Tragjedia e Bleiburgut

Nga Wikipedia, enciklopedia e lirë
Memorial kushtuar viktimave të Bleiburgut (Spikasin shahovnica dhe gjysëmhëna me yll)
Armë të konfiskuara
Të burgosurit
Viktimat

Tragjedia e Bleiburgut ka qenë në tragjedi e cila ka ndodhur në maj të vitit 1945, në fund të Luftës së Dytë Botërore në Evropë, gjatë së cilës Jugosllavia ishte pushtuar nga fuqitë e Boshtit, dhjetëra mijëra ushtarë dhe civilë të lidhur me fuqitë e Boshtit u larguan nga Jugosllavia për në Austri gjersa Bashkimi Sovjetik (Ushtria e Kuqe) dhe Partizanët jugosllavë morën kontrollin. Kur arritën në Austrinë e pushtuar nga Aleatët, britanikët refuzuan të pranonin dorëzimin e tyre dhe në vend të kësaj i drejtuan drejtë partizanëve. Të burgosurit e luftës iu nënshtruan marshimeve të detyruara, së bashku me kolonat e kapura nga partizanët e tjerë në Jugosllavi. Dhjetëra mijëra u ekzekutuan; të tjerët u dërguan në kampet e punës së detyruar, ku më shumë vdiqën nga kushtet e vështira. Ngjarjet janë të emëruar sipas qytetit kufitar Karinthian të Bleiburgut, ku riatdhesimi fillestar është kryer, prej nga rrjedh edhe emërtimi Tragjedia e Bleiburgut (shih terminologjinë).

Hyrje[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Më 3 maj 1945, qeveria e Shtetit të Pavarur të Kroacisë (NDH), një shtet kukull fashist i krijuar në pjesë të Jugosllavisë së pushtuar nga gjermanët, që kishte ndërmarrë një fushatë brutale gjenocidi kundër një numri të popullsive të saj minoritare, duke reduktuar numrin e tyre me qindra mijëra, vendosën të iknin në Austri. Ata nisën evakuimin duke urdhëruar mbetjet e Forcave të Armatosura Kroate (HOS) të lëviznin atje sa më shpejt të ishte e mundur, në mënyrë që t'i dorëzoheshin ushtrisë britanike. Udhëheqja sllovene e lidhur me Boshtin lëshoi një urdhër tërheqjeje për rojet sllovene të shtëpisë në të njëjtën ditë. Këto forca, të shoqëruara nga civilë, iu bashkuan Grupit të Ushtrisë Gjermane E dhe njësive të tjera të Boshtit në tërheqje; ku kjo e fundit përfshinte Korpusin XV të Kalorësisë Kozake SS dhe mbetjet e çetnikëve malazezë të organizuar në Ushtrinë Kombëtare Malazeze të komanduar nga HOS.

Në javën pas Instrumentit Gjerman të Dorëzimit, forcat e Boshtit në Jugosllavi vazhduan të luftonin me partizanët për të shmangur rrethimin dhe për të mbajtur të hapura rrugët e tërheqjes. Kolonat e udhëhequra nga sllovenët luftuan për në kufirin austriak pranë Klagenfurt më 14 maj. Dorëzimi i tyre u pranua nga britanikët dhe ata u internuan në kampin Viktring aty pranë. Kur një nga kolonat e trupave të HOS-it në ikje, të cilat ishin përzier me civilë, iu afrua qytetit të Bleiburgut më 15 maj, britanikët refuzuan të pranonin dorëzimin e tyre. Ata i drejtuan që të dorëzoheshin te partizanët, gjë që kryesia e HOS-it e bëri pas negociatave të shkurtra. Të burgosur të tjerë të Boshtit në robërinë britanike u riatdhesuan në Jugosllavi në javët në vijim. Riatdhesimet u anuluan nga britanikët më 31 maj, pas raportimeve për vrasjet dhe masakrat në Jugosllavi.

