Trekëndëshi i Lublinit

Nga Wikipedia, enciklopedia e lirë
Trekëndëshi i Lublinit

Trekëndëshi i Lublinit (lituanisht:Trikampis Liublino, polonisht: Trójkąt Lubelski; ukrainisht: Люблінський трикутник, Liublinskyi trykutnyk) — një platformë trepalëshe për bashkëpunim politik, ekonomik, kulturor dhe shoqëror midis Lituanisë, Polonisë dhe Ukrainës[1], e cila synon të mbështesë integrimin e Ukrainës në BE.

Vendet e trekëndëshit të Lublinit kanë deklaruar mbështetjen e tyre për rivendosjen e integritetit territorial të Ukrainës brenda kufijve të njohur ndërkombëtarisht dhe bëjnë thirrje për t'i dhënë fund agresionit rus kundër tij. Trekëndëshi i Lublinit mbështet dhënien e Ukrainës statusin e një partneri të rritur në NATO dhe thotë se dhënia e Ukrainës në Planin e Veprimit të Anëtarësimit në NATO është hapi tjetër i nevojshëm në këtë drejtim.[2][3][4]

Formati trepalësh bazohet në traditat dhe lidhjet historike të tre vendeve. Deklarata përkatëse e përbashkët u nënshkrua nga ministrat më 28 korrik në Lublin, Poloni.[1] Lublin ishte zgjedhur në mënyrë specifike si një aluzion në mesjetare Lublin Bashkimit, i cili krijoi të polak -Lituanisht Commonwealth, një prej shteteve më të mëdha në Evropë në atë kohë.

Ideja për krijimin e një organizate të tillë i përket Adam Czartoryski, shprehur nga Viacheslav Chornovil.[5]

Historia[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Deklarata e përbashkët e Ministrave të Punëve të Jashtme të Lituanisë, Polonisë dhe Ukrainës Linas Linkevičius, Jacek Chaputowicz dhe Dmytro Kuleba mbi krijimin e formatit u nënshkrua më 28 korrik 2020 në Lublin, Poloni.

Më 1 gusht 2020, Ministri i Punëve të Jashtme të Ukrainës Dmytro Kuleba ftoi Ministrin e Punëve të Jashtme të Bjellorusisë Volodymyr Makei në takimin e dytë, i cili do të zhvillohet në Kiev.[6] Gjatë Forumit Ekonomik në Karpacz, Poloni, më 10 Shtator 2020, Drejtori i Departamentit Lindor të Ministrisë së Jashtme polake, Jan Hofmokl, deklaroi se Trekëndëshi i Lublinit në të vërtetë duhet të ishte një shesh me Bjellorusinë. Sipas tij, në fazën fillestare Minsk ishte i interesuar në këtë projekt politik, por më vonë ndryshoi mendim.[7]

Më 17 shtator, 2020, u zhvillua takimi i parë (në format video) i koordinatorëve kombëtarë të Trekëndëshit të Lublinit, krijuar nga Ministrat e Jashtëm të Ukrainës, Polonisë dhe Lituanisë në Korrik 2020. Vasyl Bodnar (Ukrainë), Marcin Pszydach (Poloni) dhe Dalus Cekuolis (Lituani) janë emëruar koordinatorë të këtij mekanizmi trepalësh të bashkëpunimit. Palët diskutuan përgatitjet për takimin e ardhshëm të Ministrave të Jashtëm të Trekëndëshit të Lublinit, i cili do të zhvillohet në Kiev me iniciativën e Ministrit Dmytro Kuleba. Një nga detyrat kryesore të Trekëndëshit të Lublinit duhet të jetë koordinimi i veprimeve të Ukrainës, Polonisë dhe Lituanisë për të luftuar në mënyrë efektive sfidat dhe kërcënimet ndaj sigurisë së përbashkët, ndër të cilat përparësia është të kundërshtosh kërcënimet hibride nga Rusia.[8]

Më 29 janar 2021, gjatë takimit të parë në internet të Trekëndëshit të Lublinit, Ministri i Jashtëm ukrainas Dmytro Kuleba deklaroi në një konferencë se Ukraina, Lituania dhe Polonia janë në favor të bashkimit të Bjellorusisë në Trekëndëshin e Lublinit, por koha nuk ka ardhur ende.

