Jump to content

Theodor Nöldeke

Nga Wikipedia, enciklopedia e lirë
Theodor Nöldeke
U lind më2 mars 1836
Hamburg, Qyteti i Lirë i Hamburgut, Konfederata Gjermane
Vdiq më25 dhjetor 1930 (94 vjet)
Karlsruhe, Baden-Vyrtemberg, Gjermania e Vajmarit
OccupationGerman Orientalist
Punët e shquaraGeschichte Qorâns, Das Leben Mohammeds

Theodor Nöldeke (Gjermanisht: [ˈteːodoːɐ̯ ˈnœldəkə]; 2 mars 1836 – 25 dhjetor 1930) ishte një orientalist dhe studiues gjerman. Interesat e tij kërkimore varionin mbi studimet e Dhiatës së Vjetër, gjuhët semite dhe letërsinë arabe, persiane dhe siriane. Nöldeke përktheu disa vepra të rëndësishme të letërsisë orientale dhe gjatë jetës së tij u konsiderua një orientalist i rëndësishëm. Ai shkroi studime të shumta (përfshirë Kuranin) dhe kontribuoi me artikuj në Encyclopædia Britannica.

Ndër projektet me të cilat Nöldeke bashkëpunoi ishte botimi i publikuar nga Michael Jan de Goeje i Tarikh ("Historia Universale") i Taberiut, për të cilin ai përktheu seksionin e epokës sasanide. Ky përkthim mbetet me vlerë të madhe, veçanërisht për komentin e gjerë plotësues. Studentët e tij të shumtë përfshinin Charles Cutler Torrey, Louis Ginzberg dhe Friedrich Zacharias Schwally. Ai i besoi Schwally vazhdimin e veprës së tij standarde "Historia e Kur'anit".

Biografia[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Nöldeke ka lindur në Harburg, (Sot Hamburg). Në vitin 1853 ai u diplomua në Gymnasium Georgianum Lingen, Emsland, dhe vazhdoi të studionte në Universitetin e Göttingen nën Heinrich Ewald, dhe më vonë në Universitetin e Vjenës, Universitetin e Lejdenit dhe Universitetin Humboldt të Berlinit. Në vitin 1864 ai u bë profesor në Universitetin e Kielit dhe nga viti 1872 në Universitetin e Strasburgut derisa doli në pension në moshën 70-vjeçare. Nöldeke kishte dhjetë fëmijë, gjashtë prej të cilëve e kishin vdekur. Djali i tij Arnold Nöldeke u bë gjyqtar dhe ishte senator i Hamburgut gjatë periudhës së Vajmarit. Ai vdiq në Karlsruhe.

Dallimet[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Punime të zgjedhura[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Ai kontribuoi shpesh në Zeitschrift der Deutschen Morgenländischen Gesellschaft, the Göttingische gelehrte Anzeigen dhe th Expositor.

Kronologjia Nöldeke[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Kronologjia Nöldeke është një "renditje kanonike" e 114 sureve të Kur'anit sipas renditjes së shpalljes. Synohet të ndihmojë studimin teologjik, letrar dhe historik të komentimit Kur'anor duke rritur koherencën strukturore.[2] Kronologjia Nöldeke është miratuar për udhëzim të përgjithshëm nga disa shkolla të bursave aktuale. Botimi Egjiptian, i krijuar në vitin 1924, është një përshtatje e veprës së Nöldeke.[3] Nöldeke i konsideroi suret nga këndvështrimi i përmbajtjes dhe zhvillimit stilistik dhe origjinës gjuhësore për t'i riorganizuar ato në sekuencën historike të shpalljes. Sipas sistemit të tij Surja 21: "Profetët", - 21 nga 114 suret në Kur'an - është rinumëruar '65'. Kronologjia e tij më tej i ndau suret në dy periudha: mekase (në tri faza) dhe medinase.

Kronologjia Nöldeke e Kuranit: Katër grupe të 114 sureve:

Referime[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Referime[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

  • Böwering, Gerhard (2008). "Recent research on the construction of the Qur'ān". përmbledhur nga Reynolds, Gabriel Said (red.). The Qur'ān in Its Historical Context (në anglisht). Routledge. fq. 70–87. ISBN 978-0-203-93960-4.
  • Ernst, Carl W. (2011). How to Read the Qur'an: A New Guide, with Select Translations (në anglisht). Chapel Hill: University of North Carolina Press. ISBN 978-0-8078-6907-9.

Citate[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

  1. ^ "Th. Nöldeke (1836–1930)" (në anglisht). Royal Netherlands Academy of Arts and Sciences. Marrë më 13 korrik 2020.
  2. ^ Ernst 2011, f. 43.
  3. ^ Böwering 2008, f. 73.