhe imazhi i tyre ndryshonte. Ata nga Besarabia u konsideruan më të këqijtë. Në të gjitha megjithatë u vu re një mbështetje e pafund për Hitlerin dhe besimin në epërsinë e shtetit gjerman, Shumë veta qenë mirënjohës për përfitimet materiale të siguruara nga shteti gjerman. Me kalimin e kohës qëndrimi i tyre ndaj polakëve vendas u rrit me ashpërsi dhe pa mëshirë. Ndërkohë që disa fillimisht bisedonin me polakët, me kalimin e kohës, ndërsa thithnin ideologjinë naziste, kjo u ndal dhe disa u kthyen me dhunë kundër polakëve. [90] Në ferma polakët u trajtuan nga gjermanët si kafshë bujqësore, dhe disa gjermanë i trajtonin qentë e tyre më njerëzisht sesa punonjësit e skllavëruar polakë. [90] Vetëm 529 raste të kontakteve miqësore midis polakëve dhe gjermanëve u raportuan nga policia gjermane në 1941 [90] nga 786,000 gjermanë të vendosur në Wartheland.

Rast studimor-rrethi i Mława[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Një rast studimor i marrëdhënieve të gjermanëve ndaj polakëve u krye nga njësia e ushtrisë së rezistencës polake në Mlava. Që nga fillimi i luftës deri në pranverën e vitit 1942, ata bënë një analizë të plotë të 1.100 gjermanëve dhe veprimev dhe sjelljeve të tyre ndaj popullatës polake. Nga këta, 9 gjermanë u angazhuan në marrëdhënie miqësore me polakët ose u përpoqën t'i ndihmonin (ndër këta ishin 3 zejtarë, 3 polic, 1 roje kampi, 1 zyrtar i administratës). Grupi i cili mori mbështetjen e nazistëve dhe u angazhua në akte të neveritshme ishte shumë më i madh. [90]

Ndryshimet e pas-luftës[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Asnjë nga ndryshimet territoriale të urdhëruara nga nazistët nuk u njohën nga Aleatët e Luftës së Dytë Botërore dhe territoret e aneksuara u bënë qendra e Republikës Popullore të Polonisë pas Luftës së Dytë Botërore. Gjermanët që jetonin në ish territoret e aneksuara ikën ose u dëbuan në Gjermaninë e pasluftës. Në Poloninë komuniste të pas luftës, disa nazistë gjermanë dhe bashkëpunëtorë u gjykuan. Gjermania Perëndimore nuk ka ekstraduar njerëz të akuzuar në Poloninë Komuniste.  

Referime[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

 1. ^ Ministria polake e Punëve të Jashtme, "Pushtimi gjerman i Polonisë" (Washington, DC: Dale Street Books, 2014), f. 12-16.
 2. ^ a b c d e f g h i Maly Rocznik Statystyczny (wrzesien 1939 – czerwiec 1941), Ministerstwo Informacji i Documentacji, London 1941, p.5, as cited in Piotr Eberhardt, Political Migrations in Poland, 1939–1948, Warsaw 2006, p.4 "Archived copy" (PDF). Arkivuar nga origjinali (PDF) më 2011-10-18. Marrë më 2016-02-08. {{cite web}}: Mungon ose është bosh parametri |language= (Ndihmë!)Mirëmbajtja CS1: Archived copy si titull (lidhja)
 3. ^ a b c d e f g h i j k l m n o p q r s t u v w x y z aa ab ac ad ae af ag ah ai aj ak al am an ao ap aq ar Czesław Łuczak (1987). Położenie ludności polskiej w Kraju Warty 1939–1945. Dokumenty niemieckie. Poznań: Wydawn. Poznańskie. fq. V–XIII. ISBN 8321006329. Google Books. {{cite book}}: Mungon ose është bosh parametri |language= (Ndihmë!)