"Sigurisht, pa Bjellorusinë, Trekëndëshi i Lublinit është pak i paplotë. Ne do të dëshironim, në fund, një Bjellorusi demokratike të bashkohej dhe ta kthente "Trekëndëshin e Lublinit" në "sheshin" e Lublinit. Por koha për këtë nuk ka ardhur ende. Në të njëjtën kohë, të gjithë e kuptojmë se situata në Bjellorusi ka një ndikim jo vetëm në marrëdhëniet dypalëshe të vendit me fqinjët e saj, por edhe në situatën në rajon si një e tërë ", tha Kuleba, duke përmbledhur takimin e parë të Trekëndëshi i Lublinit.[9]

Më 28 Shkurt 2021, u bë e njohur se në fund të Janarit 2021 Presidenti i Bjellorusisë i zgjedhur në vitin 2020 Svitlana Tikhanovska së pari kontaktoi Ministrin e Jashtëm të Ukrainës Dmytro Kuleba, ku na ftoi në një takim të Trekëndëshit të Lublinit dhe po pret një ftesë për një takim offline me Z. Kuleba dhe me Verkhovna Rada. Svitlana vuri në dukje se ajo dëshironte që "Trekëndëshi Lublin" të bëhej "Katër Lublin".[10]

Mekanizmat e bashkëpunimit[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Sipas kësaj Deklarate të Përbashkët të Lituanisë, Polonisë dhe Ukrainës, ministrat e jashtëm të palëve duhet të mbajnë takime të rregullta, veçanërisht në fushat e veprimtarive shumëpalëshe, dhe me pjesëmarrjen e partnerëve të zgjedhur. Ata gjithashtu do të organizojnë konsultime në nivelin e udhëheqjes së Ministrive të Punëve të Jashtme të vendeve të tyre dhe të krijojnë në këto ministri pozicione të përfaqësuesve për bashkëpunimin brenda Trekëndëshit të Lublinit. [1]

Gjatë takimit të parë të videokonferencës në 17 Shtator, 2020, koordinatorët kombëtarë identifikuan aktivitetet kryesore të Trekëndëshit të Lublinit dhe ranë dakord për të siguruar ndërveprim të qëndrueshëm midis formatit në nivele të ndryshme pune. Gjatë takimit, ata ranë dakord mbi parimet themelore të trekëndëshit të Lublinit dhe përshkruan planet për bashkëpunim në të ardhmen e afërt. Një nga detyrat kryesore duhet të jetë koordinimi i veprimeve të tre shteteve për të adresuar në mënyrë efektive sfidat aktuale dhe kërcënimet ndaj sigurisë sonë të përbashkët. Ndër temat prioritare në bashkëpunim është kundërveprimi i përbashkët ndaj kërcënimeve hibride nga Rusia, veçanërisht në luftën kundër keqinformimit. U theksua rëndësia e mbajtjes së bashkëpunimit të ngushtë brenda organizatave ndërkombëtare.[11]

"Ne jemi të bashkuar jo vetëm nga vlerat dhe interesat e përbashkëta, por edhe nga një përgjegjësi e përbashkët për të ardhmen e vendeve tona dhe rajonit në të cilin jetojmë dhe i cili ka qenë në qendër të politikës globale në vitet e fundit," Vasyl Bodnar tha.[12]

Zëvendësministrat ranë gjithashtu dakord për të filluar një konsultim tematik trepalësh në nivelin e drejtorëve të ministrive të jashtme të tre vendeve. Koordinatorët i kushtuan vëmendje të rëndësishme situatës në Bjellorusi dhe disa vende të tjera të rajonit. Vasyl Bodnar shprehu mirënjohje për partnerët për mbështetjen e tyre të vazhdueshme për integritetin territorial dhe sovranitetin e shtetit tonë dhe mbështetjen në luftimin e agresionit rus. Ai gjithashtu informoi kolegët e tij në lidhje me qëllimet kryesore të Platformës së Krimesë dhe ftoi Poloninë dhe Lituaninë të bashkëpunojnë në mënyrë aktive brenda kornizës së platformës, e cila synon të deokupojë Krimesë.[8]

