Traktati i Varshavës

Nga Wikipedia, enciklopedia e lirë
Traktati i Varshavës, 1955

Traktati i Varshavës është pakti i vendosur në mbledhjen e mbajtur më 14 maj të vitit 1955Varshavë nga 8 shtetet europiane: Shqipëria, Hungaria, RD e Gjermanisë, Polonia, Bashkimi Sovjetik, Çekosllovakia, Rumania dhe Bullgaria . Pakti që kishte si qëllim forcimin e miqësisë, bashkëpunimin dhe ndihmën reciproke ndërmjet këtyre vendeve, si dhe sigurimin dhe ruajtjen e paqes. Pakti hyri në fuqi në 5 qershor të të njejtit vit. Shqipëria doli nga ky traktat në vitin 1968.Organet kryesore te paktit me qender ne Moske ishin Byroja e Keshillit Politik dhe Kryekomanda e Bashkuar. Traktati i Varshaves drejtohej nga Bashkimi Sovjetik ,i cili nepermjet saj perforcoi kontrollin ne vendet anetare. Ketyre vendeve iu imponua i shtuquajturi "sovraniteti i kufizuar kombetar".

Shiko edhe[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Referime[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]