Autoritetet jugosllave i zhvendosën të burgosurit në marshime të detyruara në të gjithë vendin në kampe internimi dhe pune. U kryen ekzekutime masive, më të mëdhatë prej të cilave ishin në Tezno (përllogaritet në rreth 15,000 të burgosur kroatë të luftës [1] ), Kočevski Rog dhe Huda Jama . Në sundimin komunist që pasoi në Jugosllavi, këto masakra dhe abuzime të tjera pas riatdhesimeve ishin një temë tabu dhe informacioni për ngjarjet u shtyp. Përkujtimi publik dhe zyrtar i viktimave, ku përfshiheshin civilë, nuk filloi deri disa dekada më vonë.

Historianët nuk kanë qenë në gjendje të përcaktojnë saktë numrin e viktimave gjatë dhe pas riatdhesimeve; numrat e saktë kanë qenë objekt i shumë debateve. Historianët kroatë vlerësojnë se u vranë rreth 30,000 robër. [2] Historianët dhe hulumtimet në Slloveni dhe Kroaci tregojnë se shumica e viktimave ishin anëtarë të forcave të armatosura kolaboracioniste kroate, sllovene, malazeze dhe serbe. [3] [4] [5]

Pas shpërbërjes së Jugosllavisë, një përkujtim vjetor për viktimat është mbajtur në Bleiburg, por ka shkaktuar polemika të konsiderueshme për shkak të simboleve ustashe në këtë ngjarje. Autoritetet kroate në mënyra të ndryshme ose e kanë miratuar atë përkujtim ose kanë iniciuar përkujtime të tjera në Slloveni, ndërkohë që autoritetet austriake kanë bërë gjithnjë e më shumë lëvizje për ta parandaluar atë që të ndodhë më tej.

Terminologjia[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Termat e përdorur zakonisht si Masakra e Bleiburgut, Tragjedia e Bleiburgut, Krimi i Bleiburgut, Rasti i Bleiburgut dhe gjithashtu thjesht Bleiburgu, përdoren në Kroaci për t'iu referuar ngjarjeve në fjalë. [6] [7] [8] Termi Rruga e Kryqit (kroatisht: Križni put) është një term i zakonshëm subjektiv, i përdorur kryesisht nga kroatët, në lidhje me ngjarjet pas riatdhesimeve. [6] Këto të fundit janë cilësuar si "marshime vdekjeje". [9] [10] Termi Marshime të Vdekjes, ndryshe nga shumë të tjerë, përdoret nga literatura ndërkombëtare për këtë temë, dhe historiania kroate Martina Grahek Ravançiç diskuton temën "Bleiburgu dhe marshimet e vdekjes". [11]

Ndër sllovenët, termi Tragjedi Viktring (sllovenisht: Vetrinjska tragedija) është një shprehje e cila zakonisht përdoret lidhur me këtë rast. Viktring ishte një kamp britanik ku u internuan numri më i madh i të burgosurve sllovenë përpara se të bëheshin riatdhesimet. [12]

Numri i viktimave[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Është e vështirë të përcaktohet numri i saktë i vdekjeve në marshimet e detyruara dhe në kampe pas përfundimit të luftës. [13] Numri i viktimave, i siguruar nga literatura që trajton riatdhesimet e Bleiburgut dhe pasojat e tij, varion kryesisht nga rreth 50,000 në 200-250,000. [14]

