Triceratopsi

Nga Wikipedia, enciklopedia e lirë

Triceratopsi
Vargu kohor: Kretaku i Vonëshme,
68–66 Ma
<div style="position:absolute; height:100%; font-size:90%; text-align:center; background-color:rgb(127,160,86); left:Gabim shprehjeje: Shenjë e panjohur "{" pikësimipx; width:Gabim shprehjeje: Shenjë e panjohur "{" pikësimipx;">
<div style="position:absolute; height:100%; font-size:90%; text-align:center; background-color:rgb(0,146,112); left:Gabim shprehjeje: Shenjë e panjohur "{" pikësimipx; width:Gabim shprehjeje: Shenjë e panjohur "{" pikësimipx;">O
<div style="position:absolute; height:100%; font-size:90%; text-align:center; background-color:rgb(179,225,182); left:Gabim shprehjeje: Shenjë e panjohur "{" pikësimipx; width:Gabim shprehjeje: Shenjë e panjohur "{" pikësimipx;">S <div style="position:absolute; height:100%; font-size:90%; text-align:center; background-color:rgb(203,140,55); left:Gabim shprehjeje: Shenjë e panjohur "{" pikësimipx; width:Gabim shprehjeje: Shenjë e panjohur "{" pikësimipx;">D <div style="position:absolute; height:100%; font-size:90%; text-align:center; background-color:rgb(103,165,153); left:Gabim shprehjeje: Shenjë e panjohur "{" pikësimipx; width:Gabim shprehjeje: Shenjë e panjohur "{" pikësimipx;">C <div style="position:absolute; height:100%; font-size:90%; text-align:center; background-color:rgb(240,64,40); left:Gabim shprehjeje: Shenjë e panjohur "{" pikësimipx; width:Gabim shprehjeje: Shenjë e panjohur "{" pikësimipx;">P <div style="position:absolute; height:100%; font-size:90%; text-align:center; background-color:rgb(129,43,146); left:Gabim shprehjeje: Shenjë e panjohur "{" pikësimipx; width:Gabim shprehjeje: Shenjë e panjohur "{" pikësimipx;">T <div style="position:absolute; height:100%; font-size:90%; text-align:center; background-color:rgb(52,178,201); left:Gabim shprehjeje: Shenjë e panjohur "{" pikësimipx; width:Gabim shprehjeje: Shenjë e panjohur "{" pikësimipx;">J <div style="position:absolute; height:100%; font-size:90%; text-align:center; background-color:rgb(127,198,78); left:Gabim shprehjeje: Shenjë e panjohur "{" pikësimipx; width:Gabim shprehjeje: Shenjë e panjohur "{" pikësimipx;">K <div style="position:absolute; height:100%; font-size:90%; text-align:center; background-color:rgb(253,154,82); left:Gabim shprehjeje: Shenjë e panjohur "{" pikësimipx; width:Gabim shprehjeje: Shenjë e panjohur "{" pikësimipx;">Pg <div style="position:absolute; height:100%; font-size:90%; text-align:center; background-color:rgb(255,230,25); left:Gabim shprehjeje: Shenjë e panjohur "{" pikësimipx; width:Gabim shprehjeje: Shenjë e panjohur "{" pikësimipx;">N
<div style="position:absolute; height:8px; left:Gabim shprehjeje: Shenjë e panjohur "{" pikësimipx; width:Gabim shprehjeje: Shenjë e panjohur "{" pikësimipx; background-color:#360; opacity:1">
<div style="position:absolute; height:6px; top:1px; left:Gabim shprehjeje: Shenjë e panjohur "{" pikësimipx; width:Gabim shprehjeje: Shenjë e panjohur "{" pikësimipx; background-color:#6c3">
Skeleti i triceratops në Muzeun e Historisë Natyrore të Los Anxhelos
Klasifikimi shkencor
Mbretëria:
Filumi:
Rendi:
Nënrendi:
Familja:
Nënfamilja:
Fisi:
Gjinia:
Triceratops

Marsh, 1889

Triceratopsi është një gjini e dinozaurit barngrënës ceratopsidae që u shfaq për herë të parë gjatë fazës së vonë Maastrichtian të periudhës së Kretakut të Vonëshme, rreth 68 milion vjet më parë në atë që tani është Amerika e Veriut. Është një nga gjinitë e fundit të njohura të dinozaurëve jo-avianë dhe u zhduk në ngjarjen e zhdukjes së Kretaku-Paleogjenit 66 milion vjet më parë. Emri Triceratops, që do të thotë fjalë për fjalë "fytyrë me tre brirë", rrjedh nga greqishtja e lashtë τρί- (tri-) që do të thotë "tre", κέρας (kéras) që do të thotë "brirë", dhe ὤψ (ōps) që do të thotë "fytyrë".

Triceratops është dokumentuar nga mbetje të shumta të mbledhura që kur gjinia u përshkrua për herë të parë në vitin 1889 nga Othniel Charles Marsh. Duke mbajtur një cep të madh kockor dhe tre brirë në kafkë, dhe trupin e tij të madh me katër këmbë që ka ngjashmëri me rinocerontin modern, Triceratops është një nga më të njohurit nga të gjithë dinozaurët dhe ceratopsid më i njohur. Triceratops individuale vlerësohet të kenë arritur rreth 7.9 deri në 9 metra gjatësi, 2.9 deri 3.0 metra në lartësi,[1][2] dhe 6.1 deri në 12.0 tonë metrikë (6.7 deri në 13.2 tonë të shkurtër) në peshë.[3] Si ceratopsid arketipal, Triceratops është një nga dinozaurët më të njohur dhe është paraqitur në film, pulla postare dhe shumë lloje të tjera mediash.

Referime[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

  1. ^ "T Dinosaurs Page 2" (në anglisht). DinoDictionary.com. Arkivuar nga origjinali më 11 maj 2020. Marrë më 3 gusht 2010.
  2. ^ "Triceratops in The Natural History Museum's Dino Directory" (në anglisht). Internt.nhm.ac.uk. Arkivuar nga origjinali më 17 shkurt 2009. Marrë më 3 gusht 2010.
  3. ^ Alexander, R.M. (1985). "Mechanics of posture and gait of some large dinosaurs". Zoological Journal of the Linnean Society (në anglisht). 83: 1–25. doi:10.1111/j.1096-3642.1985.tb00871.x.