 4. ^ Projekti Avalon: Dokumentet në Ligj, Historia dhe Diplomaci. Konspiracioni nazist dhe agresioni Vëllimi 1 Kapitulli XIII - Gjermanizimi dhe Spoliatizimi . Yale Law School , Biblioteka Ligjore e Lillian Goldman . Avalon Project  : Konspiracioni nazist dhe agresioni - Vëllimi 1 Kapitulli XIII - Gjermanizimi dhe Spoliatizimi
 5. ^ "Poles: Victims of the Nazi Era Arkivuar 14 korrik 2014 tek Wayback Machine"
 6. ^ a b Richard C. Lukas, A po qajnë fëmijët? Lufta e Hitlerit kundër Fëmijëve Çifutë dhe Polake , 1939-1945. Hippocrene Books, Nju Jork, 2001.
 7. ^ Ministria polake e Punëve të Jashtme, "Pushtimi gjerman i Polonisë" (Washington, DC: Dale Street Books, 2014), f. 16-45.
 8. ^ "Jo-gjermanë" nën Diemen e Tretë Diemut Majer faqe 188 Johns Hopkins University Press 2003
 9. ^ a b c Nowa Encyklopedia Powszechna PWN Państwowe Wydawnictwo Naukowe Warszawa 2004 faqe 149 Vëllimi 6
 10. ^ a b c d e f g Toppe (2008), f. 399.
 11. ^ Hagë IV Arkivuar 25 maj 2015 tek Wayback Machine NENI III AUTORITETI USHTARAK MBI TERRITORIN E SHTETIT HOSTILE (neni 42 dhe më vonë)
 12. ^ a b Toppe (2008), f. 409.
 13. ^ a b c d Toppe (2008), f. 398.
 14. ^ Toppe (2008), f. 397.
 15. ^ Dieter Gosewinkel (2011), Einbürgern und Ausschließen . RGBI I, S. 2042: " Erlaß des Führers und Reichskanzlers über die Gliederung und Verwaltung der Ostgebiete " (8 tetor 1939).
 16. ^ Piotr Eberhardt, Political Migrations in Poland, 1939–1948, Warsaw 2006, p.4 "Archived copy" (PDF). Arkivuar nga origjinali (PDF) më 2011-10-18. Marrë më 2016-02-08. {{cite web}}: Mungon ose është bosh parametri |language= (Ndihmë!)Mirëmbajtja CS1: Archived copy si titull (lidhja)
 17. ^ Czesław Madajczyk . Polityka III Rzeszy w okupowanej Polsce , faqet 19-73, vëllimi 1, Państwowe Wydawnictwo Naukowe, Warszawa, 1970.
 18. ^ Leni Yahil, Ina Friedman, Ḥayah Galai, The Holocaust: the fate of European Jewry, 1932–1945, Oxford University Press US, 1991, p.261, ISBN 978-0-19-504523-9: confirms reaching Białystok in June 1941 and subsequent annexation of Białystok and the surrounding area, but does not detail the counties
 19. ^ Bruno Wasser, Himmlers Raumplanung im Osten: Der Generalplan Ost in Polen, 1940–1944, Birkhäuser, 1993, p.20, ISBN 978-3-7643-2852-8: confirming that B was attached, but not incorporated ("von Ostpreußen aus verwaltet")
 20. ^ a b Rich, Norman (1974). Lufta e Hitlerit synon: Themelimin e Rendit të Ri . WW Norton & Company, f. 89.
 21. ^ Burleigh, Michael (1988). Gjermania kthehet në lindje: një studim i Ostforschung në Rajhun e Tretë . Cambridge University Press, f. 159 [1] .