Vlerësimet për numrin e viktimave u dhanë fillimisht në literaturën e emigrantëve, duke filluar nga 100,000 deri në 600,000 vdekje, kryesisht në bazë të rrëfimeve të dëshmitarëve okularë. [15] Disidenti jugosllav Milovan Đilas shkroi në vitin 1977 se shifra është më e lartë se 20,000, por nuk i kalonte 30,000. [13] Në vitin 1989, historiani Franjo Tuđman, i cili në kohën e Bleiburgut ishte një përfaqësues kroat në Shtabin Suprem të Ushtrisë Jugosllave, [16] dhe më vonë u bë presidenti i parë i Kroacisë, vlerësoi numrin e viktimave të lidhura me Bleiburgun në 35,000 në 40,000, [17] dhe shkroi për "mitin e Bleiburgut", duke deklaruar se vlerësimet e qindra mijëra viktimave ishin shumë të ekzagjeruara. [13] Tuđman citoi raportet e aleatëve se deri më 1 qershor 1945, gjithsej 26,399 anëtarë të "forcave kuislinge jugosllave" ishin dorëzuar nga Bleiburgu dhe pjesë të tjera të Austrisë tek autoritetet e reja (më vonë gjithsej 29,792 të burgosur), të të cilët 12.196 ishin kroatë, 5.480 serbë, 8.263 sllovenë dhe 400 malazezë. [18] Ngjarjet u diskutuan gjithashtu në nëntor 1945, kur Stalini përmendi në një bisedë me udhëheqësin komunist polak Wladysław Gomułka se partizanët jugosllavë kishin pushkatuar 14,000 nga rreth 34,000 robër kroatë. [19]

Hulumtimi i parë sistematik u krye në fillim të viteve 1990, kur demografi kroat Vladimir Žerjavić botoi disa punime dhe analiza mbi këtë temë. Ai krahasoi humbjet demografike me të dhënat e disponueshme për humbjet aktuale gjatë luftës. [13] Në një vepër të vitit 1990, Žerjavić vlerësoi se gjithsej 70,000 njerëz të të gjitha kombësive vdiqën në ngjarjet që i atribuohen Bleiburgut dhe Viktringut. [10] [14] 11,600 prej tyre humbën jetën përpara dorëzimit zyrtar. [20] Në një vepër të vitit 1992, Žerjavić vlerësoi se viktimat përfshinin midis 45,000 dhe 55,000 kroatë dhe boshnjakë, 8,000 deri në 10,000 sllovenë dhe rreth 2,000 serbë dhe malazezë. [14] Në vitin 1995, ai i segmentoi humbjet kroato-boshnjake në 45,000 kroatë dhe 4,000 boshnjakë rreth Bleiburgut dhe gjatë marshimeve të vdekjes, dhe në 4,000 kroatë dhe 2,000 boshnjakë në "spastrime individuale" nga 2745 në 2911 [21]

Në vitin 1991, qeveria kroate themeloi Komisionin për Themelimin e Viktimave të Luftës dhe të Pasluftës të Republikës së Kroacisë, i cili mblodhi të dhëna për humbjet njerëzore të Kroacisë gjatë Luftës së Dytë Botërore. Geiger vëren se Komisioni praktikoi një qasje selektive, duke u fokusuar më së shumti në dokumentimin e viktimave kroate, kryesisht atyre që nuk ishin regjistruar në regjistrimet e mëparshme të viktimave në Jugosllavi. [14] Në vitin 1999, komisioni publikoi të dhënat paraprake të kërkimit të tyre për territorin e Republikës së Kroacisë. Të dhënat listojnë 13,300 persona që humbën jetën në Bleiburg dhe në "Rrugën e Kryqit" [14] } që përfshin 5,503 anëtarë të milicisë ustashe, 3,101 roje shtëpiake kroate, 2,492 anëtarë të paklasifikuar të Forcave të Armatosura Kroate dhe 2,24 të tjerë. ose të paidentifikuar. Të dhënat për personat “të vrarë jashtë luftimit” nuk janë të kategorizuara sipas vitit të vdekjes. [22] Komisioni citoi se, sipas vlerësimeve sllovene, vetëm në Slloveni kishte rreth 190,000 viktima në varre. [23] Komisioni u shpërbë në vitin 2002 dhe nuk u krye asnjë hulumtim i mëtejshëm qeveritar. [14]