Më 12 tetor 2020, Kryeministri i Ukrainës Denis Shmygal vuri në dukje rëndësinë e "Trekëndëshit Lublin" të sapo krijuar dhe ftoi Presidentin polak Andrzej Duda të zgjerojë formatin e tij, përkatësisht për të diskutuar mundësinë e një takimi të shefave të qeverive në " Trekëndëshi Lublin "format gjatë vizitës së tij në Ukrainë.[13]

Më 27 shkurt 2021, Ministri i Jashtëm Lituanez Gabrielius Landsbergis tha për Radio Lirinë e Ukrainës se iniciativa e Trekëndëshit Lublin, e cila bashkon Ukrainën, Lituaninë dhe Poloninë, e sjell Ukrainën më afër integrimit evropian:

"Unë mendoj se ky format është shumë i dobishëm. Dhe jam i sigurt që ky format mund të zgjerohet, për të folur jo vetëm për politikën. Ne gjithashtu mund të diskutojmë historinë e përbashkët, gjeopolitikën, ekonominë dhe shumë gjëra të tjera. Një komunikim i tillë lejon të strukturojmë bashkëpunimin tonë në një farë mase ... ,shtë, natyrisht, shumë i dobishëm dhe sjell integrimin evropian të Ukrainës më afër, "tha ai.[14]

Ai gjithashtu beson se iniciativa e Platformës së Krimesë është "jashtëzakonisht e dobishme jo vetëm për gjetjen e zgjidhjeve konkrete, por edhe për të kujtuar problemin e okupimit të Krimesë".

Iniciativat[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Stema LitPolUkrbrig

Asambleja Ndërparlamentare e Rada Verkhovna të Ukrainës, Seimas dhe Senati i Republikës së Polonisë dhe Seimas të Republikës së Lituanisë u krijuan në 2005 për të vendosur një dialog midis tre vendeve në dimensionin parlamentar. Takimi themelues i Asamblesë u zhvillua më 16 qershor 2008Kiev, në Ukrainë. Brenda Asamblesë, ka komisione për integrimin evropian dhe euro-atlantik të Ukrainës, bashkëpunimin humanitar dhe kulturor.[15]

Ekip i përbashkët[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Brigada Lituanisht-Polako-Ukrainase është një njësi shumëkombëshe me aftësitë e një brigade të përbashkët ushtarake, e krijuar për të kryer operacione të pavarura ushtarake në përputhje me ligjin ndërkombëtar ose për të marrë pjesë në operacione të tilla. Përbëhet nga njësi speciale ushtarake të tre vendeve, të zgjedhura nga Brigada e 21-të Pidgal Pushkë (Poloni), Brigada 80-të Sulmuese (Ukrainë) dhe batalioni i Dukeshës së Madhe Biruta Ulan (Lituani).

Brigada Lituanisht-Polako-Ukrainase u krijua në kuadrin e bashkëpunimit trepalësh në fushën e mbrojtjes në 2014. Sigurimi i një kontributi kombëtar në formacionet ushtarake shumëkombëshe me gatishmëri të lartë (Marrëveshjet e Rezervave të KB, Grupet Taktike të Betejës së BE -së, Forca e Reagimit të NATO-s), si dhe operacionet paqeruajtëse dhe të sigurisë ndërkombëtare nën kujdesin e KB, BE, NATO dhe organizata të tjera ndërkombëtare të sigurisë bazuar në mandatin e Këshillit të Sigurimit të KB dhe në rast miratimi nga parlamentet e vendeve pjesëmarrëse.[16]

Që nga viti 2016, LitPolUkrbrig ka qenë një element i rëndësishëm i përpjekjeve të NATO-s për të zbatuar standardet e NATO-s në Forcat e Armatosura të Ukrainës. Aktivitetet kryesore të brigadës përfshijnë trajnimin e oficerëve dhe njësive ushtarake ukrainase në këto standarde, planifikimin dhe kryerjen e detyrave operacionale dhe mbajtjen e gatishmërisë operacionale.