 22. ^ a b Kroener, Bernhard; Muller, Rolf-Dieter; Umbreit, Hans (2003). Gjermania dhe Lufta e Dytë Botërore: Vëllimi V / II . Oxford University Press , f. 16. [2]
 23. ^ Madajczyk, Czesław; Puchert, Berthold (1987). Die Okkupationspolitik Nazideutschlands in Polen 1939–1945. Akademie-Verlag, p. 102.[3](in German) Arkivuar 15 maj 2016 tek Wayback Machine
 24. ^ a b c d Piotr Eberhardt, Political Migrations in Poland, 1939–1948, Warsaw 2006, "Archived copy" (PDF). Arkivuar nga origjinali (PDF) më 2011-10-18. Marrë më 2016-02-08. {{cite web}}: Mungon ose është bosh parametri |language= (Ndihmë!)Mirëmbajtja CS1: Archived copy si titull (lidhja): 10,568,000 people
 25. ^ Ryszard Kaczmarek Górnoślączacy i górnośląscy gauleiterzy Biuletyn IPN NR 6-7 (41-42) 2004 faqja 46
 26. ^ a b Bruno Wasser, Himmlers Raumplanung im Osten: Der Generalplan Ost in Polen, 1940–1944, Birkhäuser, 1993, p.20, ISBN 978-3-7643-2852-8
 27. ^ a b c d e f g h i j k l m Czesław Madajczyk. Polityka III Rzeszy w okupowanej Polsce , faqet 234-286, vëllimi 1, Państwowe Wydawnictwo Naukowe, Warszawa, 1970.
 28. ^ Erhard Wetzel (de) , G. Hecht, Memorandum: Die Frage der Behandlung der Bevölkerung der ehemaligen polnischen Gebiete nach rassenpolitischen Gesichtspunkten. HRSG. von der Reichsleitung, Rassenpoltisches Amt, Berlin, 25 nëntor 1939.
 29. ^ a b c d e f Heinemann (2013), f. 228.
 30. ^ Heinemann (2013), f. 225.
 31. ^ a b c d Heinemann (2013), f. 229, For the data of East Upper Silesia, Heinemann in a footnote refers to the book "Musterstadt" for problems with the data compiled in 1939.
 32. ^ a b Encyclopaedia Judaica , Jewry polake , Kapitulli 6 në jewishgen.org Zaglembie Arkivuar 27 tetor 2011 tek Wayback Machine
 33. ^ a b c Heinemann (2013), f. 193.
 34. ^ "Piotr Eberhardt, Political Migrations, Warsaw 2006" (PDF). Arkivuar nga origjinali (PDF) më 18 tetor 2011. Marrë më 5 mars 2019. {{cite web}}: Mungon ose është bosh parametri |language= (Ndihmë!)
 35. ^ "Stutthof museum website". Arkivuar nga origjinali më 15 gusht 2009. Marrë më 5 mars 2019. {{cite web}}: Mungon ose është bosh parametri |language= (Ndihmë!)
 36. ^ Universiteti Temple që paraqet Götz Aly, Regjistrimi Nazist, i komentuar nga Edwin Black, [4] Arkivuar 11 gusht 2017 tek Wayback Machine
 37. ^ "Kopje e arkivuar". Arkivuar nga origjinali më 15 gusht 2009. Marrë më 5 mars 2019. {{cite web}}: Mungon ose është bosh parametri |language= (Ndihmë!)Mirëmbajtja CS1: Archived copy si titull (lidhja)
 38. ^ Mazower, M (2008) Perandoria e Hitlerit: Si e sunduan nazistët në Evropë, Penguin Press P197
 39. ^ Heinemann (2013), f. 190.
 40. ^ Heinemann (2013), f. 191.
 41. ^ a b c d Heinemann (2013), f. 192.
 42. ^ a b Heinemann (2013), f. 195.
 43. ^ Heinemann (2013), f. 195, Himmler: Ich möchte hier eine blonde Provinz schaffen.
 44. ^ Dr. hab. Bogdan Chrzanowski. GŁÓWNE ZAŁOŻENIA HITLEROWSKIEJ POLITYKI GERMANIZACYJNEJ (në polonisht). sgw.com.pl.