Komisionet qeveritare në Slloveni publikuan të dhëna më të plota. [12] Në vitin 2005, qeveria sllovene themeloi Komisionin për Varret Masive të Fshehura në Slloveni . Komisioni vlerëson se ka rreth 100,000 viktima të të gjitha nacionaliteteve në varret në Slloveni. [12] Instituti i Historisë Bashkëkohore në Lubjanë nisi një projekt kërkimor për të përcaktuar numrin e viktimave gjatë dhe pas Luftës së Dytë Botërore në Slloveni. Që nga viti 2008, të dhënat e tyre tregojnë se 14,274 sllovenë u vranë në "dhunën e pasluftës në Slloveni". Numri përfshin 12,431 roje sllovene dhe 1,076 civilë. [24] Sipas të dhënave të publikuara nga historiania sllovene Vida Deželak Barič në 2014, kishte gjithsej 14,999 viktima sllovene të vrasjeve të pasluftës, duke përfshirë 11,771 robër sllovenë të rojeve të brendshme, 2,199 civilë dhe 547 me status të panjohur. Viktimat e civilëve përfshinin 529 viktima në mesin e pakicës gjermane. [25]

Në prill 2008, Presidenca sllovene e Këshillit të Bashkimit Evropian organizoi seancën dëgjimore publike evropiane mbi krimet e kryera nga regjimet totalitare, dhe dokumenti që rezultoi përfshinte kërkime të ndryshme duke përfshirë atë të Mitja Ferenc, duke vënë në dukje të dhëna zyrtare për 3,986 varre të njohura të kohës së luftës dhe varre masive. në Slloveni nga Lufta e Dytë Botërore, [26] Milko Mikola, duke treguar se viktimat u ekzekutuan masivisht pa gjyq, [27] dhe Jerca Vodušek Starič që shkroi për vrasjet masive të supozuara pas çlirimit të Sllovenisë dhe Kroacisë në maj 1945: "Sot është e pamundur të zbulohet numri i saktë i të likuiduarve. Tani numri arrin në 14,531 sllovenë dhe një vlerësim [nga] 65,000 deri në 100,000 kroatë. Mes tyre kishte edhe civilë.” [28] Në vitin 2011, Mitja Ferenc, përgjegjës për zbulimin e varreve të pasluftës në Slloveni, deklaroi se “për viktimat ka vetëm një vlerësim, unë vetë mendoj se është më pak [se 100,000], sa nuk e di. Sigurisht rreth dhjetëra mijëra" dhe se "nga fundi i luftës deri në janar 1946 rreth 14,000 sllovenë u vranë. Midis tyre ishin rreth 1100 civilë; pjesa e mbetur ishin kryesisht anëtarë të forcave sllovene të Gardës së Brendshme dhe një numër më i vogël çetnikësh." [29]

Hulumtimi i Žerjavić-it pranohet në shumicën e literaturës përkatëse. [13] Historiani kroato-amerikan Jozo Tomasevich përdori gjithashtu vlerësimet e Žerjavić për 70,000 të vrarë në ngjarjet e lidhura me Bleiburg dhe Viktring. [10] Historiani kroat Slavko Goldstein përmendi humbjet e 50,000 kroatëve dhe 20,000 serbëve, sllovenëve dhe të tjerëve. [30] Historiania kroate Martina Grahek Ravançiq e konsideron numrin e përgjithshëm të viktimave në rreth 80,000, pasi hulumtimi slloven tregoi një numër më të madh të vdekjeve sllovene sesa kërkimi i Žerjavić. [13] Vladimir Geiger shkruan se bazuar në llogaritjet statistikore, një minimum prej 70,000 deri në 80,000 njerëz u vranë. [14] Historiani zviceran Michael Portmann krahasoi vlerësimet, llogaritjet dhe listat e humbjeve njerëzore. Vlerësimi i tij për mjetin e vdekjes është 80.000, "60.000 nën fjalën kyçe "Bleiburg" dhe 20.000 nën fjalën kyçe "Viktring" dhe "Kočevje"", nga maji deri në gusht 1945. [31] Një numër autorësh citojnë dhjetëra mijëra të vrarë . Në literaturën kroate emigrante, numri mbizotërues është 200,000 kroatë të vrarë. [13]

Historiani kroat Ivo Goldstein, në librin e tij Kroacia 1918-2008, ka pohuar se dokumentacioni bashkëkohor mbështet ekzistencën e deri në 116,000 ushtarëve të NDH dhe deri në 60,000 civilë kroatë në kolonat kryesore përmes Sllovenisë. Përveç kësaj, në një rrugë të veçantë kishte rreth 17,000 anëtarë të Gardës Sllovene, Trupa Vullnetare Serbe, çetnik dhe disa njësi më të vogla të ushtrisë NDH, së bashku me rreth 10,000 civilë sllovenë. [32]