Ushtarët e brigadës Lituani-Polako-Ukrainase në ceremoninë e hapjes së stërvitjes "Anaconda-2016" në vendin e provës Nova Deba në Poloni, qershor 2016.

Krahasimi i vendeve[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Emrin Lituania Polonia Ukrainë
Emri zyrtar Republika e Lituanisë (Lietuvos Respublika) Republika e Polonisë (Rzeczpospolita Polska) Ukrainë
Stema
Flamuri Lituania Polonia Ukraina
Popullsi 2,794,329 Increase [17] 38,383,000 ▼ [18] 41,660,982 ▼ [19]
Sheshi 65,300-të më të zakonshmet km² (25.200 milje) 312,696 e më e zakonshmja km² (120,733 milje) 603.628 km² (233,062 milje)
Dendësia e popullsisë 43 persona / km² 123 persona / km² 73 persona / km²
Sistemi Republika unitare parlamentare-presidenciale kushtetuese
Kryeqytetet Vilnius
 - 580,020 (810,290 zonë metropolitane)
Varshavë
 - 1,783,321 (3,100,844 territor metropolitane)
Kiev
 - 2,950,800 (3,375,000 Zona Metropolitane)
Qyteti më i madh
Gjuhët zyrtare Lituanisht (de facto dhe de jure) Polonisht (de facto dhe de jure) Ukrainas (de facto dhe de jure)
Shefi aktual i qeverisë Kryeministri Saulius Skvernalis (2016 - sot) Kryeministri Mateusz Morawiecki (Ligji dhe Drejtësia ; 2017 - deri më tani) Kryeministri Denis Shmygal (2020 - sot)
Kryetari aktual i Shtetit Presidenti Gitanas Nauseda (2019 - sot) Presidenti Andrzej Duda (Ligji dhe Drejtësia ; 2015 - deri më tani) Presidenti Volodymyr Zelensky (Shërbëtori i Popullit ; 2019 - sot)
Fetë kryesore 77.2% katolikë, 4.1% ortodoksë, 0.8% besimtarë të vjetër, 0.6% luteranë, 0.2% reformatorë, 0.9% të tjerë 87.58% katolikë, 7.10% e vështirë për të thënë, 1.28% besime të tjera, 2.41% jo fetare, 1.63% e pa specifikuar 67.3% ortodoksë, 9.4% katolikë grekë, 0.8% katolikë romakë, 7.7% të krishterë të pavendosur, 2.2% protestantë, 0.4% hebrenj, 0.1% budistë, 11.0% jo-konfesione
Grupet etnike 84.2% lituanezë, 7.1% polakë, 5.8% rusë, 1.2% bjellorusë, 0.5% ukrainas, 1.7% të tjerë 98% polakë, 2% të tjerë ose jo të specifikuar 77.8% ukrainas, 17.3% rusë, 0.8% rumunë dhe moldavë, 0.6% bjellorusë, 0.5% tatar të Krimesë, 0.4% bullgarë, 0.3% hungarezë, 0.3% polakë, 1.7% të tjerë
PBB (nominale)
 • Increase $161.872 млрд (2020 кошторис) (56 місце)
 • Increase $3,881 на душу населення (2020 кошторис) (119 місце)
Borxhi i jashtëm (nominal) 34.48 miliardë dollarë (2016) - 31.6% e PBB-së 281.812 miliardë dollarë (2019) - 47.5% e PBB-së 47.9 miliardë dollarë (2018) - 46.9% e PBB-së
PBB (PKS)
Monedha Euro (€) - EUR Zloty polake (PLN) - PLN Hryvnia ukrainase (() - UAH
Indeksi i Zhvillimit Njerëzor
0.869 дуже високо 34 місце
0.872 дуже високо 34 місце
0.750 високо 88 місце

Shiko gjithashtu[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Shënime[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

