Tradita e emrave në Serbi

Nga Wikipedia, enciklopedia e lirë
Jump to navigation Jump to search

Ky artikull ka karakteristikat e kulturës  së emërtimin dhe emrat etnik Serb .

Emrat[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Si me shumicën e kulturave Evropiane, një fëmije i jepet një emër (i parë) i zgjedhur nga prindërit e tyre, ose i zgjedhur nga kumbaret. Emri i dhënë vjen i pari, mbiemri i fundit, p.sh. "Željko Popović", ku "Željko" është emër i parë dhe "Popović" është emri i familjes.

Emrat e parë Serbë në masë të madhe e kanë origjinën nga rrënjët Sllave:

 • (psh. Slobodan, Miroslav, Vladimir, Zoran, Ljubomir, Vesna, Leposava, Radmila, Gordana, Dragan, Milan, Goran, Radomir, Miomir, Branimir, Budimir, Slavimir; shiko gjithashtu emrat [[Slavinic]])

Disa mund të jenë jo-sllave, por të zgjedhur për të reflektuar besimin e Krishterë. Emrat e kësaj natyre shpesh mund të vijnë nga hebraishtja për arsye biblike. Emra krishterë përfshijnë:

 • (psh. Nikola, Ivan, Jovan, Marija, Ana, Petar, Pavle, Mihailo)

Përgjatë vijave të ngjashme të emrave jo-Sllave në mesin e të Krishterëve, origjina për shumë emra të tillë janë Grekë:

 • (psh.  Aleksandar, Filip, Jelena, Katarina, Đorđe, Stefan, Vasilije, Todor)(e.g. Aleksandar, Filip, Jelena, Katarina, Đorđe, Stefan, Vasilije, Todor)

Emrat me origjinë Latine përfshijnë:

 • (psh. Marko, Antonije, Srđan, Marina, Natalija, Kornelije)(e.g. Marko, Antonije, Srđan, Marina, Natalija, Kornelije)

Emrat me origjinë Gjermane përfshijnë:

 • (psh. Igor, Oliver, Olga)

Mbiemrat[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Shumica e mbiemrat serbe kanë prapashtesë -ić (-ић) ([itɕ]) tek mbiemri. Kjo ndonjëherë mund edhe të transkriptohen si -ic, por në histori, emra serbë kanë qenë shpeshherë transkriptuara me një fund fonetik, -ich apo -itch.

Kjo formë është e lidhur shpesh me Serbët në fillim të shekullit të 20; prandaj Milutin Milanković zakonisht i referohet, për arsye historike, si Milutin Milankovitch, dhe Mileva Maric, e lindur në Vojvodinë (atëherë një pjesë e Hungarisë) ka qenë dhënë ndonjëherë si Marity (p.sh. në kërkesën e "Einstein-Marity" teori).

Prapashtesë -ić është një emer zvogelues sllav, fillimisht funksionon për të krijuar patronymics. Kështu mbiemri Petrović do të thotë, birit të vogël të Petar (Petrić nënkupton djalin e vogel të Petrës, e veja).

Shumica e mbiemrat serbe janë nga babai, nëna, nga profesioni, apo që rrjedhin nga tiparet personale.

Prapashtesat e tjera të mbiemrave të zakonshme janë -ov, -ev, -në dhe -ski, prandaj i biri Nikollë-s bëhet Nikolin, Petrov i biri i Petar-së, dhe Jovanov biri Jovan. Të dy prapashtesat janë të kombinuara shpesh, më së shpeshti si -ović. Tjera, më pak të zakonshme janë -alj / OLJ / ELJ, -ija, -ica, Ar / ac / 

Kur martohet, gruaja shpesh miraton mbiemrin e burrit të saj, edhe pse ajo mund të mbajë dy mbiemrat ose të mos e ndryshojë mbiemrin fare.

Renditja e emrit[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Emrat serbë jepen ne rendin e  emrave Perëndimore, me mbiemrin vendosur pas emrit të dhënë. Urdhri për renditjen sipas Emrave Lindore mund të përdoret kur emra të shumta të shfaqet në një listë të renditura, sidomos në shënimet zyrtare dhe dokumentet ligjore, kur mbiemri është kapitalizuar (p.sh. MILOVANOVIĆ Janko).

Historia[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Demetrios Chomatenos (Kryepeshkop i Ohrit 1216-1236)  regjistroi kulturën e emërtimin të sllavëve të Jugut në tokat Bizantine. Në shekullin e 11-të dhe 12-të, emrat e familjes u bë më e zakonshme dhe të qëndrueshme në Bizant, përshtatur nga shumica e njerëzve në Maqedoni bizantine, Epirit dhe rajone të tjera (duke përfshirë gratë, ndonjëherë edhe murgjit), jo vetëm aristokratë.Sllavët e Jugut, megjithatë, ruajtën traditën e vetëm duke i dhënë një emër personal, ndonjëherë me një patronimJanë vetëm 2 raste të emrave  të përdorura nga sllavët e Jugut gjatë kësaj kohe; Bogdanopoulos dhe Serbopoulos, të dy emrat Serbë me prapashtesë Greke -opoulos (όπουλος, me origjinë nga Peloponezit në shekullin e 10-të) [1]

Shiko gjithashtu[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

 • Emra Sllav
 • Mbiemra Sllave

Referime[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Burime[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

 • Milica Grković (1977). Rečnik ličnih imena kod Srba. Vuk Karadžić. Mungon ose është bosh parametri |language= (Ndihmë!)
 • Radojica Jovičević (1985). Lična imena u staroslovenskom ǰeziku. Filološki fakultet Beogradskog Univerziteta. Mungon ose është bosh parametri |language= (Ndihmë!)
 • Vukanović, Tatomir (1940). Lična imena kod Srba. Mungon ose është bosh parametri |language= (Ndihmë!)
 • Katarina Stojanović (2007). Srpska imena: narodna i hrišćanska. Gramatik. ISBN 978-86-84421-51-9. Mungon ose është bosh parametri |language= (Ndihmë!)