Historiani kroat Zdravko Dizdar analizoi listat e viktimave të publikuara dhe materialet e mbledhura nga Komisioni Kroat i vitit 1992. Sipas tij, të dhënat tregojnë se janë identifikuar personalisht 62,000 viktima kroate të pasluftës. [15] Geiger thotë për numrat e Dizdarit se "edhe pse statistikisht të mundshme, këto janë padyshim vlerësime të përafërta, sepse [Dizdari] nuk tregoi se cilat lista viktimash dhe botime u konsultuan, sa viktima u specifikuan në listat individuale dhe si ishte bërë verifikimi i të dhënave". [14] Grahek Ravançiq thotë se më shumë se 5,000 individë të përmendur janë të listuar në listat e njohura të viktimave kroate të lidhura me Bleiburgun. Ajo vë në dukje se disa lista të viktimave janë "subjektive", dhe disa përfshijnë të gjitha viktimat gjatë luftës pa një vit dhe vend të caktuar të vdekjes, kështu që "është e vështirë të përcaktohet numri i viktimave nga këto lista që u vranë si pjesë e Bleiburgut". [13]

Vende përkujtimore[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Memoriali në Bleiburg, Austria
Memoriali në Bleiburg, Austria 
Memoriali në Zagreb Mirogoj Cemetery, Kroacia
Memoriali në Zagreb Mirogoj Cemetery, Kroacia 
Skeda:WP 20150626 004.jpg
Memoriali në vendin e masakrës së Teznos, Sllovenia
Memoriali në vendin e masakrës së Teznos, Sllovenia 
Pllakatë në Bistrica ob Sotli, Sllovenia
Pllakatë në Bistrica ob Sotli, Sllovenia 
Skeda:Teharje Memorial Park.jpg
Parku Memorial Teharje, Sllovenia
Parku Memorial Teharje, Sllovenia 

Shiko gjithashtu[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Referime[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