 45. ^ "Gjermania dhe Evropa Lindore: Identitetet Kulturore dhe Dallimet Kulturore" nga Keith Bullivant, Geoffrey J. Giles, Walter Pape, Rodopi 1999 faqe 32
 46. ^ a b c Michael G. Esch in Ulf Brunnbauer, Michael G. Esch, Definitionsmacht, Utopie, Vergeltung: "ethnische Säuberungen" im östlichen Europa des 20. Jahrhunderts, LIT Verlag Berlin-Hamburg-Münster, 2006, p.111, ISBN 978-3-8258-8033-0
 47. ^ Hitler's plans for Eastern Europe (Selections from Janusz Gumkowski and Kazimierz Leszczyński, Poland under Nazi Occupation. dac.neu.edu. Arkivuar nga origjinali më 27 maj 2012. Marrë më 5 mars 2019. {{cite book}}: Mungon ose është bosh parametri |language= (Ndihmë!)
 48. ^ Wojciech Roszkowski Historia Polski 1914-1998
 49. ^ Pierre Aycoberry, The Social History of the Third Reich, 1933–1945, p 228, ISBN 978-1-56584-549-7
 50. ^ Simone C. De Santiago Ramos, MS, "Dem Schwerte Muss Der Pflug Folgen: Qytetarët-Fshatarët dhe Vendbanimet Nacionaliste Socialiste në Territoret e Pushtuara Lindore gjatë Luftës së Dytë Botërore", f.57 Biblioteka digjitale (fragmente).
 51. ^ Snyder, T (2011) Bloodlands, Europa midis Hitlerit dhe Stalinit, Vintage, P144-5, 188
 52. ^ a b c Heinemann (2013), f. 230.
 53. ^ a b c Heinemann (2013), f. 231.
 54. ^ a b c d e f g h i Piotr Eberhardt, Political Migrations in Poland, 1939–1948, Warsaw 2006, p.16 "Archived copy" (PDF). Arkivuar nga origjinali (PDF) më 2011-10-18. Marrë më 2016-02-08. {{cite web}}: Mungon ose është bosh parametri |language= (Ndihmë!)Mirëmbajtja CS1: Archived copy si titull (lidhja)
 55. ^ Zygmunt Mańkowski; Tadeusz Pieronek; Andrzej Friszke ; Thomas Urban (diskutimi panel), "Polacy wypędzeni", Biuletyn IPN, NR5 (40) Maj 2004 / Buletini i Institutit të Kujtimit Kombëtar (Biuletyn Instytutu Pamięci Narodowej), çështje: 05/2004, faqet: 628, [5] Arkivuar 18 tetor 2015 tek Wayback Machine
 56. ^ Heinemann (2013), f. 227.
 57. ^ a b Heinemann (2013), ff. 252, 253.
 58. ^ "Chapter 13. Chapter XIII – GERMANIZATION AND SPOLIATION Arkivuar 3 dhjetor 2003 tek Wayback Machine"
 59. ^ Historia Encyklopedia Szkolna Wydawnictwa Skolne i Pedagogiczne Warszawa 1993 faqe 357
 60. ^ Piotr Eberhardt, Political Migrations in Poland, 1939–1948, Warsaw 2006, p.21 "Archived copy" (PDF). Arkivuar nga origjinali (PDF) më 2011-10-18. Marrë më 2016-02-08. {{cite web}}: Mungon ose është bosh parametri |language= (Ndihmë!)Mirëmbajtja CS1: Archived copy si titull (lidhja)
 61. ^ a b c d e f g h i j k l Anna Bramwell citing the ILO study, Refugees in the age of total war, Routledge, 1988, p.123, ISBN 978-0-04-445194-5
 62. ^ Lynn H. Nicholas, Cruel World: The Children of Europe in the Nazi Web p. 213-4 ISBN 978-0-679-77663-5
 63. ^ Walter S. Zapotoczny, " Sundimtarët e Botës: Rinia e Hitlerit Arkivuar 19 qershor 2010 tek Wayback Machine "
 64. ^ Piotr Eberhardt, Political Migrations in Poland, 1939–1948, Warsaw 2006, p.24 "Archived copy" (PDF). Arkivuar nga origjinali (PDF) më 2011-10-18. Marrë më 2016-02-08. {{cite web}}: Mungon ose është bosh parametri |language= (Ndihmë!)Mirëmbajtja CS1: Archived copy si titull (lidhja)
 65. ^ Wysiedlenia, wypędzenia i ucieczki 1939-1959: atlas ziem polski: Polacy, Żydzi, Niemcy, Ukraińcy. Warszawa Demart 2008
 66. ^ a b Piotr Eberhardt, Political Migrations in Poland, 1939–1948, Warsaw 2006, p.22 "Archived copy" (PDF). Arkivuar nga origjinali (PDF) më 2011-10-18. Marrë më 2016-02-08. {{cite web}}: Mungon ose është bosh parametri |language= (Ndihmë!)Mirëmbajtja CS1: Archived copy si titull (lidhja)
 67. ^ William J. Duiker, Jackson J. Spielvogel, Historia Botërore, 1997: Deri në vitin 1942, dy milionë gjermanë etnikë ishin vendosur në Poloni. faqe 794
 68. ^ Piotr Eberhardt , Migracionet Politike në Poloni, 1939-1948 , Varshavë 2006, f.25, skedë PDF, shkarko direkt. Wayback.
