Jump to content

Titoizmi

Nga Wikipedia, enciklopedia e lirë
Josip Broz Tito

Titoizmi është një filozofi politike socialiste e lidhur më së shumti me Josip Broz Titon gjatë Luftës së Ftohtë.[1] Ajo karakterizohet nga një identitet i gjerë jugosllav, vetëmenaxhimi i punëtorëve, një ndarje politike nga Bashkimi Sovjetik dhe udhëheqja në Lëvizjen e Jo-Angazhimeve.[2]

Tito udhëhoqi partizanët jugosllavë gjatë Luftës së Dytë Botërore në Jugosllavi.[3] Pas luftës u ngritën tensione mes Jugosllavisë dhe Bashkimit Sovjetik. Edhe pse këto çështje u zvogëluan me kalimin e kohës, Jugosllavia mbeti ende relativisht e pavarur në mendime dhe politikë. Tito udhëhoqi Jugosllavinë deri në vdekjen e tij në vitin 1980.[4]

Sot, termi "Titoizëm" përdoret ndonjëherë për t'iu referuar jugonostalgjisë, një dëshirë e madhe për rivendosjen ose ringjalljen e Jugosllavizmit ose Jugosllavisë nga qytetarët e shteteve pasardhëse të Jugosllavisë.

Ndarja Tito-Stalin

[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Kur pjesa tjetër e Evropës Lindore u bë shtete satelitore të Bashkimit Sovjetik, Jugosllavia refuzoi të pranonte Rezolutën e Kominformit të vitit 1948[5][6][3] dhe periudhës nga viti 1948 deri më 1955, e njohur si Informbiro, u shënua nga të rënda shtypja e kundërshtarëve dhe shumë të tjerëve të akuzuar për qëndrime pro-Stalinit u dërguan në kampin penalGoli Otok.[7][8]

Elementet e titizmit karakterizohen nga politika dhe praktika të bazuara në parimin se në çdo vend mjetet për arritjen e qëllimeve përfundimtare komuniste duhet të diktohen nga kushtet e atij vendi të caktuar, sesa nga një model i vendosur në një vend tjetër. Ai dallon nga teoria e "socializmit në një vend" të Josif Stalinit, pasi Tito mbrojti bashkëpunimin midis kombeve përmes Lëvizjes së të Paangazhuarve, ndërsa në të njëjtën kohë ndiqte socializmin në çfarëdo mënyre që u përshtatet më së miri kombeve të veçanta. Në të kundërt, "socializmi në një vend" u fokusua në industrializimin dhe modernizimin e shpejtë, në mënyrë që të konkurronte me atë që Stalini i perceptonte si kombet më të përparuara të Perëndimit. Gjatë epokës së Titos, idetë e tij në mënyrë specifike nënkuptonin se qëllimi komunist duhet të ndiqej në mënyrë të pavarur (dhe shpesh në kundërshtim me) ato që ai i referohej si politika staliniste dhe imperialiste të Bashkimit Sovjetik.[3]

Gjatë gjithë kohës në detyrë, Tito krenohej me pavarësinë e Jugosllavisë nga Bashkimi Sovjetik, ku Jugosllavia nuk pranoi kurrë anëtarësimin e plotë në Comecon dhe refuzimin e hapur të Titos të shumë aspekteve të stalinizmit si manifestimet më të dukshme të kësaj. Sovjetikët dhe shtetet e tyre satelitore shpesh akuzonin Jugosllavinë për trockizëm dhe socialdemokraci, akuza të bazuara lirshëm në samoupravljanje (vetëmenaxhimi) të Titos, përpjekje për demokratizim më të madh dhe teorinë e punës shoqëruese (politikat e ndarjes së fitimit dhe industritë në pronësi të punëtorëve të iniciuara prej tij, Millovan Gjillas dhe Edvard Kardel më 1950). Pikërisht në këto gjëra udhëheqja sovjetike akuzoi se mbante farat e komunizmit këshilltar apo edhe korporatizmin.

  1. ^ Boeckh, Katrin (2014). "Allies Are Forever (Until They Are No More): Yugoslavia's Multivectoral Foreign Policy During Titoism". përmbledhur nga Keil, Soeren; Stahl, Bernhard (red.). The Foreign Policies of Post-Yugoslav States. New Perspectives on South-East Europe (në anglisht). London: Palgrave Macmillan. fq. 18–43. doi:10.1057/9781137384133_2. ISBN 978-1137384126.
  2. ^ Bocanegra, Lidia, Titoism (PDF) (në anglisht), arkivuar (PDF) nga origjinali më 31 gusht 2021, marrë më 22 dhjetor 2021
  3. ^ a b c Peroviq, Jeronim (2007). "The Tito–Stalin split: a reassessment in light of new evidence" (PDF). Journal of Cold War Studies (në anglisht). MIT Press. 9 (2): 32–63. doi:10.1162/jcws.2007.9.2.32. S2CID 57567168.
  4. ^ "Josip Broz Tito". Encyclopædia Britannica Online (në anglisht). Marrë më 27 prill 2010.
  5. ^ Macridis, Roy (janar 1952). "Stalinism and the Meaning of Titoism". World Politics (në anglisht). Cambridge University Press. 4 (2): 219–238. doi:10.2307/2009046. JSTOR 2009046.
  6. ^ Ulam, Adam Bruno (1972). "Tito, Titoismus" [Tito, Titoism]. përmbledhur nga Kernig, Claus Dieter [in gjermanisht] (red.). Sowjetsystem und demokratische Gesellschaft [Sistemi sovjetik dhe shoqëria demokratike] (në gjermanisht). Vëll. 6. fq. 451–465.
  7. ^ Previshiq, Martin (2014). Povijest informbiroovskog logora na Golom otoku 1949. –1956 [Historia e Kampit të Burgut Kominformist Goli Otok 1949. – 1956.] (PDF) (në kroatisht). Fakulteti i Shkencave Humane dhe Sociale, Universiteti i Zagrebit. Marrë më 30 korrik 2018.
  8. ^ Previshiq, Martin (shkurt 2015). "Broj kažnjenika na Golom otoku i drugim logorima za informbirovce u vrijeme sukoba sa SSSR-om (1948.-1956.)" [Numri i të dënuarve në Goli Otok dhe kampet e tjera të internimit gjatë periudhës Informbiro (1948 – 1956)] (PDF). Historijski zbornik (në kroatisht). 66 (1): 173–193. Marrë më 27 korrik 2018.