Testi gjenealogjik i ADN-së

Nga Wikipedia, enciklopedia e lirë

Testi gjenealogjik i ADN-së është një test i bazuar në ADN-në, i cili shikon vendet specifike të gjenomit të një personi, me qëllim për të gjetur ose verifikuar marrëdhëniet gjenealogjike të paraardhësve ose (me besueshmëri më të ulët) për të vlerësuar përzierjen etnike të një individi si pjesë e gjenealogjisë gjenetike. Meqenëse kompani të ndryshme testimi përdorin grupe të ndryshme referimi etnik dhe algoritme të ndryshëm përputhës, vlerësimet etnike për një individ do të mund ndryshojnë midis dz ose më shumë testeve, ndonjëherë në mënyrë dramatike. [1] [2] [3] [4] [5]

Përmbledhje[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Aktualisht janë në dispozicion tre lloje kryesore të testeve gjenealogjike të ADN-së, ku secili shikon një pjesë të ndryshme të gjenomit dhe është i dobishëm për lloje të ndryshme të hulumtimeve gjenealogjike: autosomal (atDNA), mitokondriale (mtDNA) dhe Y-DNA .

Testet autosomale mund të rezultojnë në një numër të madh të përputhjes së ADN-së si me meshkuj ashtu edhe me femra të cilët gjithashtu kanë testuar me të njëjtën kompani. Çdo ndeshje zakonisht do të tregojë një shkallë të vlerësuar të lidhjes, dmth., një ndeshje e ngushtë familjare, kushërinj 1-2 Shkalla më e largët e marrëdhënies është zakonisht niveli "kushëriri i 6-të ose më tej". Sidoqoftë, për shkak të natyrës së rastësishme të asaj se si dhe sa ADN trashëgohet nga secili person i testuar nga paraardhësit e tyre të përbashkët, përfundime të sakta të marrëdhënies mund të bëhen vetëm për marrëdhënie të ngushta. Kërkimet gjenealogjike tradicionale dhe ndarja e pemëve familjare, zakonisht kërkohen për interpretimin e rezultateve. Testet autosomale përdoren gjithashtu në vlerësimin e përzierjes etnike.

Testet e MtDNA dhe Y-DNA janë shumë më objektive. Sidoqoftë, ato japin shumë më pak përputhje të ADN-së, nëse ka ndonjë (në varësi të ndërmarrjes që bën testimin), pasi ato janë të kufizuara respektivisht në marrëdhënie përgjatë një linje të rreptë femërore dhe një linje të rreptë mashkullore. Testet MtDNA dhe Y-DNA përdoren për të identifikuar kulturat arkeologjike dhe rrugët e migrimit të paraardhësve të një personi përgjatë një linje të rreptë të nënës ose të një linje të rreptë të babait. Bazuar në mtDNA dhe Y-ADN, mund edhe të bëhet identifikimi i një haplogroupi të individi të caktuar. Testi i mtDNA mund të merret nga meshkujt dhe femrat, sepse të gjithë trashëgojnë mtDNA e tyre nga nëna e tyre, pasi ADN mitokondriale ndodhet në qelizën vezë. Sidoqoftë, një test Y-DNA mund të merret vetëm nga një mashkull, pasi vetëm meshkujt kanë një kromozom Y. [6] [7] [8] [9] [10] [11][12] [13] [14] [15] [16] [17] [18] [19] [20]

Shih edhe[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Literatura[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