 69. ^ Piotr Eberhardt, Political Migrations in Poland, 1939–1948, Warsaw 2006, p.26 "Archived copy" (PDF). Arkivuar nga origjinali (PDF) më 2011-10-18. Marrë më 2016-02-08. {{cite web}}: Mungon ose është bosh parametri |language= (Ndihmë!)Mirëmbajtja CS1: Archived copy si titull (lidhja) Eberhardt refers to Polska Zachodnia..., 1961, p.294
 70. ^ Piotr Eberhardt, Political Migrations in Poland, 1939–1948, Warsaw 2006, p.26 "Archived copy" (PDF). Arkivuar nga origjinali (PDF) më 2011-10-18. Marrë më 2016-02-08. {{cite web}}: Mungon ose është bosh parametri |language= (Ndihmë!)Mirëmbajtja CS1: Archived copy si titull (lidhja)
 71. ^ Heinemann (2013), f. 233 ff.
 72. ^ a b c Heinemann (2013), f. 236.
 73. ^ Heinemann (2013), f. 244.
 74. ^ Heinemann (2013), ff. 244-246.
 75. ^ Tomasz Szarota (1991). Bernd Wegner (red.). Zwei Wege nach Moskau: Vom Hitler-Stalin-Pakt bis zum »Unternehmen Barbarossa« (në gjermanisht). München/Zürich: Piper Verlag GmbH. fq. 43. ISBN 3-492-11346-X. Es muss auch der letzten Kuhmagd in Deutschland klargemacht werden, dass das Polentum gleichwertig ist mit Untermenschentum. Polen, Juden und Zigeuner stehen auf der gleichen unterwertigen Stufe. (Propaganda Ministry, Order No. 1306, October 24, 1939.) {{cite book}}: Parametri |work= është injoruar (Ndihmë!)
 76. ^ "Poles: Victims of the Nazi era OLES:". United States Holocaust Memorial Museum. {{cite web}}: Mungon ose është bosh parametri |language= (Ndihmë!)
 77. ^ a b c d e f g h i j k l Życie codzienne w okupowanej Wielkopolsce Marta Szczesiak OBEP IPN Poznań Głos Wielkopolski 2007
 78. ^ a b c d e f " PLANET E HITLERIT PËR EVROPËN JUGLINDORE "
 79. ^ Lynn H. Nicholas, Cruel World: The Children of Europe in the Nazi Web p. 400-1 ISBN 978-0-679-77663-5
 80. ^ a b "Chapter XIII – GERMANIZATION AND SPOLIATION Arkivuar 3 dhjetor 2003 tek Wayback Machine"
 81. ^ John B. Hench, Books As Weapons, p31 ISBN 978-0-8014-4891-1
 82. ^ Wrobel, Piotr. "The Devil's Playground: Poland in World War II, part I & II". Project InPosterum. Price-Patterson. Marrë më 2008-01-25. {{cite web}}: Mungon ose është bosh parametri |language= (Ndihmë!)
