Tireoidea

Nga Wikipedia, enciklopedia e lirë
Gjëndrat endokrine:
1. Gjëndrat tiroide
2. Gjëndrat paratiroide
    

Tireoidea-Gjëndra tireoide gjendet në pjesën e përparme të qafës, në dy anët e trakesë.. Te njeriu i rritur është e rëndë 20-30 g. Është organ i furnizuar mirë me gjak. Edhe pse është është e vogël nëpër enët e saj të gjakut qarkullojnë rreth 5 litra gjak brenda një ore, që në fakt është sasia e gjakut në organizmin e njeriut. Kjo gjëndër përmban një sasi të madhe jodi (10-15 mg jod), kështu që është organi më i pasur me jod në organizëm. Deponimi i jodit është veçori e veçantë e funksionit normal të saj. Gjëndra tiroide sekreton tre hormone dhe ato janë: tiroksina, trijodtironina, tireokacitonina.


Titjodtironina[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Dallohet nga tiroksina sipas strukturës vetëm në atë se në molekulën e saj ka një atom jod më pak. Ka veprim të njejtë si tiroksina, por ky veprim shprehet shkurt dhe shpejt.

Trieokalcitonina[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Është hormon i tiroides i cili ndikon në metabolizmin e kalciumit. Ky hormon stimulon deponimin e kalciumit në eshtra. Është me natyrë proteinike- polipeptid i ndërtuar prej 78 aminoacidesh.


Ky artikull nga Kimia është i cunguar. Ti mund të ndihmosh Wikipedian duke e përmirësuar këtë artikull.