Tigri i artë

Nga Wikipedia, enciklopedia e lirë
Tigrat e arte kane zakonisht nje ngjyre me te celet

Tigri i artë është një tigër me një ndryshim ngjyre të shkaktuar nga një gjen recesiv gjate ciftezimit te dy tigrave. Ashtu si tigri i bardhë, ajo është një formë e ngjyrës dhe jo një specie e veçantë. Tigrat e arte kane nje ngjyre me te celet se tigrat e zakonshem.

Asnjë emër zyrtar nuk është caktuar për ngjyrën. Nganjëherë quhet tigër luleshtrydhe për shkak të ngjyres se bardhe poshte gezofit. Tigrat e artë gjithashtu kanë tendencë të jenë më të mëdhenj se tigrat e zakonshem dhe për shkak të efektit të gjenit në boshtin e flokëve, kanë lesh më të butë se sa të afërmit e tyre portokalli.

Tigrat e artë në kopshtet zoologjike[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Tigri i Arte ne nje zoo te afrikes

Pak kopshte zoologjike kanë zgjedhur te edukojne tigrat e arte dhe shume pak istitucione kane njohuri për ngjyrën ose mënyrën e trashëgimit. Prandaj, zakonisht duket rastësisht kur kultivojnë tigrat portokalli dhe bardhë së bashku, sesa përmes planifikimit. Si tigrat e bardhë dhe tigrat normal trashegojne nje gjen me ngjyrë të gjelbër që tregtohen dhe huazohen midis zoologjikëve dhe cirkut për mbarështim, ky gjen bëhet më i përhapur. Kur pasardhësit e tyre bashkohen së bashku, ngjyra e artë e tigrit kalon tek pasardhësit dhe nëse të dy prindërit janë bartës të gjeneve. Po të mos lindin këlyshët e artë, zoos mund të mos kenë idenë se prindërit do ta mbartin atë gjen. Tigri i parë i artë i tigërve i lindur në robëri ishte në vitin 1983 dhe kjo erdhi nga tigrat e bengalit me ngjyra standarde, të dy prej të cilëve bartnin gjene recesive për të dyja tigrat e artë dhe ngjyrat e bardha. Lindi në atraksione të kafshëve të Adriatikut të Dr Josip Marcan në DeLand të Floridës Një shembull i një tigri të artë është në Dream World në Australi. Samara, një tigreshë normale e portokalltë, ishte bashkuar me tigër të bardhë, pa gjemba, Mohan. Pjellë e saj përfshinte një kungull normale portokalli (Sultan), tigri i parë i bardhë i lindur në Australi (Taj, gjithashtu pothuajse pa rrip) dhe dy tigrat me ngjyrë të kuqe (Rama dhe femra Sita) të lindur në Australi. Kelyshet peshonin rreth 1.5 kilogramë dhe matnin rreth 30 centimetra gjatësi. Ata u larguan nga nëna e tyre shpejt pas lindjes dhe u ngritën dorë. Lindja dhe procesi i dorezimit u filmuan dhe u paraqitën në një dokumentar të gjatë një ore. Tigresha e Artë Sita do të bashkohet me një tigër normal të lidhur portokalli të quajtur Kato.

Afrika[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Nje tiger i arte eshte gjetur ne 25 maj 2018 ne afriken lindore ku thuhet te mbante nje gjen recesiv brenda tij. Por gjate nje gabimi ai u helmua bashke me tre luanë nga azia.

Europa[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Një tigër mashkull u gjet ne 17 qershor ne 2016. Tigri u zhvendos ne Europe ne Isle of Wight Zoo i cili po mbahej per t'u ciftuar. Thuhet se e trashegonte gjenin e arte nga motra e tij. Me pas ne 26 qershor 2016 u gjet nje femer tjeter ne Azi dhe u transferua ne Europe ku u ciftua me mashkullin. U linden 4 kelyshe ku vetem njeri prej tyre e barte gjenin recesiv.

Azia[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Një tiger i ri i artë i quajtur "Mish Mish" gjendet në Parkun e kafshëve të egra Ras Al Khaimah ne Shtetet e Bashkuara Arabe, në pronësi të Jasem Ali.

Megjithëse tigrat e argjendte nuk janë të edukuar qëllimisht nga kopshtet me mendje të ruajtur, ata janë bashkuar me tigrat e bardhë duke u bërë popullore për përdorim në shfaqjet e skenave dhe ngjarjeve të ngjashme. Disa mbarështues privatë po përpiqen të prodhojnë tigrat e artë me ngjyrë të bardhë së bashku me tigrat e bardhë për të përmbushur kërkesën e tyre.

Ruaj kafshët është duke edukuar dy tigra te arte dhe gjithashtu duke zbuluar te krijoje edhe te tjere.

Shikoni edhe[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Referimet[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

  • Linkie, M.; Wibisono, H. T.; Martyr, D. J.; Sunarto, S. (2008). "Panthera tigris ssp. sumatrae". IUCN Red List of Threatened Species. Version 2017-1. International Union for Conservation of Nature.
  • McDougal, C. (1977) The Face of the Tiger. Rivington Books and André Deutsch, London.

"White Bengal Tiger". Animal Corner. Archived from the original on 2008-04-01.

  • Cuvier, Georges (1832). The Animal Kingdom they can grow to as tall as. G & C & H Carvill.
  • Lydekker, R. (1893). The Royal Natural History. Frederick Warne.

Lidhje te jashtme[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]