Tipometri

Nga Wikipedia, enciklopedia e lirë

Tipometri është një vizore grafike e shkallëzuar në anën e majtë me sistemin tipografik, kurse në anën e djathtë në sistemin metrik. Përdoret për matje të madhësisë së shkrimeve në veprimtarinë grafike, posaçërisht në tipografi te radhitja me plumb për matjen e gjatësisë rrjeshtave.

Tipometri: Në anën e majtë janë të shkallëzuara njësitë metrike (mm dhe cm), ndërsa në anën e djathtë njësitë tipografike duke filluar nga 3 pika tipografike (pt), 6 pt dhe 12 pt.
Typometer transparent (detal) i bërë prej plastike për grafikë dhe DTP

Shiko edhe këtë[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]