Jump to content

Torta e dasmes

Nga Wikipedia, enciklopedia e lirë
Një tortë dasme me tre shtresa me shtylla mbështetëse dhe figura

Një tortë dasme është torta tradicionale e shërbyer në pritjet e dasmave pas darkës. Në kulturën moderne perëndimore, torta është zakonisht në shfaqje dhe u shërbehet mysafirëve në pritje. Tradicionalisht, tortat e dasmave u bënë për të sjellë fat të mirë për të gjithë mysafirët dhe çiftin. Sidoqoftë, modernisht, ato janë më shumë një qendër e dasmës dhe nuk u shërbehen gjithmonë miqve. Disa ëmbëlsira janë ndërtuar me vetëm një shtresë të vetme ushqimore për ndarjen e nuses dhe dhëndërit, por kjo është e rrallë pasi që diferenca në kosto midis niveleve të rreme dhe të vërteta është minimale.

Torta e dasmave vijnë në një larmi madhësish, në varësi të numrit të të ftuarve që torta do të shërbejë. Pastiçerët modern dhe stilistët përdorin përbërës dhe mjete të ndryshme për të krijuar një tortë që zakonisht pasqyron personalitetet e çiftit. Marzipani, fondant, pastë sheqeri, krem gjalpi dhe çokollatë janë ndër përbërësit e njohur të përdorur. Torta variojnë në çmim së bashku me madhësinë dhe përbërësit. Torta zakonisht çmohen në bazë të një personi ose për një fetë.[1] Çmimet mund të variojnë nga disa dollarë deri në disa qindra dollarë për person ose fetë, në varësi të pastiçerit i cili është punësuar për të bërë tortën. Tortet e dasmës dhe dekorimi i tortës në përgjithësi janë bërë një simbol i caktuar i kulturës populloreshoqërinë perëndimore. Në Shtetet e Bashkuara, shfaqjet televizive të realitetit si Cake Boss dhe Amazing Wedding Cakes janë bërë të njohura dhe po priren në kulturën e sotme popullore.

  1. ^ Stewart, M., & Kromer, W. (2007). Martha Stewart’s Wedding Cakes. New York: Clarkson Potter/Publishers.