Jump to content

Thari i Himalajeve

Nga Wikipedia, enciklopedia e lirë

Tahr Himalayan (Hemitragus jemlahicus) është madhedythundrakët lindur në Himalajet në Tibetin jugor, Indinë veriore, Butanin perëndimor dhe Nepalin. Ajo është e shënuar si pranë kërcënimitListën e Kuqe të IUCN, pasi popullsia është në rënie për shkak të gjuetisë dhe humbjes së habitatit.

Një analizë e fundit filogjenetike tregon se gjinia Hemitragus është monospecifike dhe se tahr Himalayan është një dhi e egër.[1]

Tahr Himalayan është futur në Argjentinë, Zelandën e Re, Afrikën e Jugut dhe Shtetet e Bashkuara.[2]

Tahrs i përkasin nënfamiljes Caprinae në rendin Artiodactyla. Të afërmit e tyre më të ngushtë në nënfamiljen Caprinae janë dele dhe dhi.[3] Një nënlloj, tahr ose shapi i Himalajeve Lindore, u përshkrua në 1944.[4] Ky klasifikim nuk konsiderohet më i vlefshëm, dhe asnjë nënlloj nuk njihet aktualisht.

Fjala "tahr" rrjedh nga Nepali thār fjalës dhe është përdorur për herë të parë në anglisht shkrimet në 1835.[5]

Emri i gjinisë Hemitragus rrjedh nga fjalët greke hēmi- që do të thotë "gjysmë" dhe trágos që do të thotë "dhi".[6][7]

  1. ^ Ropiquet, A.; Hassanin, A. (2005). "Molecular evidence for the polyphyly of the genus Hemitragus (Mammalia, Bovidae)". Molecular Phylogenetics and Evolution (në anglisht). 36 (1): 154–168. doi:10.1016/j.ympev.2005.01.002. PMID 15904863.
  2. ^ Stampa:MSW3 Grubb
  3. ^ Theodor, J. M. (2001). "Artiodactyla (Even-Toed Ungulates Including Sheep and Camels)". Encyclopedia of Life Sciences (në anglisht). doi:10.1038/npg.els.0001570. ISBN 978-0470016176.
  4. ^ Pohle, H. (1944). "Hemitragus jemlahicus schaeferi sp. n., die östliche Form des Thars". Zoologischer Anzeiger (në anglisht). 144 (9/10): 184–191.
  5. ^ Simpson, J. A., & Weiner, E. S. C. (1989).
  6. ^ Liddell, H.G.; Scott, R. (1940). "ἡμῐ-". A Greek–English Lexicon (në anglisht) (bot. Ninth). Oxford: Clarendon Press.
  7. ^ Liddell, H.G.; Scott, R. (1940). "τράγος". A Greek–English Lexicon (në anglisht) (bot. Ninth). Oxford: Clarendon Press.