Traktati i Paqes së Parisit i 1946-ës

Nga Wikipedia, enciklopedia e lirë

Konferenca e Paqes ne Paris 29 korrik - 15 tetor, 1946) rezultoi në Traktatet e Paqes të nënshkruar në Paris më 10 shkurt, 1947. Fuqitë fitimtare të kohës së luftës Aleatëve (kryesisht SHBA, BS, Britania e Madhe, Franca dhe Kanada) negociohet detajet e traktateve me Italinë, Rumaninë, Hungarinë, Bullgarinë, dhe Finlanda (shih Lista e vendeve të përfshira në Luftën e Dytë Botërore).

Rt. Hon. W.L. Mackenzie King dhe kolege te Paris Peace Conference, Palais du Luxembourg. (L.-r.:) Norman Robertson, Rt. Hon. William Lyon Mackenzie King, Hon. Brooke Claxton, Arnold Heeney

Traktatet lejuar Italia, Rumania, Hungaria, Bullgaria dhe Finlanda të reassume përgjegjësive të tyre si shtete sovrane në çështjet ndërkombëtare dhe të kualifikohen për anëtarësim në Kombet e Bashkuara.

Zgjidhje elaboruar në traktatet e paqes përfshinte pagesën e dëmshpërblime lufte, përkushtimin për të Te drejtat e pakicave dhe përshtatje territoriale duke përfshirë fundin e italian Kolonial Perandorisë në Afrikë dhe ndryshime në italisht-jugosllave, hungareze, sllovake, rumune-hungareze, rumune-sovjetike, bullgare-rumanisht, frëngjisht-italisht dhe sovjetike-finlandez kufijve.

Klauzolat politike përcaktohet se nënshkruese duhet të:të marrin të gjitha masat e nevojshme për të siguruar që të gjithë personat nën () juridiksionin e saj, pa dallim për shkak të racës, gjinisë, gjuhës apo fesë, gëzimin e të drejtave të njeriut dhe të lirive themelore, duke përfshirë lirinë e shprehjes, e shtypit dhe botimit, e lutje fetare, e mendimit politik dhe e takimit publik.

Nuk dënimet ishin të vizitohen në shtetas për shkak të kohës së luftës partiake për Aleatët. Çdo qeveria ndërmori për të parandaluar rishfaqjen e organizatave fashiste apo çfarëdo të tjerët,qoftë politike, ushtarake ose gjysmë-ushtarake, qëllimi i të cilit është që të privojnë popullin e të drejtave të tyre demokratike.

Veçanërisht në Finlandë, dëmshpërblime dhe diktuar rregullimin e kufirit ishin perceptuar si një padrejtësi e madhe dhe një tradhëti nga [[e vendeve Perëndimore |] Perëndimor] Powers, pas simpati Finlandë kishte marrë nga Perëndimi gjatë sovjetik-iniciuar Lufta e Dimrit e 1939-1940. Megjithatë, kjo simpati ka qene gerryer nga koncesionet e Finlandës për të nazistëve në Gjermani dhe përgjigje agresive e Finlandës për bombardimet ajrore sovjetike të 18 qyteteve finlandez më 25 qershor 1941, duke filluar nga Vazhdimi Luftës, gjatë së cilës Finlandë ka mbajtur një rrip të gjerë të territorit të Bashkimit Sovjetik 1941-1944 zënë. Pranimet Bashkimi Sovjetik e territorit u bazuar në Moskë armëpushim nënshkruar në Moskë më 19 shtator, 1944 dhe rezultoi në një shtrirje të pranimet në Traktati i Paqes në Moskë (1940) që i dha fund Luftës së Dimrit.

Reparacionet e luftes[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Problemi i Reparacioneve te Luftes tregoi se ishte nje nga problemet me te veshtire te pas-luftes. Bashkimi Sovietik, vendi me i demtuar prej luftes kerkoi shumat maksimale te demshperblimit prej vendeve humbese, pervec Bullgarise, qe konsiderohej vendi me i afert nder to.                                 

Ne rastin e Rumanise dhe Hungarise shumat qe duheshin paguar qene te larta dhe te panegociueshme.

Finlanda ishte i vetmi vend i rreshtuar i cili i ka paguar plotesisht reparacionet. Rumania ne fund te fundit pagoi rreth 2 billion USD ne mallra dhe para. Vendi ishte nen bashkimin Sovjetik deri me 1958.

Reparacioent e Luftes me cmimet e vitit 1938 :

USD 360,000,000 nga Italia

·        USD 125,000,000 per Jugosllavine

·        USD 105,000,000 per Greqine

·        USD 100,000,000 per Bashkimin Sovietik

·        USD 25,000,000 per Etiopine

·        USD 5,000,000 per Shqiperine

·      

  USD 300,000,000 nga Finlanda per Bashkimin Sovietik

·       

 USD 300,000,000 nga Hungaria

·        USD 200,000,000 per Bashkimin Sovietik

·        USD 100,000,000 per Cekosllovakine dhe Jugosllavine

·       

 USD 300,000,000 nga Rumania per Bashkimin Sovietik

·    

    USD 70,000,000 nga Bullgaria

·        USD 45,000,000 per Greqine

·        USD 25,000,000 per Jugosllovakine

Renia e Bashkimit Sovietik nuk ka sjellur rishikime te demshperblimeve te Konferences edhe pse luftrat e ish-Jugoslllavise kane sjellur ndryshime te medha ne kufijte e ballkanit.

Shih edhe[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Lidhje te jashtme[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]