Jump to content

Transportues personeli i blinduar

Nga Wikipedia, enciklopedia e lirë
Automjeti i zbulimit M1127 i Ushtrisë së Shteteve të Bashkuara

Një Transportues Personeli i Blinduar (APC) është një lloj i gjerë mjeti ushtarak i blinduar i krijuar për të transportuar personel dhe pajisje në zona luftimi. Që nga Lufta e Parë Botërore, APC-të janë bërë një pjesë shumë e zakonshme e pajisjeve ushtarake në mbarë botën.

Sipas përkufizimit në Traktatin për Forcat e Armatosura Konvencionale në Evropë, një APC është "një mjet luftarak i blinduar i cili është projektuar dhe pajisur për të transportuar një skuadër këmbësorie luftarake dhe e cila, si rregull, është e armatosur me një armë integrale ose organike me kalibër më pak se 20 milimetra”. Krahasuar me Makinën Luftarake të Këmbësorisë (IFV), e cila përdoret gjithashtu për të transportuar këmbësorinë në betejë, APC-të kanë më pak armatim dhe nuk janë të dizajnuara për të ofruar mbështetje të drejtpërdrejtë me zjarrin në betejë. Njësitë e këmbësorisë që udhëtojnë në APC njihen si këmbësoria e mekanizuar. Disa ushtarakë bëjnë gjithashtu një dallim midis njësive të këmbësorisë që përdorin APC dhe njësive të këmbësorisë që përdorin IFV, me këto të fundit që njihen si këmbësoria e blinduar në ushtri të tilla.[1]

  1. ^ "Armoured personnel carrier", Wikipedia (në anglisht), 2022-11-25, marrë më 2022-12-22