Jump to content

Lista e Kuqe e BNRN-së

Nga Wikipedia, enciklopedia e lirë

Lista e Kuqe e BNRN-së (e njohur edhe si Lista e BNRN-së e specieve të rrezikuara), e themeluar në vitin 1964, është renditja më e hollësishme në botë e gjendjes së ruajtjes së specieve biologjike, duke i radhitur ato sipas kategorive të rrezikshmërisë, duke iu referuar anekseve relevante të Direktivave të BE-së 79/409 dhe 92/43.[1] Bashkësia Ndërkombëtare për Ruajtjen e Natyrës (BNRN) është autoriteti kryesor në botë për çështjen e gjendjes së ruajtjes së specieve. Shtete dhe organizata të ndryshme nxjerrin një sërë listash të kuqe rajonale të cilat çmojnë rrezikimin e zhdukjes së specieve përbrenda një njësie administrative të caktuar.[nevojitet citimi]

  1. ^ Ligji për mbrojtjen e naturës; Amëza assembly-kosova Arkivuar 29 shtator 2007 tek Wayback Machine