Trans-humanca

Nga Wikipedia, enciklopedia e lirë

Trans humanca (fr: transhumer, lat. trans dhe humus 'prodhuse') është një form e ekonomisë së kullotave të largëta, një ekonomi kullotash me ndryshim stinor të zonave të kullotave.

Koncepti[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Trans humanca është një ekonomi blegtorale bredharake, në të cilën bagëtia nuk futet në stallë ose futet vetëm në sezone të caktuara. Trans humanca nuk mund të barazohet me nomadët.

Historia[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Është e dokumentuar që nga kohët e lashta dhe në shekullin 19 rrudhet së tepërmi.

Shih edhe[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Literatura[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

  • Bernhard Hänsel: Die Steppe und der südosteuropäische Subkontinent. Nomadeneinfälle und Transhumanz. In: Civilisation Grèque et Cultures Antiques Péripheriques - Hommage à P. Alexandrescu. Bukarest 2000, 31-43.
  • Hans Haid: Wege der Schafe m. DVD-Video, Tyrolia, Juni 2008, ISBN 978-3-7022-2901-6

Lidhje të jashtme[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]