 • Zimmer, Carl (2019). "Seven Big Misconceptons about Heredity". Skeptical Inquirer. 43 (3): 34–39. Arkivuar nga origjinali më 2019-08-08. Marrë më 8 gusht 2019. {{cite journal}}: Mungon ose është bosh parametri |language= (Ndihmë!)
 • "List of medical conditions - SNPedia". www.snpedia.com. Marrë më 2019-06-27. {{cite web}}: Mungon ose është bosh parametri |language= (Ndihmë!)
 • "The Pros and Cons of the Main Autosomal DNA Testing Companies". The DNA Geek. 2016-11-14. Marrë më 2018-05-19. {{cite news}}: Mungon ose është bosh parametri |language= (Ndihmë!)
 • Bettinger, Blaine (2013-09-22). "What Else Can I Do With My DNA Test Results?". The Genetic Genealogist. Marrë më 2018-05-19. {{cite news}}: Mungon ose është bosh parametri |language= (Ndihmë!)
 • De Benedictis G, Rose G, Carrieri G, De Luca M, Falcone E, Passarino G, Bonafe M, Monti D, Baggio G, Bertolini S, Mari D, Mattace R, Franceschi C (shtator 1999). "Mitochondrial DNA inherited variants are associated with successful aging and longevity in humans". FASEB Journal. 13 (12): 1532–36. doi:10.1096/fasebj.13.12.1532. PMID 10463944. {{cite journal}}: Mungon ose është bosh parametri |language= (Ndihmë!)
 • "European Journal of Human Genetics (2001) 9, pp 701±707" (PDF). {{cite web}}: Mungon ose është bosh parametri |language= (Ndihmë!)
 • "Mitomap". Mitomap. Marrë më 2011-06-15. {{cite web}}: Mungon ose është bosh parametri |language= (Ndihmë!)
 • "Family Tree DNA Review". Top 10 DNA Tests. maj 2018. Marrë më 2018-05-19. {{cite web}}: Mungon ose është bosh parametri |language= (Ndihmë!)
 • "Genetic And Rare Disease Information Center (GARD)". Genome.gov. 22 mars 2011. Marrë më 2011-06-15. {{cite web}}: Mungon ose është bosh parametri |language= (Ndihmë!)
 • Bettinger, Blaine (2013-09-22). "What Else Can I Do With My DNA Test Results?". The Genetic Genealogist. Marrë më 2016-11-24. {{cite web}}: Mungon ose është bosh parametri |language= (Ndihmë!)
 • Dobush, Grace (2012-07-12). "Ancestry.com Acquisition Means Changes at GeneTree and SMGF.org". Family Tree. Arkivuar nga origjinali më 10 prill 2019. Marrë më 2019-04-10. {{cite web}}: Mungon ose është bosh parametri |language= (Ndihmë!)
 • Belli, Anne (18 janar 2005). "Moneymakers: Bennett Greenspan". Houston Chronicle. Marrë më 14 qershor 2013. Years of researching his family tree through records and documents revealed roots in Argentina, but he ran out of leads looking for his maternal great-grandfather. After hearing about new genetic testing at the University of Arizona, he persuaded a scientist there to test DNA samples from a known cousin in California and a suspected distant cousin in Buenos Aires. It was a match. But the real find was the idea for Family Tree DNA, which the former film salesman launched in early 2000 to provide the same kind of service for others searching for their ancestors. {{cite news}}: Mungon ose është bosh parametri |language= (Ndihmë!)

