Triteuta

Nga Wikipedia, enciklopedia e lirë
Jump to navigation Jump to search

Triteuta (Greqisht: Τριτεύτα; fl. 230-219 BC) ishte gruaja e parë e Mbretit Agron, (r. 250-231 para erës së re ), me të cilin ajo kishte një djalë të quajtur Pinej. Disa kohë para vdekjes së tij (231/230 BC), Agroni u divorcua nga Triteuta dhe u martua me Teutën. Kështu që kurora mbretërore e trashëguar nga djali i Mbretit Agron, Pinej, ishte vendosur nën kujdestarin e njerkës së tij Teuta (Mbretëresha regjente). Sipas Dio, Dhimiter Fari u martua me Triteutën dhe u bë regjent i Pinejit,[1] duke u bërë kështu sundimtari më i fuqishëm Ilir nëvitin 220 p.e.s.[2] 

Referenca[redakto | përpunoni burim]

Burimet[redakto | përpunoni burim]