Teuta Arifi

Nga Wikipedia, enciklopedia e lirë
Teuta Arifi
Ministre për Integrime Evropiane
Në detyrë
28 korrik 2011 – 18 shkurt 2013
Paraprirë ngaVasko Naumovski
Pasuar ngaFatmir Besimi
Të dhëna vetjake
U lind më19 tetor 1969
Tetovë, Maqedoninë e Veriut
Partia politikeBDI
ArsimimiUniversiteti i Prishtinës

Teuta Arifi (Maqedonisht: Теута Арифи; lindi më 19 tetor 1969) është politikane maqedonase me prejardhje shqiptare. Në prill 2013, ajo u zgjodh si kryetare e Komunës së Tetovës[1] Më parë, Teuta ishte Ministre për Integrime Evropiane.

Edukimi[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

• 2000 doktoraturë në Filologji; Teza: Përfaqësimi i grave në ligjin tradicional shqiptar dhe në letërsinë shqiptare që nga fillimet e shekullit të 20-të, Ss. Universiteti "Ciril & Metodi" në Shkup, Maqedoninë e Veriut;

• 1999 - 2001 Anëtar i studimit, Instituti CORE, Studimet e OSBE në Universitetin e Hamburgut;

• 1995 Diplomë MA në Filozofi, Ss. Universiteti "Ciril & Metodi" në Shkup, Maqedoninë e Veriut;

• Fellowship në 1992 në Institutin e Lidershipit të Grave në Santa Fe, New Mexico, SHBA;

• 1991 Diplomë BA në Filologji, Universiteti i Prishtinës, Republika e Kosovës

Eksperienca Profesionale[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

• 28 korrik 2011 Zëvendëskryeministre për Çështjet Evropiane;

• 2008 - 2011 Anëtare e Parlamentit, Kryetare e Komitetit për Marrëdhënie Ndërkombëtare (Organizimi i seancës së parë jashtë shtetit në Parlament për Marrëveshjet Bilaterale midis Maqedonisë dhe SHBA);

• 2006 - 2008 Anëtare e Parlamentit, Kryetare e Komitetit për Çështje Kulturore;

• 2006 - Kolumniste në gazetën ditore maqedonase 'Dnevnik';

• 2002 -2006 Anëtare e Parlamentit; Kryetare e Komitetit për Marrëdhënie Ndërkombëtare; anëtar i delegacionit të Parlamentit maqedonas në Këshillin e Evropës; Shefi i delegacionit parlamentar maqedonas në NATO

• 2002- Zëvendëskryetare e Bashkimit Demokratik për Integrim, partia politike kryesore e shqiptarëve në Maqedoni;

• 2001 - 2006 Udhëheqës i Fakultetit të trajnimit të mësimdhënësve në Universitetin e Evropës Juglindore (UEJL) në Tetovë, Maqedoni;

• 2001- Anëtare e Bordeve të Përbashkëta të Universitetit të EJL-së;

• 2001- Profesoresh e asociuar në studimet multikulturore në Fakultetin e Trajnimit të Mësimdhënësve - Universiteti i SEE, Tetovë, Maqedoni;

• 1998 - 2000 Zëvendëskryetare e grupit të specialistëve të Këshillit të Evropës për veprime pozitive në fushën e barazisë midis grave dhe burrave;

• 1997 Asistent-profesore në temën e Historisë së Letërsisë Shqipe, Fakulteti i Filologjisë, Departamenti i Gjuhës dhe Letërsisë Shqipe, Universiteti Ss. Cirili dhe Metodi në Shkup, Maqedoni;

• Këshilltare 1996-1997 në Ministrinë e Punëve të Jashtme dhe Shef i Departamentit për marrëdhënie me OSBE-në dhe organizata të tjera ndërkombëtare.

• 1995 - 1996, Këshilltare në Qeverinë e Republikës së Maqedonisë.

• Ankoruesi i vitit 1992-2002 për Radio Deuthche Welle, Departamenti i Evropës Jugore, Kologne;

• 1991-1992, Kolumniste në të përjavshmen politike KOHA në Prishtinë.

Antarsimi[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

• 1999-2001 Anëtare e ekipit hulumtues të Institutit të Paqes, Universiteti i Hamburgut, lidhur me punën e Komisionerit të Lartë të Minoriteteve në OSBE;

• 1998-2000 Anëtare e bordit këshillëdhënës të Ekipit të ngarkuar me hulumtimin e pozitës së minoriteteve në Evropën Jugore, CEI-Budapest;

• 1997-1999 Anëtare e Bordit, Qendra për Mirëkuptim Multikulturor, Shkup;

• 1996-2000 Anëtare e Byrosë së Komitetit Drejtues për Barazinë e Këshillit të Evropës, Strasburg;

• Maj 1996, Anëtare eekipit të OSBE-së për vëzhgimin e zgjedhjeve parlamentare në Shqipëri Shtator 1995, Anëtar i delegacionit të Republikës së Maqedonisë në Konferencën e 4 Botërore mbi të drejtat e grave, Pekin;

• Nëntor 1996, anëtare e delegacionit maqedonas në OSBE, Vjenë, grupi punues për Dimensionin Njerëzor;

• Dhjetor 1995 - Qershor 1996, Anëtar e Bordit, Instituti i Shoqërisë së Hapur Soros në Maqedoni;

• 1992 - 1994, Sekretare e Përgjithshëme e Komitetit të Kuvendit të Qytetarëve të Helsinkit në Maqedoni;

• 1994, Anëtare themeluese e Komitetit të Helsinkit për të Drejtat e Njeriut në Maqedoni;

• 1992, Anëtare themeluese e Lidhjes së Grave Shqiptare për Maqedoninë;

Gjuhët:

• Gjuha: Shqiptare;

• Të aftë në gjuhën maqedone, turke, angleze, frënge, italiane, serbo-kroate.

Lista e botimeve:

• "Gjeografia ime" (gjeografia ime), poezia, Shkupi, Shkup, 1996

• "Feminizmi ekzistencialist" (Feminizmi ekzistental), studim, Shkup, 1997

• Pjesëmarrja e grave në trendet bashkëkohore të Shoqërisë Maqedonase - studim, bashkëautor, Friedrich Ebert Stiftung, Shkup, 1997;

• "Shatë ditë magjike", roman, Shkup, Shkup, 1998.

Kariera[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

12 prill 2013 Zgjedhur kryetarie e komunës së Tetovës

2011 - 2013 Zëvendëskryeministre për çështje evropiane

2008 - 2011 Anëtare e Parlamentit, Kryetare e Komisionit për Punë të Jashtme

2006 - 2008 Anëtare e Parlamentit, Kryetare e Komitetit për Çështje Kulturore

2002 -2006 Anëtare e Parlamentit; Kryetare e Komisionit për Punë të Jashtme; Anëtare e Delegacionit të Parlamentit të Maqedonisë në Këshillin e Evropës; Shefe në delegacion parlamentar maqedonas në NATO;

2002- Zëvendëskryetare e Bashkimit Demokratik për Integrim

Referime[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

  1. ^ "Mirësevini në Komunën e Tetovës - Kryetare e Tetovës - Teuta Arifi". Komuna e Tetovës. Arkivuar nga origjinali më 14 korrik 2014. Marrë më 14 korrik 2014. {{cite web}}: Mungon ose është bosh parametri |language= (Ndihmë!)