Trajneri (futboll)

Nga Wikipedia, enciklopedia e lirë
Alex Ferguson është fituesi i çmimeve më të shumta angleze të trajnerit të vitit, të gjitha të fituara gjatë qëndrimit të tij si trajner i Manchester United.

futboll, trajneri është personi që drejton një klub futbolli ose një ekip kombëtar. Ata kanë përgjegjësi të gjerë, duke përfshirë zgjedhjen e ekipit, zgjedhjen e taktikave, rekrutimin dhe transferimin e lojtarëve, negocimin e kontratave të lojtarëve dhe të folurit në media.

Përgjegjësitë[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Përgjegjësitë e trajnerit në një klub profesionist futbolli zakonisht përfshijnë (por nuk kufizohen në) sa vijon:

  • Përzgjedhja e ekipit të lojtarëve për ndeshje dhe formacionin e tyre.
  • Planifikimi i strategjisë dhe udhëzimi i lojtarëve në fushë.
  • Motivimi i lojtarëve para dhe gjatë një ndeshjeje.
  • Delegimi i detyrave te trajneri i ekipit të parë dhe stafit stërvitor dhe mjekësor.
  • Skauting për lojtarë të rinj por të talentuar për trajnime eventuale në akademinë e të rinjve ose në rezervat dhe inkurajimi i zhvillimit dhe përmirësimit të tyre.
  • Blerja dhe shitja e lojtarëve në tregun e transferimeve, përfshirë huazimet.
  • Përballja me mediat në intervistat para dhe pas ndeshjes.

Disa nga përgjegjësitë e mësipërme mund të ndahen me një drejtor futbolli ose sportiv, dhe nganjëherë i delegohen një ndihmësmenaxheri ose trajneri klubi.

Për më tepër, në varësi të klubit, disa përgjegjësi të vogla përfshijnë:

  • Marketingu i klubit, veçanërisht për pranimin e biletave, sponsorizimin dhe tregtimin.
  • Rritja e qarkullimit dhe mbajtja e klubit fitimprurës.

Këto përgjegjësi janë më të zakonshme në mesin e drejtuesve të klubeve të vogla.