Referime[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

 1. ^ "How Big Is the Genetic Genealogy Market?". The Genetic Genealogist. 2007-11-06. Marrë më 19 shk 2009. {{cite web}}: Mungon ose është bosh parametri |language= (Ndihmë!)
 2. ^ "National Genealogical Society Quarterly". National Genealogical Society. 93 (1–4): 248. 2005. Businessman Bennett Greenspan hoped that the approach used in the Jefferson and Cohen research would help family historians. After reaching a brick wall on his mother's surname, Nitz, he discovered and Argentine researching the same surname. Greenspan enlisted the help of a male Nitz cousin. A scientist involved in the original Cohen investigation tested the Argentine's and Greenspan's cousin's Y chromosomes. Their haplotypes matched perfectly. {{cite journal}}: Mungon ose është bosh parametri |language= (Ndihmë!)
 3. ^ Lomax, John Nova (14 prill 2005). "Who's Your Daddy?". Houston Press. Arkivuar nga origjinali më 28 tetor 2014. Marrë më 14 qershor 2013. A real estate developer and entrepreneur, Greenspan has been interested in genealogy since his preteen days. {{cite news}}: Mungon ose është bosh parametri |language= (Ndihmë!)
 4. ^ Dardashti, Schelly Talalay (30 mars 2008). "When oral history meets genetics". The Jerusalem Post. Marrë më 14 qershor 2013. Greenspan, born and raised in Omaha, Nebraska, has been interested in genealogy from a very young age; he drew his first family tree at age 11. {{cite news}}: Mungon ose është bosh parametri |language= (Ndihmë!)
 5. ^ Bradford, Nicole (24 shk 2008). "Riding the 'genetic revolution'". Houston Business Journal. Marrë më 19 qershor 2013. {{cite news}}: Mungon ose është bosh parametri |language= (Ndihmë!)
 6. ^ Hamilton, Anita (29 tetor 2008). "Best Inventions of 2008". Time. Arkivuar nga origjinali më 22 prill 2012. Marrë më 5 prill 2012. {{cite news}}: Mungon ose është bosh parametri |language= (Ndihmë!)
 7. ^ "About Us". 23andMe. Arkivuar nga origjinali më 14 shkurt 2018. Marrë më 9 mars 2021. {{cite web}}: Mungon ose është bosh parametri |language= (Ndihmë!)
 8. ^ Janzen, Tim; etj. "Family Tree DNA Learning Center". Autosomal DNA testing comparison chart. Gene by Gene. {{cite book}}: Mungon ose është bosh parametri |language= (Ndihmë!); Parametri |work= është injoruar (Ndihmë!)
 9. ^ Lardinois, Frederic (7 nëntor 2016). "MyHeritage launches DNA testing service to help you uncover your family's history". TechCrunch. Marrë më 13 dhjetor 2016. {{cite news}}: Mungon ose është bosh parametri |language= (Ndihmë!)
 10. ^ "Introducing AutoClusters for DNA Matches". MyHeritage Blog. 2019-02-28. {{cite web}}: Mungon ose është bosh parametri |language= (Ndihmë!)
 11. ^ "MyHeritage's "Theory of Family Relativity": An Exciting New Tool!". DanaLeeds.com (në anglishte amerikane). 2019-03-15.
 12. ^ https://www.techradar.com/reviews/living-dna-review
 13. ^ https://www.cnn.com/2019/04/22/cnn-underscored/living-dna-review-dna-testing-for-ethnicity/index.html
 14. ^ Durie, Bruce (janar 2012). Scottish Genealogy (bot. Fourth). ISBN 9780752488479. {{cite book}}: Mungon ose është bosh parametri |language= (Ndihmë!)
 15. ^ https://www.familytreemagazine.com/premium/dna-test-series-part-6/[lidhje e vdekur]
 16. ^ https://www.sciencenews.org/article/family-dna-ancestry-tests-review-comparison
 17. ^ https://slate.com/technology/2016/01/some-personal-genetic-analysis-is-error-prone-and-dishonest.html
 18. ^ Regalado, Antonio (2019-02-11). "More than 26 million people have taken an at-home ancestry test". MIT Technology Review. Marrë më 2019-04-10. {{cite web}}: Mungon ose është bosh parametri |language= (Ndihmë!)
 19. ^ Michaeli, Yarden (2018-11-16). "To Solve Cold Cases, All It Takes Is Crime Scene DNA, a Genealogy Site and High-speed Internet". Haaretz. Marrë më 2018-11-21. {{cite news}}: Mungon ose është bosh parametri |language= (Ndihmë!)
 20. ^ Regalado, Antonio (2018-02-12). "2017 was the year consumer DNA testing blew up". MIT Technology Review. Marrë më 2018-02-20. {{cite news}}: Mungon ose është bosh parametri |language= (Ndihmë!)