Tunxhi

Nga Wikipedia, enciklopedia e lirë
Shul prej tunxhi
Rubinet prej tunxhi

Tunxhi është një aliazh bakri dhe zinku, në përmasa të cilat mund të ndryshojnë për të arritur veti të ndryshme mekanike, elektrike dhe kimike.[1] Është një aliazh zëvendësues: atomet e dy përbërësve mund të zëvendësojnë njëri-tjetrin brenda të njëjtës strukturë kristalore.

Tunxhi është i ngjashëm me bronzin, një tjetër aliazh që përmban bakër që përdor kallaj në vend të zinkut.[2] Si bronzi ashtu edhe tunxhi gjithashtu mund të përfshijnë përmasa të vogla të një sërë elementësh të tjerë duke përfshirë arsenikun, plumbin, fosforin, aluminin, manganin dhe silicin. Historikisht, dallimi midis dy lidhjeve ka qenë më pak i qëndrueshëm dhe i qartë,[3] dhe praktika moderne në muze dhe arkeologji i shmang gjithnjë e më shumë të dy termat për objektet historike në favor të "aliazhit të bakrit" më të përgjithshëm.[4]

Tunxhi ka qenë prej kohësh një material popullor për dekorim për shkak të pamjes së tij të ndritshme, si ari; duke u përdorur për tërheqje sirtarësh dhe dorezat e dyerve. Gjithashtu është përdorur gjerësisht për prodhimin e enëve për shkak të veçorive të tilla si pika e ulët e shkrirjes, punueshmëria e lartë (si me vegla dore, ashtu edhe me makinat moderne të tornimit dhe bluarjes), qëndrueshmëria dhe përçueshmëria elektrike dhe termike.

Tunxhi përdoret ende zakonisht në aplikime ku kërkohet rezistencë ndaj korrozionit dhe fërkime të ulëta, të tilla si bravë, menteshat, ingranazhet, kushinetat, mbështjelljet e municioneve, zinxhirët, hidraulikët, bashkimet e zorrëve, valvulat dhe prizat dhe prizat elektrike. Përdoret gjerësisht për instrumente muzikore si brirët dhe këmbanat, dhe përdoret gjithashtu si zëvendësues i bakrit në prodhimin e bizhuterive të kostumeve, bizhuterive të modës dhe bizhuterive të tjera imituese. Përbërja e bronzit, në përgjithësi 66% bakër dhe 34% zink, e bën atë një zëvendësues të favorshëm për bizhuteritë me bazë bakri, pasi shfaq rezistencë më të madhe ndaj korrozionit. Tunxhi nuk është i përshtatshëm për sende të tilla si helikat e varkave, sepse zinku reagon me mineralet në ujin e kripur, duke lënë pas bakër poroz. Kallaji në tunxh nuk do të reagojë me këto minerale.

Tunxhi përdoret shpesh në situata në të cilat është e rëndësishme që të mos goditen shkëndija, si p.sh. në pajisje dhe vegla që përdoren pranë materialeve të ndezshme ose shpërthyese.[5]

Referime[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

  1. ^ Engineering Designer 30(3): 6–9, May–July 2004
  2. ^ Machinery Handbook, Industrial Press Inc, New York, Edition 24, p. 501
  3. ^ Bearings and bearing metals (në anglisht). The Industrial Press. 1921. fq. 29.
  4. ^ "copper alloy (Scope note)". British Museum (në anglisht). The term copper alloy should be searched for full retrievals on objects made of bronze or brass. This is because bronze and brass have at times been used interchangeably in the old documentation, and copper alloy is the Broad Term of both. In addition, the public may refer to certain collections by their popular name, such as 'The Benin Bronzes' most of which are actually made of brass
  5. ^ "OSH Answers: Non-sparking tools". (2 June 2011). Retrieved on 9 December 2011.