 83. ^ Adam Redzik, Polish Universities During the Second World Warsko-polskiej conference, 2004 Arkivuar 27 mars 2009 tek Wayback Machine
 84. ^ a b c d e f g h i j k l m n o p q r s t u v w x y z aa ab ac ad Czesław Madajczyk. Polityka III Rzeszy w okupowanej Polsce , faqet 177-212, vëllimi 2, Państwowe Wydawnictwo Naukowe, Warszawa, 1970.
 85. ^ a b c Olgierd Kiec, Die evangelischen Kirchen in der Wojewodschaft Poznań 1918–1939 [Kościoły ewangelickie w Wielkopolsce wobec kwestii narodowościowej w latach 1918–1939], Warszawa: Upowszechnianie Nauki Oświata, 1995, ISBN 83-85618-21-X; Stampa:De Siegfried Schmidt (trl.), Wiesbaden: Harrassowitz, 1998, (Quellen und Studien / Deutsches Historisches Institut Warschau / Niemiecki Instytut Historyczny w Warszawie; vol. 8), p. 222. ISBN 3-447-04030-0.
 86. ^ Olgierd Kiec, Die evangelischen Kirchen in der Wojewodschaft Poznań 1918–1939, [Kościoły ewangelickie w Wielkopolsce wobec kwestii narodowościowej w latach 1918–1939], Warszawa: Upowszechnianie Nauki Oświata, 1995, ISBN 83-85618-21-X; Stampa:De Siegfried Schmidt (trl.), Wiesbaden: Harrassowitz, 1998, (Quellen und Studien / Deutsches Historisches Institut Warschau / Niemiecki Instytut Historyczny w Warszawie; vol. 8), p. 211. ISBN 3-447-04030-0.
 87. ^ Claus Wagener, "Nationalsozialistische Kirchenpolitik und protestantische Kirchen nach 1933", in: Kirchenkampf in Berlin 1932–1945: 42 Stadtgeschichten, Olaf Kühl-Freudenstein, Peter Noss and Claus Wagener (eds.), Berlin: Institut Kirche und Judentum, 1999, (=Studien zu Kirche und Judentum; vol. 18), pp. 76–96, here p. 95. ISBN 3-923095-61-9.
 88. ^ Barbara Krüger and Peter Noss, "Die Strukturen in der Evangelischen Kirche 1933–1945", in: Kirchenkampf in Berlin 1932–1945: 42 Stadtgeschichten, Olaf Kühl-Freudenstein, Peter Noss and Claus Wagener (eds.), Berlin: Institut Kirche und Judentum, 1999, (=Studien zu Kirche und Judentum; vol. 18), pp. 149–171, here p. 167. ISBN 3-923095-61-9.
 89. ^ a b c d e f g Czesław Madajczyk. Polityka III Rzeszy w okupowanej Polsce , faqet 235-259, vëllimi 2, Państwowe Wydawnictwo Naukowe, Warszawa, 1970.
 90. ^ a b c d e f g h Czesław Madajczyk. Polityka III Rzeszy w okupowanej Polsce , faqet 485-506, vëllimi 1, Państwowe Wydawnictwo Naukowe, Warszawa, 1970.
 91. ^ Richard Overy, The Dictators: Hitler's Germany, Stalin's Russia, p543 ISBN 978-0-393-02030-4
 92. ^ Richard Overy, The Dictators: Hitler's Germany, Stalin's Russia, p544 ISBN 978-0-393-02030-4
 93. ^ Lynn H. Nicholas, Cruel World: The Children of Europe in the Nazi Web p 247 ISBN 978-0-679-77663-5
 94. ^ "Biologët nën Hitlerin" Ute Deichmann, Thomas Dunlap Harvard University Press , 1999
 95. ^ "Diktatura gjermane: origjina, struktura dhe efektet e socializmit kombëtar" faqe 272 Karl Dietrich Bracher, Jean Steinberg - 1970 Praeger Publishers, 1970
 96. ^ Origjina e zgjidhjes përfundimtare , Christopher R. Browning , Jürgen Matthäus faqe 49 Universiteti i Nebraskës Shtypi, 2007

Lidhje të jashtme[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]