 1. ^ a b c "Спільна декларація міністрів закордонних справ України, Республіки Польща та Литовської Республіки щодо заснування «Люблінського трикутника»". Міністерство закордонних справ України. 28 липня 2020. Arkivuar nga origjinali më 4 gusht 2020. Marrë më 2 серпня 2020. {{cite web}}: Mungon ose është bosh parametri |language= (Ndihmë!); Shiko vlerat e datave në: |access-date= dhe |date= (Ndihmë!)
 2. ^ "Kopje e arkivuar". Arkivuar nga origjinali më 29 tetor 2020. Marrë më 19 mars 2021. {{cite web}}: Mungon ose është bosh parametri |language= (Ndihmë!)Mirëmbajtja CS1: Archived copy si titull (lidhja)
 3. ^ "Kopje e arkivuar". Arkivuar nga origjinali më 19 gusht 2020. Marrë më 19 mars 2021. {{cite web}}: Mungon ose është bosh parametri |language= (Ndihmë!)Mirëmbajtja CS1: Archived copy si titull (lidhja)
 4. ^ https://www.gov.pl/web/diplomacy/meeting-of-foreign-ministers-of-poland-lithuania-and-ukraine
 5. ^ Потрійний удар по Кремлю! Україна, Литва і Польща об‘єдналися у Люблінський трикутникYouTube
 6. ^ https://www.ukrinform.ua/rubric-polytics/3074064-kuleba-zaprosiv-glavu-mzs-bilorusi-na-zustric-ministriv-lublinskogo-trikutnika.html
 7. ^ https://www.ukrinform.ua/rubric-polytics/3097629-lublinskij-trikutnik-mav-buti-kvadratom-iz-bilorussu-mzs-polsi.html
 8. ^ a b https://www.ukrinform.ua/rubric-polytics/3101846-lublinskij-trikutnik-viznaciv-odnim-iz-prioritetiv-protidiu-gibridnim-zagrozam-rf.html
 9. ^ https://www.radiosvoboda.org/a/news-lublinskyi-trykutnyk-bilorus/31076313.html
 10. ^ https://nv.ua/ukr/world/countries/tihanovska-revolyuciya-v-bilorusi-prodovzhitsya-pidpilno-interv-yu-ostanni-novini-50144447.html
 11. ^ https://www.ukrinform.ua/rubric-polytics/3101846-lublinskij-trikutnik-viznaciv-odnim-iz-prioritetiv-protidiu-gibridnim-zagrozam-rf.html
 12. ^ https://prm.ua/protidiya-zagrozam-rosiyi-stane-prioritetom-lyublinskogo-trikutnika/
 13. ^ https://www.radiosvoboda.org/a/news-shmyhal-duda/30889480.html
 14. ^ https://www.youtube.com/watch?v=r-R7smbcGxg&t=431s
 15. ^ "Двосторонні інституційні механізми". Міністерство закордонних справ України. 04.01.2013. Arkivuar nga origjinali më 4 gusht 2020. Marrë më 2 серпня 2020. {{cite web}}: Mungon ose është bosh parametri |language= (Ndihmë!); Shiko vlerat e datave në: |access-date= dhe |date= (Ndihmë!)
 16. ^ "Підписано Угоду щодо створення спільної литовсько-польсько-української бригади". Міністерство оборони України. 19.09.2014. Arkivuar nga origjinali më 20 shtator 2014. Marrë më 2 серпня 2020. {{cite web}}: Mungon ose është bosh parametri |language= (Ndihmë!); Shiko vlerat e datave në: |access-date= dhe |date= (Ndihmë!)
 17. ^ "Pradžia – Oficialiosios statistikos portalas". osp.stat.gov.lt. {{cite web}}: Mungon ose është bosh parametri |language= (Ndihmë!)
 18. ^ demografia.stat.gov.pl/. "Population. Size and structure and vital statistics in Poland by territorial divison. As of December 31, 2019". stat.gov.pl. Arkivuar nga origjinali më 18 qershor 2020. Marrë më 19 mars 2021. {{cite web}}: Mungon ose është bosh parametri |language= (Ndihmë!)
 19. ^ "Population (by estimate) as of June 1, 2020. Average annual populations January-May 2020". Arkivuar nga origjinali më 8 gusht 2016. Marrë më 19 mars 2021. {{cite web}}: Mungon ose është bosh parametri |language= (Ndihmë!)