 1. ^ Kurapovna 2010.
 2. ^ "Croatia Parliament Backs Controversial WWII Commemoration". Balkan Insight (në anglishte amerikane). 2016-02-05. Marrë më 2021-11-16.
 3. ^ Goldstein, Ivo and Slavko (29 maj 2019). "Ne, Jasenovac i Bleiburg nisu isto". Autograf.hr (në kroatisht). Marrë më 15 qershor 2019.
 4. ^ "Mitja Ferenc: Sprave ne bo nadomestil domovinski spomenik sredi Ljubljane". Delo (në sllovenisht). 6 nëntor 2011. Marrë më 5 janar 2014. ... o žrtvah obstaja le ocena, sam menim, da je manjša, kolikšna, ne vem. Gotovo pa nekaj deset tisoč. ... od konca vojne pa do januarja 1946 pomorjenih okrog 14.000 Slovencev. Med njimi je bilo okrog 1100 civilistov, preostali so v glavnem pripadniki slovenskega domobranstva in maloštevilni četniki.
 5. ^ "Izvješće o radu Komisije za utvrđivanje ratnih i poratnih žrtava od osnutka (11. veljače 1992.) do rujna 1999. godine". Zagreb. shtator 1999. fq. 20. {{cite news}}: Mungon ose është bosh parametri |language= (Ndihmë!)
 6. ^ a b Dizdar, 2005
 7. ^ McAdams, C. Michael (1999). "Yalta and The Bleiburg Tragedy". Arkivuar nga origjinali më 16 gusht 2013. Marrë më 24 mars 2015. {{cite web}}: Mungon ose është bosh parametri |language= (Ndihmë!)
 8. ^ Grahek Ravančić, 2008
 9. ^ Vladimir Žerjavić, Yugoslavia, Manipulations with the Number of Second World War Victims Arkivuar 12 maj 2022 tek Wayback Machine, hic.hr; accessed 18 September 2015.
 10. ^ a b c Tomasevich 2001.
 11. ^ Grahek Ravančić 2018.
 12. ^ a b c Rulitz 2015.
 13. ^ a b c d e f g h Grahek Ravančić 2009.
 14. ^ a b c d e f g h Geiger 2012.
 15. ^ a b Dizdar 2005.
 16. ^ "Životopis: Dr. Franjo Tudjman povjesnicar i drzavnik". Ured Predsjednika Republike Hrvatske. Arkivuar nga origjinali më 25 nëntor 2012. Marrë më 9 korrik 2019. {{cite web}}: Mungon ose është bosh parametri |language= (Ndihmë!)
 17. ^ MacDonald 2003.
 18. ^ "Bespuca povijesne zbiljnosti - Franjo Tudman.pdf, str. 105". Scribd (në anglisht). Marrë më 2021-01-30.
 19. ^ "Wilson Center Digital Archive". {{cite web}}: Mungon ose është bosh parametri |language= (Ndihmë!)
 20. ^ Grahek Ravančić, Martina (2006). "CONTROVERSIES ABOUT THE CROATIAN VICTIMS AT BLEIBURG AND IN "DEATH MARCHES"". Review of Croatian History (në anglisht). II (1): 27–46. ISSN 1845-4380.
 21. ^ Žerjavić 1995.
 22. ^ "Izvješće o radu Komisije za utvrđivanje ratnih i poratnih žrtava od osnutka (11. veljače 1992.) do rujna 1999. godine". Zagreb. shtator 1999. fq. 20. {{cite news}}: Mungon ose është bosh parametri |language= (Ndihmë!)"Izvješće o radu Komisije za utvrđivanje ratnih i poratnih žrtava od osnutka (11. veljače 1992.) do rujna 1999. godine". Zagreb. September 1999. p. 20.
 23. ^ "Izvješće o radu Komisije za utvrđivanje ratnih i poratnih žrtava od osnutka (11. veljače 1992.) do rujna 1999. godine". Zagreb. shtator 1999. fq. 120. {{cite news}}: Mungon ose është bosh parametri |language= (Ndihmë!)
 24. ^ Mikola 2008b.
 25. ^ Deželak Barič 2014.
 26. ^ Ferenc 2008.
 27. ^ Mikola 2008.
 28. ^ European Public Hearing on "Crimes Committed by Totalitarian Regimes", 2008, Jerca Vodušek Starič: p. 36.
 29. ^ "Mitja Ferenc: Sprave ne bo nadomestil domovinski spomenik sredi Ljubljane". Delo (në sllovenisht). 6 nëntor 2011. Marrë më 5 janar 2014. ... o žrtvah obstaja le ocena, sam menim, da je manjša, kolikšna, ne vem. Gotovo pa nekaj deset tisoč. ... od konca vojne pa do januarja 1946 pomorjenih okrog 14.000 Slovencev. Med njimi je bilo okrog 1100 civilistov, preostali so v glavnem pripadniki slovenskega domobranstva in maloštevilni četniki."Mitja Ferenc: Sprave ne bo nadomestil domovinski spomenik sredi Ljubljane". Delo (in Slovenian). 6 November 2011. Retrieved 5 January 2014. ... o žrtvah obstaja le ocena, sam menim, da je manjša, kolikšna, ne vem. Gotovo pa nekaj deset tisoč. ... od konca vojne pa do januarja 1946 pomorjenih okrog 14.000 Slovencev. Med njimi je bilo okrog 1100 civilistov, preostali so v glavnem pripadniki slovenskega domobranstva in maloštevilni četniki.
 30. ^ Pavlaković 2010.
 31. ^ Portmann 2004.
 32. ^ Goldstein, Ivo (8 nëntor 2008). "Raspad i slom NDH, Bleiburg i križni put". Jutarnji list. Arkivuar nga origjinali më 7 nëntor 2012. Marrë më 28 maj 2012. {{cite news}}: Mungon ose është bosh parametri |language= (Ndihmë!)